Fiorino Nemo Bipper | Forum


Araç müzik sistemi hakkında genel bilgiler
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 3 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Konu: 451
Mesaj: 2,197
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 29-11-2010


İyi bir oto müzik sisteminin olmazsa olmazları nelerdir?

İyi bir sisteme sahip olmak için ilk olarak belirli niteliklere sahip bir radyo-teyp almak gerekiyor. Herşeyden önce ön ve arka hoparlörlere bağımsız kumanda edilebilmeli (Fader yapılabilmeli).

Bass ve Treble (kalın ve ince) seslerine de bağımsız olarak kumanda edilebilmeli. Kendi içinde en az 4x30 Watt gücünde bir amfi çıkışı (Hipower) olmalı. İlave bir amfi ile sistemin her zaman kuvvetlendirebileceği düşünülerek ekstra amfi çıkışının olmasına dikkat edilmeli.

Otomobilde kaliteli müzik dinlemek için kesinlikle CD player'a sahip olmak gerekiyor. Bu nedenle alınacak radyo-teybin bagaj disk çalar çıkışı da olmalı. Bu sayede bagaja monte edilecek bir CD player'ı teybin üzerinde bulunan bir düğmeden kontrol ederek istenilen diski rahatlıkla dinlemek mümkün oluyor. Kullanılan bagaj diskleri genellikle 6 10 ya da 12 adet disk çalma kapasitesine sahiptir.

Bu sistem tamamlandıktan sonra sıra hoparlörlerin seçimine geliyor. Eğer bütçe kısıtlıysa orjinal hoparlörler kullanılarak sistem tamamlanabiliyor. Hoparlörler monte edilirken otomobilin kendi yuvalarını kullanmak yeterli.

Müzik sistemi alınırken nelere dikkat etmeli?

Sistemi kurmaya başlarken üç önemli faktörü göz önünde bulundurmak gerekir:
İstenilen performans , Otomobildeki elverişli alan , ve bu iş için ayrılan bütçe ...
Kuracağınız sisteme en uygun ürünü seçmelisiniz. Kurduğunuz sistemin basit olmasına önem göstermeli , gereksiz ekstra ürün kullanmamalısınız.

Bir müzik sistemi kurarken ilk önce plan yapmalı ve her zaman kurmuş olduğunuz sisteme daha sonra ilaveler yapabileceğinizi unutmamalısınız.

Unutmayın !!! hiçbir zaman daha çok ilave daha çok kaliteli ve yüksek ses elde etmeniz anlamına gelmez.

Daha kaliteli ses için otomobilin orijinal radyo-teybini değiştirmek zorunlu mu?

Günümüzde fabrika çıkışında bir dizi standart ve sökülmesi güç parçalarla teslim edilen otomobillere farklı aksesuar ve donanımların ilave edilmesi gittikçe zorlaşıyor.

Örneğin SRS Hava Yastığı Sistemi bulunan bir otomobile satış sonrası bu değişikliğin getirdiği görüntü bozukluğu haricinde bir sorun yaşanmaz.

Burada karşılaşılan asıl zorluk hoparlörlerde ve bunları çalıştırmak için gerekli olan gücün sağlanamamasından karşımıza çıkar.


Araç sahibinin dinlediği müzik türü oto müzik sistemi seçiminde ne derece etkili?

Kaliteli müzik sisteminin anahtarı; hoparlördür! Araç sahibinin dinlediği müzik hoparlör seçiminde son derece etkili. Çünkü her hoparlörün kendi karakterine uygun olarak iyi çaldığı bir müzik türü vardır.

Bazı hoparlörler mekanik ses verirler bazısı çok fazla echo yapar

Hangi tür müziğe hangi hoparlör kullanılmalı?

Dünyada yüzlerce marka değişik hoparlör var. Çoğu hoparlör markası tek veya iki farklı müziğe odaklanmıştır. Mesela klasik ve slow müziği iyi çalar. Ama techno müziği çaldığı zaman ses bozulmaya başlar.

Techno müzik çalan hoparlör ise slow müzik çaldığında çok sert bir ses verdiği için rahatsız olursunuz.

Araçların arka cam içi panellerine hoparlörler yerleştirmek doğru mu?

Eskiden bu uygulama çok yaygındı. Ancak bu bölümler artık hoparlör takmaya elverişli değil. Çünkü bu bölümlerin iç taraflarında darbe emici sac kafesler var. Görevleri arkadan vurma esnasında süspansiyon vazifesi görerek aracın katlanmasını önlemek.

Eskiden Doğan Şahin tarzı arabalarda o paneller kesilip oralara hoparlör takılıyordu.
Bugünkü otomobillerde o paneli kesmek cinayet! O sacı kesip aynı yerlere 25-30 cm'lik hoparlör koyarsanız otomobil arka veya yan darbe aldığında arka kapıları buruşacak ve açılmayacaktır. Yani otomobildeki mukavemet yok olacaktır.
Ayrıca müzik açısından arkadan gelen ses makbul değil. Önemli olan sesin önden gelmesi. Bir konsere gittiğiniz zaman ya da evinizde müzik dinlediğinizde müzik hep önden gelir. Öne yerleştirilen hoparlörler daima daha iyi performans verir.

Otomobilin orijinalliği bozulmadan müzik sistemi nasıl yenilenebilir?

Müzik sistemleri oldukça pahalı uğraşlardır. Bu nedenle kısıtlı bütçeler için de çok aşamalı sistemler bulunuyor. Kısacası ucuz bir sistemle başlayıp eklemelerle bu sistemi kusursuz hale getirebilmek mümkün. Bu noktada en önemli konu montaj.

İyi bir montajcı müzik sistemini otomobili kesip biçmeden otomobili tahrip etmeden kurmak zorunda. Burada devreye bilgi beceri deneyim ve ustalık giriyor.
İyi bir müzik seti yaratmak adına araçlarının tahrip olmaması için otomobil sahiplerinin araçlarını ustalık ve becerilerine güvenmedikleri montaj atölyelerine teslim etmemeleri gerekiyor.

Direksiyondan kumanda sonradan taktırılabilir mi?

Direksiyondan kumanda arabanın orijinal sistemiyle beraber satılan bir donanım. Sonradan yaptırma imkanı yok. Bu kumanda sayesinde arabanın radyo-teybini direksiyondan açıp kısabiliyor ve radyo kanalı değiştirebiliyorsunuz.
Bu konuda önemli bir nokta otomobilin orijinal teybinin değiştirilmesi halinde direksiyondan kumandanın kullanılamaz hale gelmesi. Piyasada "interface" denilen adaptörler sayesinde bazı marka teypleri direksiyondan kumanda ile kullanma imkanı var ama çok kısıtlı.

Sonradan çoklu CD çalar taktırırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Otomobilin orijinal CD çalarını taktırmak gerekiyor. CD çaları herhangi bir yerden değil mutlaka otomobili üreten firmadan alınması gerekiyor. Çünkü aynı marka ve model bile olsa üretici firmadan almadığınız CD otomobile birebir uymuyor. Bunun nedeni firmanın CD üzerinde kendine özel değişiklikler yapması. Firmalar otomobil sahiplerini CD çaları sadece kendilerinden almaya mecbur bırakıyor. Bu yüzden de fiyatları normal CD'lere oranla iki misli oluyor.

Eski otomobillere CD çalar taktırmak mümkün mü?

Eski otomobillerde teybin CD çıkışı yoksa "FM modülatörlü" diye tanımlanan (Transmitterler ) var. oto Çakmağına takılabilen, kibrit kutusundan biraz daha büyük bir görüntü ünitesi olanlarda piyasada mevcut . Onun üzerinden şarkıları değiştiriyorsunuz. Sesini de FM frekansından ayarlayıp oradan dinliyorsunuz. Yani sanki arabanın içinde bir radyo istasyonu varmış gibi size yayın yapıyor. Bu transmitterlerde ses CD kalitesinde değil radyo kalitesinde oluyor. Ama başka bir çözüm yok.

Yeni jenerasyon otomobillerde karşılaşılan en büyük güçlükler nelerdir?

Müzik sistemleri artık arabalara çok entegre olmuş durumda. Sisteme ilave bir amfi eklemek inanılmaz güç. Bunu yaparken arabanın en ufak bir kablosuna zarar verseniz araba bir daha çalışmayabilir. Böyle bir arıza garanti kapsamı dışına çıkacağı için otomobil sahibi çok güç durumda kalacaktır.

Oto Müzik Sistemleri ile ilgili bazı terimler

HOPARLÖR
Kaliteli bir oto müzik sisteminin temeli iyi bir hoparlörden geçer. Monte esnasında dikkat edilmesi gereken husus otomobilinizdeki hoparlör yerlerine uygun ebatlarda hoparlör takılmasıdır. Montajcı mutlaka otomobilin kendi hoparlör yuvalarını kullanmalı bu yuvalar içine olabilecek en büyük ebatta hoparlör monte etmelidir.

SUBWOOFER

20-100 hz arasındaki frekans bandındaki sesler bas sesler olarak tanımlanır. Bu frekans bandındaki sesleri veren hoparlöre subwoofer adı verilir.
Subwoofer müziğin içinde olan alt basları verir. Arabanıza subwoofer takmazsanız arabanızın kapılarına takılı olan hoparlörlerden gerekli olan dip bas sesleri istediğiniz gibi duyamazsınız.

Kaliteli müzik dinlemek için bagaja küçük dahi olsa mutlaka bir subwoofer taktırmak gerekir. Müziğin içindeki kontrabası bas gitarı duyabilmeniz için subwoofer'a ihtiyaç vardır. Müzik dinlerken subwooferı duymakla kalmaz aynı zamanda hissedersiniz de.

MID BAS

100 Hz ile 300 Hz arasındaki sesleri verebilen hoparlörlere mid bas hoparlörler denir.

MIDRANGE
300 hz ile yaklaşık 3 Khz arasındaki sesleri veren hoparlörlere midrange hoparlörler denir.

TWEETER
Yaklaşık 3 Khz ve üstündeki sesleri veren hoparlörlere tweeter denir.

AMFI
Amfi ses gücünü ve kalitesini artırmaya yarar. Eğer otomobilin Orijinal radyo/teybine bağlanmak isteniyorsa bu çıkışa uyumlu olması gerekir.

Anfi gücüne karar verirken dikkat etmeniz gereken en önemli şey
Amfiler iki dört veya beş kanal çıkışına sahiptir. İleride doğabilecek ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak bazı ekstra özelliklere uyumlu bir amfi tercih etmenizde fayda var. Bu ekstra özellikler arasında crossover bas ve tiz ayarı mono çıkış yer alıyor.

CROSSOVER

Crossover amfiden çıkıp hoparlöre giden frekansları düzenleyen bir cihaz. crossover her hoparlöre ihtiyacı olduğu frekansı yollayarak kulağımızın bütün frekansları doğru almasına yardımcı olur. Crossover sayesinde her hoparlöre doğru sinyal gider. Böylece hoparlörler de doğru frekans bandında daha kaliteli temiz güçlü çalar. Üst düzey kalitede bir ses sisteminde mutlaka crossover bulunması gerekir.

Aktif ve pasif olmak üzere iki çeşit crossover vardır. Aktif crossover radyo-teyp veya cd çalar ile amfi arasına bağlanır.
Pasif crossover ise amfi ile haporlör arasına bağlanır. Genelde aktif crossover daha çok tercih edilir. Amfiden önce bağlandığı için amfinin çıkarmış olduğu gücü hoparlörün daha iyi almasını sağlar.

HI-FI (HIGH FIDELITY)

Hi-Fi İngilizce "yüksek sadakat" anlamına gelen High Fidelity kelimesinin kısaltmasıdır. Müziği doğal ve kaliteli dinlemek anlamında kullanılır. Bazı hoparlörler müziğe kendi karakterlerine göre yorum yaparlar. Bazısı biraz daha tizli çalar bazısı daha midli.
İyi bir müzik sistemi için insan kulağının duyduğu frekansları düz (flat) bir şekilde kulağa vermek gerekiyor. Bunu gerçekleştirebilmek için 2 veya daha fazla hoparlöre ihtiyaç duyulur. fabrika çıkışında aracınıza monte edilmiş mevcut AM/FM/kaset/CD sisteminiz dışarıdan ortalama bir fiyatla satın alabileceğiniz piyasa ürünleri kadar iyidir.

1. Head Unit (Teyp):
Aracımıza ses bilgisini sağlayan üründür.Genelde normal araçlarda tek başına seslendirmeyi de yapar.içinden amfilidir, hoparlörler için küçük bir düzeyde güç sağlar.


2. Coax. Hoparlör (Normal bildiğimiz Kolon):
Çeşitli boylarda olur. 10,13,16 cm ve 6*9 inch oval yapılarda bulunur. 2,3, yada 4 yollu olur. Her yol bir ünitedir.Mesela 3 yollu bir coax hoparlör için: basları için geniş bir ünite,orta sesler için bir ünite ve tizz sesler için daha küçük bir ünite tek bir yapıda bağlıdır.Genelde en ucuz ses yoludur.


3. Komponent:
Coax'dan farkı, ünitelerin ayrık yapıda ve sesi filtreleyen bir "cross over"'ın bulunmasıdır. 2 veya 3 parçalı olur. her sesi frekansından ayırarak ünitelere dağıttığı için coax'a göre daha net ve verimli olur.


4. (Sub)Woofer:
Ağır Bass sesleri için büyük ve pahalı ürünlerdir. Genelde 20 ila 38 cm arasında değişen çaplarda vardır.En yaygını 30cm'lik olanlardır

5. "Band Pass" Enclosure (4rth order) Kutulu modeller

En alt frekansları yakalamak ve sese derin bas efektleri ile yardımcı olmak içindir, yüksek güç gerektirir.

7. "Sealed" (Portsuz) Kutulu modeller:

Sert ve dinamik bas verirler, uğuldama ve derinden efektler için yanlarında Band Pass Kullanılması iyi olur.

8. "Free Air"

Genelde pioneer'ın piyasada çok sunduğu modellerdir.Kutu olmadan monte edilir ve sesi genelde çok net vermese de Bagajda yer kaplamaması açısından en ideal küçük sistem bas parçalarıdır.

9. Amfi
Teypten gelen bilgiyi daha da güçlendirerek yüksek güç ihtiyaçlarını karşılarlar. Sadece yüksek seste değil, alçak seste de gücünü belli ederek sesin kalitesini genelde arttırırlar.Asıl amaç yüksek güçlü üniteleri karşılamaktır.

10. Capasitör(Kapasitör, Kondansatör)
Farad birimiyle ölçülürler. Analog ve Digital(sayısal)'ları vardır. Normal Akü güçlü bir ses sisteminin yükünü kaldıramayacağı için buna ani güç ihtiyaçlarını kaldırabiliecek bir ünite bağlanır.Bu elektrik gücü biriktiren üniteye bu ad verilir

11. Aktif Crossover
Ses frekanslarını teypten alınır alınmaz ayıran ya da amfilenmiş sesi değişik ünitelere göndermeye yarayan ve daha profosyonel sistemlerde kullanılan ünitedir.

12. Sound Proccessor
içinde aktif crossover, efektler, ekolaizer v.b. gibi sistemler barındıran, teyp'ten alınan sese bu özellikleri veren ünitedir

13. Eko
Sesi Frekanslarına göre kendinize özelleştirmenizi sağlar.Basları arttırıp tizzleri düşürmek gibi.Tabi kaç band ise o kadar çok ses ayarı yapmanızı sağlar.Birçoğunda ayrı subwoofer çıkışı bulunduğundan basları daha verimli amfilemenizi sağlar. (ALINTIDIR )


Cevapla
.
Konu:
Mesaj: N/A
Cinsiyet:
Kıdem: N/A

isoskeisos cok güzeL bi payLasım ve biLgi teşekkürLer Müzik sistemLeri konusunda gerçekten insanLarın yani herkesin biLinçLendiriLmesi Lazım Ses KaLitesinin ne oLdugunu haLa gercekten biLmeyen ve sadece bas vurdugu için arabaLarında kaLiteLi bi ses var diye zanneden arkadasLar var gerçek ses kaLitesi bas Mid ve Tizin DengeLi bir DerinLik ve bütünLük içerisinde ÇaLmasıdır... Yani Dışarıdan hem net hemde tok bir sesin duyuLmasıdır bunun içinde gerçekten montajı bağLantıyı yapan çook önemLidir... Şimdiki müzik sistemi yapan yerLer ve arkadasLarda bu biLinçsiz ses kaLitesi yüzünden şikayetçi geLen insan seste KaLite değiL bas arıyo abi bam güm vursun çok bas oLsun diyerek normaLde çaLması gerekenden fazLasını istiyorLar ve bu nedenden doLayıda piyasada gezen Çoğu tesisatLı araba dışarıdan çook iğrenç çaLıyor...
unutMayaLım dediğim gibi gerçek ses bas mid ve tizin birbirine orantıLı derinLikte ve temizLikte çaLLmasından ortaya çıkar... saygıLar...

Cevapla
.
Konu:
Mesaj: N/A
Cinsiyet:
Kıdem: N/A

rocco dosstum gerçekten begendinse orda sagda altta teşşkr butonu var ona bi tıklasan yahu yada rep puan ver smilesmile

Cevapla
.
Konu: 451
Mesaj: 2,197
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 29-11-2010

(22-01-2011, Saat:13:52)muallim Adlı Kullanıcıdan Alıntı: rocco dosstum gerçekten begendinse orda sagda altta teşşkr butonu var ona bi tıklasan yahu yada rep puan ver smilesmile

Haklısın hocam ne diyelim emeğe saygı değil mi?..

Cevapla
(Son Düzenleme: 22-01-2011, Saat:13:58, Düzenleyen: isoskeisos.) .


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Multimedia sistemi montajı boraerkartal 43 43,419 23-02-2015, Saat:19:42
Son Yorum: kaplanferhat
Music Müzik Sisteminden Anlayan İçeri asm222 0 2,898 23-02-2013, Saat:15:22
Son Yorum: asm222
  [Bilgi] arac teybim bloke oldu owl 5 24,575 14-02-2012, Saat:12:14
Son Yorum: zafer murat

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Türkçe Çeviri : MyBB Türkiye
MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.