Fiorino Nemo Bipper | Forum


BİLİNÇLİ LASTİK KULLANIMI
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Konu: 451
Mesaj: 2,197
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 29-11-2010


Hava Basıncı
Uygun olmayan hava basıncı ileride tamiri mümkün olmayacak hasarların yanısıra, lastiğin düzensiz ve erken aşınmasına sebep olur. Hava basıncı lastik soğukken ölçülmeli ve mutlaka araç üreticilerinin belirlediği hava basıncı değerlerine uyulmalıdır.

Rot Ayarı
Aracınızın mekanik ve süspansiyon sistemlerindeki aksaklıklar nedeni ile direksiyon ve araç yönü aynı olmayabilir. Ön düzen bozukluğu sadece lastiklerinizde ekonomik kayba neden olmakla kalmaz aynı zamanda aracınızın süspansiyon ve döner aksamına da zarar vererek zaman içerisinde yüksek mekanik tamir ve bakım masraflarına yol açar.

Balans Ayarı
Jant ve lastiğinizin uygun olarak eşlenmemesi hızlı sürüş esnasında zıplama, vuruntu, salgı, yalpa gibi konforsuzluklar hissetmenize neden olacaktır.

Rotasyon (Yer Değiştirme)
Lastiklerinizin, araçta takılı oldukları her değişik pozisyonda değişik aşınma hareketlerine maruz kaldıklarıdan, periyodik olarak yerlerinin değiştirilmesi ömürlerini artıracaktır.

Diş Derinliği

Sırt bölgesi lastiğinizin yola basan kısmıdır. Lastik eskidikçe çekiş azalır. Zamanla lastiğiniz üzerindeki desen aşınarak kullanılmaz seviyeye gelir. Diş derinliği 1.6mm'nin altına inmiş lastikleri kullanmak, can ve mal emniyeti bakımından tehlikeli oldugu gibi, bir çok ülkede kanunen de yasaktır.

Yük Miktarı ve Yükleme Biçimi
Araç üreticisinin belirlediği, araç taşıma kapasitesi (istiap hatti) üzerinde yüklemeler; lastiğin çabuk ısınmasına ; yanak,omuz ve topuk bölgelerinde arıza vermesine ve hızlı aşınmasına sebep olur.Dengesiz yüklemeler de lastik ömrü üzerinde olumsuz etki yapar.

Fren Ayarı
Fren sistemlerinizi araç üreticisinin tavsiye ettiği aralıklarla kontrol ettiriniz. Ayarsız frenler,lastiklerde düzensiz ve hızlı aşınmalarına neden olur. Ani ve sert frenlemelerde kuvvet dağılımı lastiğe göre farklı olacağından, blok tipi aşınma olması ihtimali artar.

Araç Kullanım Şartlarına Uygun Lastik Seçimi
Araç el kitabında belirtilen ebat ve kat muadilindeki lastikler kullanılmalıdır. Araç Hızı Araç kullanım hızı arttıkça lastiğin sıcaklığını yükselmesi sebebiyle sırt kauçuğu normale göre daha çok aşınma gösterir.

Lastik Eşlemeleri
Aracın tüm lastiklerinin aynı ebat ve yapıda olması gerekir. Aynı aks üzerinde farklı yapı, desen ve aşınmada lastik takılması halinde araç performansı olumsuz etkilendiği gibi lastik düzensiz ve hızlı aşınır.

Yol ve İklim Şartları
Düzgün olmayan yol yüzeylerinde ve sıcak yaz aylarında lastik normale göre daha çok aşınma gösterir.

Lastik Performansı ve Ömürleri
Bu faktörlere ilave olarak araç kullanıcısının sürüş ve fren kullanım alışkanlıkları ile aracın bakım seviyesi gibi diğer faktörlere de bağlı olarak değişiklikler gösterebilir.

Kısa Kısa
Bozuk satıhlarda yüksek hız yapmayın,
- Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncını 2 PSI artırın,
- Stepne lastiğinizin basıncını da düzenli olarak kontrol edin,
- Kışın diş derinliğinin 3 mm'den az olması çekişi olumsuz etkiler,
- Çivili kış lastiği kullanımı özellikle buzlu ve karlı zeminlerde üstün çekiş ve tutunma sağlamakla birlikte; kuru zeminde tam tersi etki yapar,
- Aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız, aracınızı takoza alın,
- Lastiğinizi parlatmak için petrol ürünleri içeren deterjan veya cilalar kullanmayın. Su ve fırça kullanılarak yapılacak temizlik lastikteki kimyasalların koruyucu bir film tabakası oluşturmasına yardımcı olur,
- Aynı aks üzerindeki lastiklerdeki farklı hava basınçları, aracın düşük hava basınçlı lastik tarafına doğru çekmesine neden olur,
- Lastiğinizi kaldırım kenarlarına ve sivri yüzeylere çarpmaktan kaçının,
- Diş derinliği 1.6 mm ye düşen lastikleri mutlaka değiştirin,
- Karlı ve buzlu yollarda lastiğinizin hava basıncını 2-3 psi artırın. Bu şekilde karda ve buzda daha iyi bir çekiş elde edersiniz,Kullanmadığınız lastikleri şişirilmiş olarak depolamayın,
- Subap kapaklarını kapalı tutun,
- Kış şartlarında lastiklerinizin durumu ne kadar iyi olursa olsun; ani hızlanma ve ani frenden kaçının, daima aracınızı viteste sürün, mevcut lastik izlerini takip edin, önünüzdeki araçla her zamankinden daha uzun mesafe bırakıp, önce vites küçültüp, sonra kısa aralıklarla pompalayarak fren yapın,
- Lastiklerinizin havasını her zaman lastik soğuk iken tamamlayın,
- Kış lastikleri kullanımına karar verildiğinde tüm lastiklerin değiştirilmesi tavsiye edilir. En azından çeker akstaki lastikler değiştirilmelidir. Araç üreticisi firma farklı bir öneride bulunmadığı sürece, araçta kullanılan lastiklerin tümü aynı ebatta olmalıdır.
(ALINTIDIR) Kaynak:aracbilgisi.com

Cevapla
.
Konu: 44
Mesaj: 102
Cinsiyet:
Kıdem: 28-08-2012

1. Bozuk ve taşlı yollarda aracınızı yüksek hızda kullanmayın

2. Ani ve sert fren ve hızlı kalkışlar sonucu oluşacak patinajlardan kaçının. Aksi halde lastiklerde düzensiz ve erken aşınmalar meydana gelir.

3. Park manevraları sırasında lastiğinizi kaldırım kenarlarına sürtmekten kaçının. Bu sürtünme sırasında lastiğin gövdesini oluşturan kordların çok hafif hasar görmesi bile üzerinde yüründüğünde lastikte tehlikeli olabilecek büyük arızalara sebep olabilir.

4. Otomobilinizi kullanırken yoldaki çukurlara ve tümseklere dikkat edin. Hızla girilen bir çukur, lastiğinize zarar verip onu çöpe atmanıza neden olabilir.

5. Aracınızı yüklerken dikkatli davranın. Dengesiz yük dağılımı ve aşırı yükleme lastiklerin üzerine normalden fazla yük binmesine ve buna bağlı olarak hızlı aşınmaya sebep olabilir.

6. Güvenliğiniz için diş derinliği 3 mm'den az olan lastikleri kullanmayın. Derinliği düşen kanallar özellikle ıslak zeminde suyun boşaltılmasını ve dolayısıyla yere tutunmayı güçleştireceğinden sürüş güvenliğini tehdit eder.

7. Lastiğin ve aracın ayarlarına ( rot ve balans ayarı gibi ) göstereceğiniz özen, sizi her zaman yüksek maliyetlerden kurtarır. Söz konusu mekanik ayarlar düzgün değilse sürüş konforu ve direksiyon hakimiyetinin azaltılmasının yanı sıra lastiklerde düzensiz ve erken aşınma ortaya çıkabilir.

8. Araç üreticisinin önerdiği ebattaki lastik ve jantları kullanın. Lastik ve jant ebatının birbirine uygun olmasına dikkat edin.

9. Lastiklerin üzerinde üretildikleri tarih yazılıdır ve üretildiği tarih üzerinden beş yıl geçen lastikler dikkatle kontrol edilip kullanılması gerekir. Üzerinde çatlaklar meydana gelmiş lastiklerin kullanılması güvenlik açısından risklidir.

10. Yola çıkmadan önce lastiklerinizi gözle kontrol etmeyi alışkanlık haline getirmek güvenliğiniz açısından çok önemlidir. Lastiğe batan çivi, taş ve cam gibi yabancı maddeler varsa bunları çıkartmalı ve hemen lastiğinizi tamir ettirmelisiniz. Gözle yapılacak kısa bir kontrol herhangi bir nedenle hava basıncı azalmış lastiği fark etmenizi ve olası tehlikelerden korunmanızı sağlar.

11. Lastik supabları sağlam, temiz ve kapaklı olmalıdır. Supap kapakları lastiğin içine toz ve benzeri maddelerin girmesini önler.

12. Bijon somunlarının sıkılığını düzenli olarak kontrol edin. Bijon somunlarının gevşek olması durumunda sürüş emniyetinin azalmasının yanısıra lastikte düzensiz aşınma meydana gelecektir.

13. Lastiğin üzerinde belirtien hız ve yük limitlerini hiçbir şekilde geçmeyin.

14. Üretici önerisi haricinde otomobilin gört tekerleğinde aynı ebat yapı ve desende lastik takın. Farklı lastik kullanımı özellikle de farklı ebat ve yapıda lastik kullanımı araç ve lastik performansını çok olumsuz etkileyecektir.

15. Lastik basınçlarını iki haftada bir kontrol edin. Eğer basınç düşmüşse mutlaka araç üreticisinin tavsiye ettiği seviyeye getirin. Isınan lastiğin hava basıncı yüksek olur ve bu sizi aldatabilir. Bu nedenle lastiklerin hava basıncını lastik soğukken ölçmeye ve ayarlamaya dikkat edin. Lastiklerin hava basıncı, kumda sürüş dışında hiçbir zaman düşürülmemelidir.

Cevapla
.
Konu: 44
Mesaj: 102
Cinsiyet:
Kıdem: 28-08-2012

[Resim: 542952_314160005339395_1891447371_n.jpg]

Kamber ayarı nedir ?

En basit şekli ile kamber ayarı , lastiğin yere bastığı açıyı değiştirmektir.
Yere tam dik açıyla basan lastik düz yolda maximum temas sağlar.
Bu sayede en iyi hızlanma ve fren mesafesi elde edilir.
Ancak negatif kamber ayarı sürüş dinamiğini değiştirecektir.

Negatif ayar demek lastiklerin iç basması anlamına gelir.
İç kısımları yola temas eden lastikler düz yolda daha az tutuş sağlarken
viraj içinde ağırlık merkezinin değişmesi ve aracın esnemesi ile daha çok tutuş sağlarlar.
Resimlerde negatif (-) ve pozitif (+) kamber açılarını görebilirsiniz.


Standart araçlarda kamber açıları ile oynamak genellikle mümkün değildir.
Sonradan değiştirilen amortisörler ve kamber düzeltme kolları (camber correction arm) ile bu ayarı yapmak mümkündür.
Bir çok Coil-Over sisteminde camber plate bulunur.
Bunları ayrıca alıp orjinal amortisöre monte etmekde mümkündür.
Amortisör kulesinin üstüne takılırlar.Resimde göreceğiniz gibi vidalı ayar konumları bulunmaktadır.


Tüm bunların driftle çok yakından alakası vardır.
Unutmamak gerekirki drift için ön lastiklerde çok iyi , arka lastiklerde ise kötü bir yol tutuş gerekir.
Tüm bu ayarlar aracın (arkadan kayması) Over Steer yapması için gereklidir.
Viraj içi kontrolü ise ayrıca önemlidir.
Günlük kullanılan araçlarda en uç kamber değeri -3 iken özel drift otomobillerinde bu değer -7 lere kadar çıkmaktadır.
Unutmamak gerekirki hiç bir drift pilotu aracının düz gitmesini istememektedir.
Bu yüzden drift otomobilleri ile günlük otomobillerin ayarları tamamı ile ters orantılıdır.

Cevapla
.
Konu: 451
Mesaj: 2,197
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 29-11-2010

Ahmet kardeşim ; Verdiğin güzel bilgiler için sağolasın, bizleri aydınlatıyorsun. Bu gidişle Forumdaki Sürücü eğitimi ana başlık konusu gittikçe ansiklopediye dönüşüp, bir başvuru kaynağı oluyor. Tekrardan teşekkürler..

Cevapla
.


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  [Önemli] Kışlık lastik ne zaman çıkarılır ? Admin 9 32,465 21-04-2013, Saat:01:10
Son Yorum: oquncmqlu
  [Bilgi] michelin energy saver lastik ??? sadisayli 0 3,113 29-03-2013, Saat:11:48
Son Yorum: sadisayli
  kilima kullanımı hk isoskeisos 10 18,823 05-02-2013, Saat:17:01
Son Yorum: ayyildiz42
  Kışlık Lastik Ebatı soner 3 4,263 12-11-2012, Saat:10:50
Son Yorum: metnes71
  [Bilgi] Otomatik vitesli araç kullanımı isoskeisos 46 47,823 25-04-2012, Saat:18:50
Son Yorum: obayazit68

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Türkçe Çeviri : MyBB Türkiye
MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.