Fiorino Nemo Bipper | Forum


Baskı Balata Nedir (Debriyaj Balatası)
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Konu:
Mesaj: N/A
Cinsiyet:
Kıdem: N/A


DEBRİYAJ BALATASI NASIL ÇALIŞIR?

Debriyaj (kavrama) motorla vites kutusu arasında bulunan aktarma organıdır. Debriyaj pedalına basılınca motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keser ve böylece vites değiştirmeye ve aracın boşta çalışmasına imkan verir.

Debriyaj balatasının çalışma şekli; motordan gelen hareketi üzerine alarak kavrama yapıldığında vites kutusuna iletir.




Sağlam bir debriyaj balatası motordan gelen hareketin tamamını aktarma organlarına iletir. Balata aşınmış ise motordan gelen tüm hareketi iletemeyecektir. Böylece araç istenilen performansın çok altında kalacaktır.

Debriyaj Balatasının Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Debriyaj takımının parçaları balata,baskı(yay takımı),bilya(rulman)dır. Bunlardan rulman arızalanırsa ses yapar. Yayların yıpranmasında üstten kavramaya neden olur. Bunlardan birinin arızalanmasın da debriyaj bitmesi olarak bilinir.

Debriyaj balatasının eski ve bitmek üzere olduğunu anlak için;

· Aracın ilk kalkışında titreme olması,
· Gaz basıldığı halde motor devri artıyor ama araç hızlanmıyorsa,
· Düşük viteste gaza yüklenince araç kendini öne atamıyorsa debriyaj balatası tam anlamıyla bitmiş demektir.
Debriyaj balatası yağlanması denen olayda, vites kutusu iç keçesinden pirizdirek mili üzerinde balataya yağ bulaşabilir. Balata sağlam olsa bile görevini tam olarak yapamaz. Debriyaj pedalına yarım basarak hareket edilirse bir müddet sonra balatadan yanık kokusu gelir.

DEBRİYAJ BALATASININ DEĞİŞME SÜRESİ

Debriyaj balatasının değişme süresi tamamen aracı kullanan kişiye bağlıdır. Servislerde ortalama 4 yıl 60000 km olarak söylenir. Balataların değişme süresi 20000 den 200000 kadar uzanabilir. Debriyaj takımının değiştirilmesi oldukça pahalı olmasından dolayı aracın özenle kullanılması gerekir.

DEBRİYAJ BALATASININ ERKEN DEĞİŞMESİNİN SEBEPLERİ

Araçla hareket halindeyken ayağın debriyaj pedalının üzerinde tutulması
Uygun olmayan vitesle kalkılması
Yokuşlarda yarım debriyaj yapılması
Aşırı zorlama ve sürekli yük altında kullanma
Baskı balatanın montajının hatalı olması
Araca uygun balatanın kullanılması
Fabrika imalat hataları

[Resim: v471o1.jpg]

Cevapla
.
Konu: 451
Mesaj: 2,197
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 29-11-2010

sağolasın Nemo Kardeşim Güzel bir Bilgilendirme olmuş.Teşekkür ederim. Emeğine sağlık.......

Cevapla
.
Konu:
Mesaj: N/A
Cinsiyet:
Kıdem: N/A

rica ederim smile

Cevapla
.
Konu: 235
Mesaj: 1,423
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 21-11-2010

Faydalı + rep
[Resim: 6867511184_7d86958ebd.jpg]
Arama Yapmadan Konu Açmayınız TEŞEKKÜRLER.

Cevapla
.
Konu: 451
Mesaj: 2,197
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 29-11-2010

Debriyaj (kavrama) konusunda biraz daha konuyu açmak için ilave bir makaleyi sizlerle paylaşayım.


Debriyaj(kavrama) nedir ?Nasıl çalışır ?


[Resim: 2rf3k8h.jpg]


Döner haldeki bir parçanın hareketini aynı eksen üzerinde bulunan diğer bir parçaya iletmek veya iletilmekte olan bu hareketi istendiği zaman durdurmak amacıyla kullanılan tertibata kavrama adı verilir.

Konumuz olan ve motorlu taşıtlarda kullanılan kavramalar krank mili ekseninde olmak üzere motorla vites kutusu arasına bağlanmış olup, motordan vites kutusuna hareket iletimini sağlar ve istendiği zaman, motor çalışmasına devam ettiği halde, bu hareket iletimini durdurur.


Kavramanın Görevleri


Motor çalışır durumda iken kavrama kavranmış olursa hareket motordan vites kutusuna iletilir. Aynı anda, vites kutusu vites durumunda ise motorun hareketi tekerleklere kadar iletilir ve taşıt harekete geçer.

Kavrama ayrılmış durumda ( hareket iletmez durumda ) olduğu zaman motorun hareketi vites kutusuna geçemez ve vites kutusu boş durumda olmasa dahi motorun hareketi vites kutusuna iletilmediğinden taşıtın hareketi mümkün olmaz. O halde, vites kutusu vites durumunda olmasına rağmen, taşıt durur halde iken kavrama motorun çalışmasına imkan verir.

Kavramanın geçici olarak motorla vites kutusu arasındaki bağlantıyı kesmesinin, vites kutusunda hız durumlarının değiştirilmesindeki önemi büyüktür.

Güç iletimi durdurulmadan vites kutusu bir hız durumundan diğer bir hız durumuna geçirilmek istenseydi, güç iletmekte olan iki dişli basınç altında olacağından bunların ayrılması oldukça güç olurdu. Vites kutusu boş duruma geldikten sonra, güç iletimi devam ederken istenen hız durumuna ait iki dişliyi kavrattırmaya çalışmak da dişlilerinde hasara uğramasına sebep olurdu.

Çünkü büyük bir ihtimalle döndüren ve döndürülen dişlilerin çevre hızları birbirinden farklıdır. Bu durumdaki dişlilerin kavrattırılmaya teşebbüs edilmesiyle, dişlerin birbirine çarparak kırılmalarına sebep olunur.

Kavrama hareket iletmez duruma getirilirse dişler üzerisindeki basınç kalkacağından dişlerin birbirinden ayrılması kolay olur ve vites boş duruma gelince döndüren dişli serbest hale geleceğinden diğer bir hız durumu için kavrattırılacak dişlilerin çevre hızlarının denkleştirilmesi mümkün olur.

Bunun sonucu olarak dişliler kolayca kavrattırılır. Bundan sonra kavrama tekrar kavramış duruma getirilerek motorun hareketi vites kutusu aracılığıyla bir başka oranda tekerleklere iletilir.


Diğer taraftan bir taşıtın durur halden belirli bir hızdaki hareket haline hemen geçişi imkansızdır veya büyük bir sarsıntıya sebep olunur. Bunun gibi düşük bir hızdan daha yüksek bir hıza veya yüksek bir hızdan daha düşük bir hıza aniden geçişte de büyük bir sarsıntı meydana gelir ve hareketi ileten parçalar aşırı derecede zorlanarak hasara uğrarlar.

Kavrama ilk hareket esnasında motorun hareketini vites kutusuna, dolayısıyla tekerleklere, tedrici olarak iletir ve taşıtın harekete geçişi sarsıntısız olur. Aynı şekilde vites durumunun her değiştirilmesinden sonra motorla vites kutusunu tedricen bağlanmasını sağlayarak, taşıtın ani hızlanmasını veya ani yavaşlamasını, dolayısıyla sarsıntıları önleyerek hareket ileten parçaları hasara uğratmaktan korumuş olur ve taşıtta bulunanları oldukça rahatsız edici bir durum ortadan kaldırılır.

Bunlardan başka herhangi bir sebeple de olsa motorla vites kutusu arasındaki bağlantının kesilmesi gerekebilir. Örneğin; bir arıza nedeniyle vites kutusu boş duruma getirilemeyebilir. Bu durumda taşıtın tamir yerine kadar çekilmesi sırasında tekerleklerin hareketinin motora iletilmemesi kavramanın ayırmasıyla mümkün olur.


Bu açıklamalardan sonra kavramanın görevi şu şekilde özetlenebilir:

• İlk hareket sırasında motorun hareketini tekerleklere tedricen ileterek taşıtın sarsıntısız olarak harekete geçişini sağlamak.

• Taşıt hareket halinde iken vites durumlarını değiştirmek için motordan vites kutusuna hareket iletimini geçici olarak kesmek.

• Gerekli hallerde motorla güç aktarma organlarının bağlantısını kesmek.


Kavramada Aranan Özellikler

• Yukarda açıklandığı gibi, kavramanın esas görevi motorun hareketini vites kutusuna tedrici olarak iletmektir. Fakat modern bir kavramada bu görevin yanında aşağıdaki özelliklerin bulunması istenir;

• Vites durumlarının kolay ve sessiz olarak değiştirilebilmesi için kavrama diskinin atalet momenti küçük olmalıdır. Bunun içinde diskin hafif olması gerekir. Çok büyük disklerde kavrama pedalına basılınca disk de özel şekilde frenlenerek vitese geçme işlemi sessiz hale getirilir.

• Krank milindeki burulma titreşimlerini vites kutusuna iletmemelidir.

• Serbest duruma geçmesi için kavrama pedalına tatbik edilmesi gereken kuvvet az olmalıdır.

• Bakımı kolay olmalıdır.

• Ucuza mal olmalıdır.

(ALINTIDIR) Kaynak: bilgiustam.com

Cevapla
.


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Hava Yastığı ( Airbag ) Nedir - Ne İşe Yarar ? afacan 8 19,343 07-03-2018, Saat:12:59
Son Yorum: Nemesis
Smile [Soru] BB VAN nedir? passatsever 3 66,014 14-03-2017, Saat:00:35
Son Yorum: minik55
  Kış Lastiği Nedir ve Neden Gereklidir? Admin 7 10,640 09-03-2016, Saat:11:42
Son Yorum: agrilon
  ESP (Electronic Stability Program) nedir ? isoskeisos 13 22,036 23-01-2016, Saat:18:07
Son Yorum: Prodrv
  [Acil] 2009 Fiorino Yıllık Vergi Ücreti Nedir by_graywolf 9 39,688 12-09-2013, Saat:14:40
Son Yorum: @hmet42

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Türkçe Çeviri : MyBB Türkiye
MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.