Fiorino Nemo Bipper | Forum


*Beygir Gücü Ne Demek..!!*
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Konu: 3
Mesaj: 26
Cinsiyet:
Kıdem: 01-12-2010


Otomobil, Motor, Uçak ve Motorlu Tekne gibi araçlarda; motor gücünü hep 'Beygir Gücü' ile ifade ederiz. Ve bazılarımızın da aklına takılır: 'Bu beygir gücü nedir?' diye. Bir Beygir Gücü: 250 kiloluk bir kütleyi, 1 saniyede 30 santim çekmek için gerekli güçtür.:idea:

Cevapla
.
Konu: 0
Mesaj: 5
Cinsiyet:
Kıdem: 08-01-2011

Beygir gügü genelde motorun performansıyla birebir eşlendirilsede aslolan motor torkudur. Özetle 95 HP lik araçtan 100hp lik araca nazaran hada iyi performans alınabilir eğer 95 HP lik motorun torku daha yüksekse, 100 beygir lik araç sadece max hızda işe yarar.Fiorino 1.3 Mjetin de torku piyasadaki birçok araçtan daha iyidir, 1.3 motorda 200Nm gibi devasa tork alınor..
Slm
AA

Cevapla
.
Konu: 451
Mesaj: 2,197
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 29-11-2010

Beygir, yük taşıyan ve araba çeken atlara verilen isimdir.

Uluslararası güç ölçüm birimi olan 'horsepovver'ın tam Türkçe karşılığı 'atgücü'dür.

Güç, birim zamanda meydana getirilen iş diye tarif edilir. Bir şeyin gücünü sınırsız bir zamanda yaptığı iş değil, belirli bir zaman süresinde yapabildiği iş belirler.
Beygirgücü ifadesine günümüzde ençok araba motorlarının tanıtımında rastlanıyor. Bir arabadan bahsedilirken söylenenlerden biri motorunun beygirgücünün ne kadar yüksek olduğunu belirtmek oluyor.

100 beygirlik bir araba deyince motorunun yerine arabanın önüne 100 tane at bağlandığında elde edilecek güç gibi algılanıyor. Gücü, atın gücünü birim olarak kabul edip ölçmenin hikayesi 200 yıl öncelerine,yük taşıma deyince attan başka bir şeyin bilinmediği zamanlara uzanıyor.

Beygirgücü terimi ilk olarak buhar makineleri geliştirmede en ünlü isim olan İskoçyalı mühendis James Watt tarafından kullanılmıştır. Onun tanınmışlığı sadece bu alanda yaptığı çalışmalar ile sınırlı değildir.Günlük yaşantımızda da sık sık ismi anılır. 'Ampul şu kadar watt','elektrikli süpürge bu kadar kilowatt' derken onun ismini hatırlamış oluruz.

James Watt geliştirdiği makineleri , daha iyi pazarlayabilmek için müşterileri onların güçleri hakkında ikna etmesi gerekiyordu. O zamanlar iş yapıcı güç deyince insanların beyinlerinde canlandırabilecekleri en uygun şey attı.
Bu nedenle Watt makinelerinin güçlerini ifade edebilmek için 'beygirgücü' birimini seçti. Böylece müşteriler satın alacakları makinenin gücünü atın gücü ile mukayese edebiliyor, daha çabuk tatmin olup karar verebiliyorlardı.

James Watt geliştirdiği buhar pompasının gücünü ölçebilmek için kömür madeni yataklarında yük taşımada çalıştırılan atları incelemeye aldı.Ölçümleri sonucu bir atın 45 kilogramlık kömürü bir saniyede 1,11 metreuzaklığa taşıyabildiğini tespit etti. Böylece bir at, ağırlık çarpı yol olarak 50 kilogram-metrelik iş yapmış oluyordu. Nedeni nedir bilinmez bu değeri yüzde 50 arttırarak 75 kilogram-metreyi, beygirgücü(horsepower) ismi ile güç birimi olarak kabul etti.

Bugün halterciler 75 kilogramlık ağırlığın birkaç mislini saniyede havaya kaldırıyorlar. O halde insan gücü de beygir gücü ile karşılaştırıldığında pek düşük sayılmaz. Bir beygirgücü elektrik enerjisi birimine çevrildiğinde 746 watt yapar ki evde orta boy bir elektrikli ısıtıcıya zor yeter. Bu nedenle beygirgücü ifadesini bir fizik birimi olarak kabul edip atlarla mukayese etmemekte fayda vardır.
Yoksa bir uçak gemisinin 200 bin beygirgücündeki motorlarının yerine beşer metre aralıklarla 200 bin tane at bağladığımızı düşünürsek neredeyse 1.000 kilometre uzunluğunda bir yer kaplar. biggrin

Oysa Yine Beygir gücü ile karıştırdığımz tork gücünü ne idi tekrar bir hatırlıyalım.

Tork döndürme kuvveti demektir. Motorların Beygirgücünün yanında torku da belirtilir, örneğin, 3800 dakika/ devirde 145 Nm gibi. Ne işe yarar?
Basit olarak açıklamaya çalışırsak, bir otomobilin, daha doğrusu motorunun torku iyiyse kullanımı daha rahat olur çünkü motor daha geniş bir devir aralığında vites değiştirmeden kullanılabilir. Ya da acil durumlarda yine daha az vites değiştirme ihtiyacı hissedilir.

En yüksek tork olarak belirtilen rakamın yanında bu rakamın elde edildiği devir de önemlidir. Motorlar daha çok düşük ve orta devirlerde kullanıldığı için özellikle şehir içinde, torkun düşük devirlerden itibaren yüksek olması çok kullanışlıdır. Böylece alt vitese geçmeden hareketi sürdürmek mümkün olur.

Genel olarak motor hacmi yükseldikçe tork artar ama aynı motor hacmine sahip motorların torkları ve "tork eğrileri" farklı olabilmektedir. Bunun nedeni de motor tasarımındaki farklılıklardır. Silindirlerin çapı ve stroku, ateşleme zamanlaması ve diğer bazı niteliklerden oluşan genel olarak "teknoloji" diyebileceğimiz özelliklerdir bu farkı yaratan.

Ayrıca herkesin bildiği gibi dizeller "torklu" motora sahiptir. Bunun anlamı düşük devirde yüksek tork sağlıyor olmasıdır. Benzinli motorlardan farklı olarak dizel motorlarının en yüksek torku 1800-2500 dakika/devirde elde edilir. Bu sayede çok devire gerek kalmadan motor "çeker".

Diyelim ki bir benzinli motorla bir dizel aynı en yüksek torka sahip olsun, yine dizel motor daha avantajlıdır çünkü bu torku daha düşük devirde sağlıyor. Bunun pratik avantajı, örneğin bir yokuş çıkarken üçüncü viteste 2000 d/d'de iken dizel motorlu arabada gaza basarsınız ve araba hızlanabilir, benzinli motora sahip araba ise hızlanamaz ve büyük bir olasılıkla bir alt vitese geçmek zorunda kalır. Düşük devirlerde yüksek çekiş gücü sağladığı için dizel motorlar özellikle ticari araçlarda kullanılmaktadır.

Motorun beygir gücü ile torku karıştırılmamalıdır. Bunlar farklı şeylerdir. Torkun anlamını somut olarak anlamak için şöyle bir örnek de verilebilir. Diyelim ki iki tane aynı beygir gücüne sahip araba var. Torkları ise farklı.

Her iki arabayı arkaları birbirine doğru gelecek şekilde yanaştırıp bağladığınızda, iki araç birden hareket ettiğinde (halat çekme oyunu gibi) beygir güçleri aynı olmasına rağmen, torku yüksek olan diğerini çeker. (ALINTIDIR)

İnşallah faydalı olmuşumdur. Artık Beygir gücü ve Tork konusunda soracak bir şey kalmamıştır umarım. Teşekkürler !!!!

Cevapla
(Son Düzenleme: 08-01-2011, Saat:15:26, Düzenleyen: isoskeisos.) .
Konu: 97
Mesaj: 697
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 28-11-2010

(08-01-2011, Saat:14:49)aaycicek Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Beygir gügü genelde motorun performansıyla birebir eşlendirilsede aslolan motor torkudur. Özetle 95 HP lik araçtan 100hp lik araca nazaran hada iyi performans alınabilir eğer 95 HP lik motorun torku daha yüksekse, 100 beygir lik araç sadece max hızda işe yarar.Fiorino 1.3 Mjetin de torku piyasadaki birçok araçtan daha iyidir, 1.3 motorda 200Nm gibi devasa tork alınor..
Slm
AA

aaycicek hoşgeldin forumuza bilgilerini herzaman paylaşman dileğiyle
[Resim: 6867511184_7d86958ebd.jpg]
Link ve reklam yapmak yasaktır...

Cevapla
.


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Otomobilinizin Beygir Gücünü Arttırmanın 5 Yolu BaSKaN 8 7,339 06-12-2012, Saat:07:39
Son Yorum: sdurkal

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Türkçe Çeviri : MyBB Türkiye
MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.