Fiorino Nemo Bipper | Forum


Lastik ömrünü uzatma hk bilgi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Konu: 451
Mesaj: 2,197
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 29-11-2010


LASTİĞİNİZİN ÖMRÜNÜ ARTTIRIN!

Hava Basıncı
Uygun olmayan hava basıncı ileride tamiri mümkün olmayacak hasarların yanısıra, lastiğin düzensiz ve erken aşınmasına sebep olur. Hava basıncı lastik soğukken ölçülmeli ve mutlaka araç üreticilerinin belirlediği hava basıncı değerlerine uyulmalıdır.

Rot Ayarı
Aracınızın mekanik ve süspansiyon sistemlerindeki aksaklıklar nedeni ile direksiyon ve araç yönü aynı olmayabilir. Ön düzen bozukluğu sadece lastiklerinizde ekonomik kayba neden olmakla kalmaz aynı zamanda aracınızın süspansiyon ve döner aksamına da zarar vererek zaman içerisinde yüksek mekanik tamir ve bakım masraflarına yol açar.

Balans Ayarı
Jant ve lastiğinizin uygun olarak eşlenmemesi hızlı sürüş esnasında zıplama, vuruntu, salgı, yalpa gibi konforsuzluklar hissetmenize neden olacaktır.

Rotasyon (Yer Değiştirme)
Lastiklerinizin, araçta takılı oldukları her değişik pozisyonda değişik aşınma hareketlerine maruz kaldıklarıdan, periyodik olarak yerlerinin değiştirilmesi ömürlerini artıracaktır.

Diş Derinliği

Sırt bölgesi lastiğinizin yola basan kısmıdır. Lastik eskidikçe çekiş azalır. Zamanla lastiğiniz üzerindeki desen aşınarak kullanılmaz seviyeye gelir. Diş derinliği 1.6mm nin altına inmiş lastikleri kullanmak, can ve mal emniyeti bakımından tehlikeli oldugu gibi, bir çok ülkede kanunen de yasaktır.

Yük Miktarı ve Yükleme Biçimi
Araç üreticisinin belirlediği, araç taşıma kapasitesi (istiap hatti) üzerinde yüklemeler; lastiğin çabuk ısınmasına ; yanak,omuz ve topuk bölgelerinde arıza vermesine ve hızlı aşınmasına sebep olur. Dengesiz yüklemeler de lastik ömrü üzerinde olumsuz etki yapar.

Fren Ayarı
Fren sistemlerinizi araç üreticisinin tavsiye ettiği aralıklarla kontrol ettiriniz. Ayarsız frenler,lastiklerde düzensiz ve hızlı aşınmalarına neden olur. Ani ve sert frenlemelerde kuvvet dağılımı lastiğe göre farklı olacağından, blok tipi aşınma olması ihtimali artar.

Araç Kullanım Şartlarına Uygun Lastik Seçimi
Araç el kitabında belirtilen ebat ve kat muadilindeki lastikler kullanılmalıdır. Araç Hızı Araç kullanım hızı arttıkça lastiğin sıcaklığını yükselmesi sebebiyle sırt kauçuğu normale göre daha çok aşınma gösterir.

lastik Eşlemeleri
Aracın tüm lastiklerinin aynı ebat ve yapıda olması gerekir. Aynı aks üzerinde farklı yapı, desen ve aşınmada lastik takılması halinde araç performansı olumsuz etkilendiği gibi lastik düzensiz ve hızlı aşınır.

Yol ve İklim Şartları
Düzgün olmayan yol yüzeylerinde ve sıcak yaz aylarında lastik normale göre daha çok aşınma gösterir.

Lastik Performansı ve Ömürleri
Bu faktörlere ilave olarak araç kullanıcısının sürüş ve fren kullanım alışkanlıkları ile aracın bakım seviyesi gibi diğer faktörlere de bağlı olarak değişiklikler gösterebilir.

Kısa Kısa
Bozuk satıhlarda yüksek hız yapmayın,
• uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncını 2 PSI artırın,
• Stepne lastiğinizin basıncını da düzenli olarak kontrol edin,
• Kışın diş derinliğinin 3 mm den az olması çekişi olumsuz etkiler,
• Çivili kış lastiği kullanımı özellikle buzlu ve karlı zeminlerde üstün çekiş ve tutunma sağlamakla birlikte; kuru zeminde tam tersi etki yapar,
• Aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız, aracınızı takoza alın,
• Lastiğinizi parlatmak için petrol ürünleri içeren deterjan veya cilalar kullanmayın. Su ve fırça kullanılarak yapılacak temizlik lastikteki kimyasalların koruyucu bir film tabakası oluşturmasına yardımcı olur,
• Aynı aks üzerindeki lastiklerdeki farklı hava basınçları, aracın düşük hava basınçlı lastik tarafına doğru çekmesine neden olur,
• Lastiğinizi kaldırım kenarlarına ve sivri yüzeylere çarpmaktan kaçının,
• Diş derinliği 1.6 mm ye düşen lastikleri mutlaka değiştirin,
• Karlı ve buzlu yollarda lastiğinizin hava basıncını 2-3 psi artırın. Bu şekilde karda ve buzda daha iyi bir çekiş elde edersiniz,Kullanmadığınız lastikleri şişirilmiş olarak depolamayın,
• Subap kapaklarını kapalı tutun,
• Kış şartlarında lastiklerinizin durumu ne kadar iyi olursa olsun; ani hızlanma ve ani frenden kaçının, daima aracınızı viteste sürün, mevcut lastik izlerini takip edin, önünüzdeki araçla her zamankinden daha uzun mesafe bırakıp, önce vites küçültüp, sonra kısa aralıklarla pompalayarak fren yapın,
• Lastiklerinizin havasını her zaman lastik soğuk iken tamamlayın,
• Kış lastikleri kullanımına karar verildiğinde tüm lastiklerin değiştirilmesi tavsiye edilir. En azından çeker akstaki lastikler değiştirilmelidir. Araç üreticisi firma farklı bir öneride bulunmadığı sürece, araçta kullanılan lastiklerin tümü aynı ebatta olmalıdır. (ALINTIDIR)


Cevapla
.
Konu: 235
Mesaj: 1,423
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 21-11-2010

Bu arada otopratik istasyonlarında nitrojenle lastik havanızı ücretsiz değiştirin.
http://www.otopratik.com.tr/

Lastikte Neden Nitrojen kullanılmalı?

Nitrojen kuru ve yavaş-hareketli molekül yapısına sahip olan, kullanıldığı lastikte performans arttıran bir gazdır. Normalde lastik şişirilmesinde kullanılan hava (Oksijen) lastiğin duvarlarından sızarak, lastik hava basıncını düşürür.

Oksijen, lastik duvarından geçimi sırasında, kauçuk bileşimlerini oksitleyerek hava kaçmasına (basıncının düşmesine) ve kauçuğun kötüleşmesine sebep olur.

Kuru Nitrojen, uygun olan hava basıncını korur, lastiğin ısınmadan dolayı patlamasını engeller, jantların paslanmasını engeller ve de lastiği soğuk tutar. Sonuç, daha güvenli ve masrafları daha az sürüş tecrübesi.

Nitrojen neden ticari araçlarda daha önceden kullanılmıyordu?
Yıllardır taşımacılık endüstrisinde, lastiği şişirmek için hava yerine nitrojen kullanmanın yararları biliniyordu. Fakat bu zamana kadar, uygun, ekonomik, ve güvenilir bir çözüm yoktu. Ama artık var!

Nitrojenin, Havaya (Oksijene) Olan Üstünlükleri:
Nitrojen aşağıdaki nedenlerle oluşan plansız hataları azaltarak lastik ömrünü arttırır:
* Oksitlenme nedeni ile oluşan kauçuk bozulması
* Jant paslanması
* Lastikte hava basıncının azalması
* Isınma
* Isınmadan dolayı artan hava basıncı
* Düzensiz hava basıncından dolayı oluşan bozuk lastik sırt aşınması

Nitrojen Özellikleri:

Kuru
Hareketi ağır
Yanıcı olmayan bir gazdır.
Nitrojenin bazı uygulama alanları ve faydaları:

Ticari Havayolları, yıllardır hava basıncını sabit tutabilen ve kauçukta oksitlenmeyi en aza indirgeyen nitrojeni lastiklerinde kullanmaktadır.
Yarış Arabaları ve motosikletleri, nitrojeni kavramayı arttırmak ve ısıyı düşürmek için lastiklerinde kullanmaktadır.
Yol-Dışı Is Makineleri nitrojeni, hava basıncını sabitlemek ve ısınmadan dolayı olan patlamaları engellemek için kullanmaktadır.
Tir Filoları nitrojeni lastikte yakıt ekonomisi, lastik ömrünü arttırma ve de patlamaların sıklığını azaltmak için kullanmaktadır.
Otomobiller nitrojeni, güvenliği arttırma ve lastik ömrünü uzatmak için kullanmaktadır.
Nitrojenin bazı Kazançlar:

lastiğin Ömrünü arttırır (%25)
- Nitrojen havadan 3 kat daha ağır hareket ettiği için lastikte daha uzun kalır.
- Nitrojen lastiğin içten paslanmasını engellediği için çok kez lastiğin kaplanmasına olanak verir.
Ayni yakıt Miktarıyla Daha Fazla km (%2)
- Nitrojen lastikteki ısıyı azaltır, bu yüzden dönme direncini azaltır.
- Azalmış dönme direnci = önemli ölçüde yakıt ekonomisi
Gelişmiş Güvenlik
- Nitrojen hareketi az ve yanıcı olmayan biç maddedir.
- Olası bir kazada, lastiğin patlamasını engeller.
Çevre-Dostu
- Lastikten hava kaçmasında dolayı artan yakıt tüketimini azaltır.
- Sonuçta, daha az kirlilik ve israf.

Nitrojenin Avantajları Nelerdir?

İnsanların yaşamasını ve nefes almasını sağlayan havadaki %21 oranındaki oksijen lastikler için ciddi problemler oluşturmaktadır.

Çünkü oksijen lastiğin hammaddesi olan kauçuğa zarar vermektedir.

Gerçek su ki, lastiğin içerisindeki oksijen, lastiğin yaşlanmasını hızlandırmaktadır. Bir diğer problem ise en iyi tanklardan bile sızabilen oksijenin kauçuğun arasından sızmasının, havada %78 oranında bulunan nitrojene oranla daha kolay olmasıdır.

Daha az basınç kaybetmesi ve kauçuğu oksidize etmemesi, nitrojeni havaya karşı daha kullanışlı ve güvenilir hale getirmektedir. Örneklerle kanıtlanmıştır ki, lastik içerisinde basınca maruz kalan oksijen, lastiğin topuk tellerinde (jantla birleşme noktası) paslanmaya neden olmaktadır. Buna ek olarak oksijen, lastiğin iç yanağına ve koruyucu kaplamasına (sızdırmaz tabakası) zarar vererek darbe gören lastiğin daha kolay balon yapmasına sebep olmaktadır. Lastiğin içerisindeki oksijeni boşaltarak nitrojen doldurmak, içerideki nem oranını düşürerek lastiğin ömrünü uzatır.

Otobüs ve kamyon gibi ağır tonajlı uzun yol vasıtalarında, Formula 1 yarışlarında ve hız rekoru denemeleri gibi olağan dişi olaylarda nitrojenin oksijene tercih edilmesi, nitrojenin faydalarına iyi birer örnektir. Lastikleri Nitrojen İle Şişirmek ?

Hava oksijen ve nitrojenden oluşur. Oksijen molekülleri nitrojen moleküllerine oranla daha küçüktür ve lastiğe daha hızlı nüfuz eder. Nitrojen ile doldurulan lastik, normal hava ile doldurulana göre 3 kat daha yavaş basınç kaybeder. (Lastik patlamalarında ani boşalma olmaz.) Sonuç olarak lastiklere şimdiki sıklıkla hava basma ihtiyacı doğmaz ve lastik doğru basınç değerini daha uzun süre muhafaza eder.

Havadaki oksijen lastiği oluşturan maddeleri (örn. kord bezi, topuk telleri) oksidize etmeye eğilimlidir. Nitrojen gibi kuru ve hareketsiz bir gaz ile lastikleri doldurmak bu problemleri azalttığı gibi basınç kaybını minimize eder. Lastiğin ömrünü uzatarak bir nevi bakımını yapar ve sürüş güvenliğini arttırır. Lastik Şişirme Esnasında Nitrojen (Azot) Kullanımı

GENEL

Nitrojenin lastiği oluşturan kauçuk karışımlarına olumlu etkisi

“Oksijen ve nem – lastik katilleri”

Tüm havalı lastikler; keşfedildikleri günden beri, “bozulma/tahribat veya kalitesini her geçen gün kaybetme” sorunuyla mücadele etmek zorunda kaldılar. “Lastik zayıflaması” maskesi altındaki bu bozulma bir kimyasal oksitlenmedir.

Düşman OKSİTLENME !

Şişirme için kullanılan hava; %78 Azot (Nitrojen), % 21 Oksijen, % 0.9 Argon ve %1 diğer gazların karışımından oluşur.

Karışımda yer alan oksijen molekülleri bu bozulmanın temel nedenidir.

Lastik bünyesindeki:

a- Hava sızmasını engelleme görevi olan liner (en içte kalan, özel kauçuk karışımı olan kat)

b- Antioksidan (oksijen istilasına karşı koyan, engellemeye çalışan)

c- Yaşlanmayı geciktirici kimyasallar

vasıtasıyla bu bozulmadan korunacak bir şekilde tasarlanmıştır.

Kimyasallar belirli bir sürede kendilerini kullanıp bitirirler. Lastik içindeki şişirme basıncıyla, dış ortamdaki atmosfer basıncı arasındaki fark nedeniyle haraket içten dışa doğrudur. Böylece bozulma; lastiğin iç kısmından (liner) başlayarak tahrip oranı artan bir şekilde dışa doğru yayılmaya devam eder. Bozulma eyleminin yönü daima bu olduğundan, oksijen molekülleri kauçuk karışımının yapısında bulunan doymamış iki bağlantılı atomlarla kimyasal reaksiyona girerek ve kauçuk karışımı moleküllerinin gücünü zayıflatır, esnekliklerini azaltır (sertleştirir).

Bu tahribat, lastik şişirme basıncı ayarlamalarında hızlanır çünkü içeriye her seferinde biraz daha oksijen molekülleri girer.

Nitrojenin içinde ne nem ne de oksijen olduğundan bu tahribat oluşmayacaktır.

Oto ve kamyon grubunda lastiklere Nitrojen (Azot) gazı basmak şu avantajları sağlıyor.

Şişirme esnasında lastiğin içine yağ ve nem basılmayacaktır. Nitrojen gazı lastik içinde normal hava gibi nem oluşturmayacak. Böylece gerek lastikte gerekse jantta korozyon meydana gelmeyecektir. Doğal olarak lastik, lastik içinde kullanılan çelik kuşak ve topuk çember tellerinin, jant ve supapların kullanım ömrü daha uzun olacaktır.
Yapılan labaratuvar çalışmalarında oksijenin butil kauçuk karışımları üzerindeki olumsuz etkisi nitrojenle kıyaslandığında 4 kat daha fazladır.
Nitrojen; normal hava gibi ısınmıyor.
Nitrojen; normal hava gibi patlamıyor çünkü normal hava gibi genleşme yapmıyor
Yanmıyor çünkü içinde oksijen yok.
Çevreye hiçbir zararı yok.
[Resim: 6867511184_7d86958ebd.jpg]
Arama Yapmadan Konu Açmayınız TEŞEKKÜRLER.

Cevapla
.
Konu:
Mesaj: N/A
Cinsiyet:
Kıdem: N/A

yıllardır tüm araçlarım da yaz kış nitrojen gazı kullandım tavsiye ederim.
bana göre en önemli yararıda lastiginize bir çivi girse lastik 1 gecede iniyor ama nitrojen varsa bu 3*4 günü buluyor oda tam bir inme degil.
yine bana göre ikincil yararıda yazın ortaya çıkıyor lastiklerin ısınmasını engeller buda çok önemli bundan evelki aracımda uzun yola çıktım alıralmaz ama içime dert olmuştu nitrojen bastırmamak ve akhisar yakınlarına geldigimde önsol lastigim parçalandı indim baktım lastigimden dumanlar çıkıyordu dier lastiklere elimi sürdügümde ise çıplak eli tutmayı önleyecek kadar ısındıgını gördüm.bu olay 120 km hız ile mucuru yeni dökülmüş yolda yaşandı.
onun için bence yazkış nitrojenli lastik kullanın derim.
ama esnafa gittiginde abi kışın gerek yok diye bilmeden konuşuyolar siz yinede hizmeti isteyin bu işin lastik başı fiatı ortalam 5 tl bilginiz olsun.

ancak şunu bilin bu gazı basmadan önce lastigi vakumlayarak yani lastik janta yapışana kadar içerdeki havayı emmek gerekir sonra nitrojen basılır. esnaf bunu yapmaktan kaçıyor zor geliyor.

Cevapla
.
Konu:
Mesaj: N/A
Cinsiyet:
Kıdem: N/A

sıcak havada normal hava genleşerek lastik basıncını arttırıyo buda fren mesafesinin uzamasına yol açar ciddi tehlike arz eder

Cevapla
.
Konu: 2
Mesaj: 27
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 13-04-2011

Bizim yaşadığımız memleketlerde bunu bulmak oldukça zor. sprey gibi tüplerde satılanı bulsak ne iyi olurdu.

Cevapla
.
Konu: 44
Mesaj: 102
Cinsiyet:
Kıdem: 28-08-2012

[Resim: nitojen.jpg]
LASTİKLERİ NİTROJEN İLE ŞİŞİRMEK

Hava basıncı, oksijen ve nitrojenden oluşur.
Oksijen molekülleri, nitrojen moleküllerine oranla daha küçüktür ve lastiğe daha hızlı nüfus eder.
Nitrojen ile doldurulan lastik, normal hava ile doldurulana göre 3kat daha yavaş basınç kaybeder,
sonuç olarak lastiklere bu sıklıkta hava basma ihtiyacı doğmaz ve lastik doğru basınç değerini daha uzun süre muhafaza eder.
Havadaki oksijen, lastiği oluşturan maddeleri (örn: kord bezi, topuk telleri oksidize etmeye eğimlidir.
Soluduğumuz havada bulunan %21 oranındaki oksijen, lastiğin ham maddesi olan kauçuğun daha çabuk yorulması ve yıpranmasına yol açar.
Nitrojen gibi kuru ve hareketsiz bir gaz ile lastikleri doldurmak bu problemleri azalttığı gibi, basınç kaybını minimize eder.
Lastiğin ömrünü uzatır ve sürüş güvenliğini arttırır.

NİTROJEN BASINCININ AVANTAJLARI
İnsanların yaşamasını ve nefes almasını sağlayan havadaki %21 oranındaki oksijen, lastikler için ciddi problemler oluşturmaktadır, çünkü lastiğin ham maddesi olan kauçuğa zarar vermektedir. Lastiğin içerisindeki oksijen lastiğin yaşlanmasını hızlandırmaktadır. Bir diğer problem ise, en iyi tanklardan bile sızabilen oksijenin kauçuğun arasından sızmasının, havada %78 oranında bulunan nitrojene oranla daha kolay olmasıdır.

Nitrojenin daha az basınç kaybetmesi ve kauçuğun oksidize etmemesi, nitrojeni havaya karşı daha kullanışlı ve güvenilir hale getirmektedir.
Lastik içerisinde basınca maruz kalan oksijen, lastiğin topuk tellerinde (jantla birleşme noktası) paslanmaya neden olmaktadır.
Buna ek olarak oksijen, lastiğin iç yanağına ve koruyucu kaplamasına (sızdırmaz tabakası) zarar verecek darbe gören lastiğin daha kolay balon yapmasına sebep olmaktadır.
Lastiğin içersindeki oksijeni boşaltarak nitrojen doldurmak içerideki nem oranını düşürerek lastiğin ömrünü uzatır.

Formula 1, askeri ve iş makinaları gibi lastik kullanım şartlarının ağır ve lastiğin çok önem kazandığı anlarda
kullanılan nitrojen basıcı, normal lastik kullanımlarında çok daha iyi lastik performansı sağlar

LASTİK ŞİŞİRME ARALIĞI NİTROJEN İLE DAHA FAZLADIR.
Nitrojen kullanımıyla, lastiklerin rutin kontrolü normalinden 3 katı daha uzun sürede yapılır.
(lastik içindeki “basınçlı hava kaybı” normal basınca göre üç kat daha azdır.

LASTİK İÇİ YOĞUNLAŞMAYI AZALTIR.

Oksijen lastiklerde yoğunlaşmayı arttırır; bu da hem lastiklerin ömrünü azaltır hem de paslanmayı çabuklaştırır. Nitrojen bunu ciddi ölçüde azaltır.

LASTİK PATLATMA RİSKİNİ AZALTIR. (Hayat Kurtarır!)

Nitrojen, oksijen gibi yüksek ısıya ulaşmaz. Bu da, ısıdan kaynaklanan muhtemel patlamaları önler.

LASTİKLERDE DEĞİŞMEYEN BASINÇ. (Hayat Kurtarır!)

Lastikte bulunan oksijen zamanla oksitlenmeye neden olur, bu da lastikteki basıncı ve sürüş koşullarını kötüleştirir. Nitrojen ile basınç aynı kalır, değişmez.
Lastiklerinizin basıncını normalde 15 günde bir kontrol etmeniz önerilmektedir.
Lastiklerinizi nitrojen ile şişirdiğinizde bu aralık üç kat uzun sürede gerçekleşir.

LASTİKLERİ ŞİŞİRMEDE NİTROJEN KULLANINIZ.

Yıllardır; yarış, askeri amaçlı, iş ve tarım araçları lastiklerde kullanılan nitrojen,
artık Avrupa, Avusturya ve Almanya gibi ülkelerde de günlük kullanımda yaygın hale gelmektedir.


NİTROJEN OKSİJEN İÇERMEZ.

Lastikte oksijenin olmaması, lastikte bulunan bileşenlerin bozulma (kötüleşme) hızını aza indirger.

NİTROJEN KURU BİR GAZDIR.

Lastik şişmede kullanılan nitrojen, karbondioksid’ in ve havadaki nem oranının hemen hemen olmasını garanti eder.
NİTROJEN TEMAS HALİNDE BULUNDUĞU MATARYALLERİN UZUN ÖMÜRLÜ OLMASINI SAĞLAR.

Sıkışmış havadan farklı olarak nitrojende; oksijenin, karbondioksidin, kirlilik ve diğer bileşenlerin olmaması, sübap ve jantın da uzun ömürlü olmasını sağlar.

NİTROJEN İLE LASTİKLERİ ŞİŞİRMEK, LASTİĞİN BASINCININ DURAĞAN OLMASINI SAĞLAR.

ÇEVREYE ZARARLI DEĞİLDİR.

NİTROJEN İLE DAHA VERİMLİ BASINÇ ELDE EDİLİR.

NİTROJEN İLE OKSİDİZASYONUN OLMAMASI, LASTİKLERİN ÖMRÜNÜ UZATIR.

NİTROJEN İLE ŞİŞİRİLEN LASTİK OKSİJENLE ŞİŞİRİLMİŞ LASTİKTEN 3 KAT DAHA AZ SÜREDE LASTİK BASINCINI AZALTIR.

NİTROJEN KULLANIMI İLE JANT BİLEŞENLERİNİN PASLANMASI AZALIR.


Tüm havalı lastikler; keşfedildikleri günden beri,
“bozulma/tahribat veya kalitesini her geçen gün kaybetme” sorunuyla mücadele etmek zorunda kaldılar.
“Lastik zayıflaması” maskesi altındaki bu bozulma bir kimyasal oksitlenmedir.

Düşman OKSİTLENME !

Şişirme için kullanılan hava; %78 Azot (Nitrojen), % 21 Oksijen, % 0.9 Argon ve %1 diğer gazların karışımından oluşur.

Karışımda yer alan oksijen molekülleri bu bozulmanın temel nedenidir.

Lastik bünyesindeki:

a- Hava sızmasını engelleme görevi olan liner (en içte kalan, özel kauçuk karışımı olan kat)

b- Antioksidan (oksijen istilasına karşı koyan, engellemeye çalışan)

c- Yaşlanmayı geciktirici kimyasallar

vasıtasıyla bu bozulmadan korunacak bir şekilde tasarlanmıştır.

Kimyasallar belirli bir sürede kendilerini kullanıp bitirirler.
Lastik içindeki şişirme basıncıyla, dış ortamdaki atmosfer basıncı arasındaki fark nedeniyle haraket içten dışa doğrudur.
Böylece bozulma; lastiğin iç kısmından (liner) başlayarak tahrip oranı artan bir şekilde dışa doğru yayılmaya devam eder.
Bozulma eyleminin yönü daima bu olduğundan, oksijen molekülleri kauçuk karışımının yapısında bulunan
doymamış iki bağlantılı atomlarla kimyasal reaksiyona girerek ve kauçuk karışımı moleküllerinin gücünü zayıflatır, esnekliklerini azaltır (sertleştirir).

Bu tahribat, lastik şişirme basıncı ayarlamalarında hızlanır çünkü içeriye her seferinde biraz daha oksijen molekülleri girer.

Nitrojenin içinde ne nem ne de oksijen olduğundan bu tahribat oluşmayacaktır.

Oto ve kamyon grubunda lastiklere Nitrojen (Azot) gazı basmak şu avantajları sağlıyor.

Şişirme esnasında lastiğin içine yağ ve nem basılmayacaktır.
Nitrojen gazı lastik içinde normal hava gibi nem oluşturmayacak.
Böylece gerek lastikte gerekse jantta korozyon meydana gelmeyecektir.
Doğal olarak lastik, lastik içinde kullanılan çelik kuşak ve topuk çember tellerinin, jant ve supapların kullanım ömrü daha uzun olacaktır.
Yapılan labaratuvar çalışmalarında oksijenin butil kauçuk karışımları üzerindeki olumsuz etkisi nitrojenle kıyaslandığında 4 kat daha fazladır.
Nitrojen; normal hava gibi ısınmıyor.
Nitrojen; normal hava gibi patlamıyor çünkü normal hava gibi genleşme yapmıyor
Yanmıyor çünkü içinde oksijen yok.
Çevreye hiçbir zararı yok.
Dikkat:

Kapalı ve küçük servis alanlarında oksijen azalması konsantrasyonun azalmasını ve kaza riskini artırabilir.

ÇALIŞMA SİSTEMİ
Kompresörden gelen hava elektrik kullanılmaksızın özel nitrojen jeneratörü sayesinde otomatik Nitrojene dönüşür.

Makine, hava saatinden ister hava, ister Nitrojen basabilir.

Tüm Bu Bilgiler Türk Pirelli Lastikleri A.Ş. 'nin Kaynaklarından Alınmıştır.

benim fikrimi sorar iseniz

Havayla 30 bar basınçla şişirilmiş bir lastiğin basınç değeri 1 ay sonra 26-27 bar civarına düşebilmekte.
bu nedenle lastik havalarını ayda bir kontrol ederiz.
Bu basıncın düşme sebebi, lastik havasının kauçuk içerisinden zamanla geçmesidir.

Eğer lastik havalarını ayda bir değil de 3 ayda bir kontrol etmek istiyorsak, nitrojenle şişirtebiliriz.

Çünkü nitrojen ile şişirilen lastikler kuru havayla şişirilen lastiklere oranla 3 kat daha uzun süre basıncını koruyabiliyor.
Bunun nedeni de nitrojenin oksijene göre kauçuk içerisinden daha zor geçmesi.

Bir araştırmaya göre, sürücülerin lastik havalarının sürekli düşmesinden
ve inik lastiklerin yakıt tüketimini artırmasından dolayı ortalama şartlarda kullanılan bir otomobil yıllık 100 TL fazla yakıt tüketiyor.
Çünkü lastiklerimiz hep ideal basınç değerlerinde kalmıyor.

Lastiklere hava bastıktan sonra, bir sonraki lastik havalarını kontrol işlemine kadar
geçen sürenin bir kısmında inik lastiklerle geziyoruz ve fazla yakıyoruz.

Nitrojenle şişirme işlemi lastiğin kendiliğinden basınç kaybetmesini yavaşlatıyor.
Lastik havalarımız daha stabil oluyor.


Bunu yarış otomobilleri kullanıyor çünkü, lastiğin ısındıktan sonra
ve yarış boyunca zorlu şartlarda basıncının ( yol tutuş kabiliyetinin ) değişmemesi isteniyor.


Peki sıradan otomobillerde neden seçilmelidir?

Eğer lastiklerinizin daha geç inmesini istiyor, lastik havalarınızı daha uzun aralıklarla kontrol etmek istiyorsanız tercih edebilirsiniz.


Nitrojenin sağda solda bahsi geçen diğer faydaları abartılmaktadır.


Peki dezavantajları neler?

İlk şişirme için yerine göre 30-40 TL para vereceksiniz.
Lastiğin nitrojenle daha geç indiğini söyledik. Fakat nitrojenle şişirilen lastiğiniz indiğinde
tekrar gidip nitrojenle şişirebilen bir yere havalarına baktırıcaksınız..
eskildiyse şişirilecek.. 3-5 TL vereceksiniz.

Bir sürü gereksiz teferruat çıkacak açıkcası.


Eğer lastik havalarınızı ayda bir düzenli kontrol ediyorsanız,
Petrol istasyonlarda lastikleri bedavaya şişirmek cazip geliyorsa -ki zor şeyler değil.
tercih etmeyebilirsiniz.

Cevapla
(Son Düzenleme: 28-08-2012, Saat:23:14, Düzenleyen: afacan.) .
Konu: 3
Mesaj: 41
Cinsiyet: Kadın
Kıdem: 20-03-2011

Ben gecen sene bastırmıştım , sonradan vazgeçtim , gecenlerde bim den oto-kompresor aldım , ayda 1 havaları kontrol edip eksikleri tamamlıyorum.
Nitrojenin üstünlüğünü artlarını tartışmam ama bizim araçlarda ralli yada f1 arabaları değil bu sebeplen kullanım tamamı ile psikolojik oluyor.
normal hava benim için daha verimli çünki hava eksilince nitrojenci bulmak zorunda değilim.Her yerde bedava hava basa biliyoruz.

Cevapla
.
Konu: 451
Mesaj: 2,197
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 29-11-2010

Meşhur bir şairimizin dediği gibi; '' Memleketim seni çok seviyorum, Hava bedava, su bedava '' Der gibi.....
Neticede daha fazla isteyen nitrojen bassın, doğal olarak artıları tabiiki var, Ancak Otomobil icat edildiğinden bu yana kullanılmakta olan havayı da kullanmak normaldir.. Geçen yıl Ankara Anıtkabirde Atatürk'ün binmiş olduğu otomobili görmüştüm.. Bir an düşünmüştüm; Arabanının lastiklerindeki hava bile o zamandan kalma... Ne güzel bir nostalji idi....
Bu nedenden arzu eden istediğini kullansın....

Cevapla
.
Konu: 0
Mesaj: 13
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 03-03-2013

teşekkürler ...
[Resim: bannerns.png]
sehzade, üyesi Fiorino | Fun Club Aksesuar Tuning Modifiye | Forum forumlarına 03-03-2013 tarihinde katılmıştır.

Cevapla
.


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  [Soru] LASTİK ÖLCÜSÜ DEGİŞTİRME cbk6060 6 8,774 17-05-2015, Saat:01:08
Son Yorum: cbk6060
Lightbulb [Bilgi] 50 000 bakım için bılgi ismail1989 2 5,196 13-05-2015, Saat:12:54
Son Yorum: ismail1989
  [Bilgi] pasta hakkında bılgı ismail1989 4 5,791 30-01-2015, Saat:19:00
Son Yorum: ismail1989
  [Soru] 195/55/16 Yazlık Lastik Seçimi Ekonomi/Performans Admin 42 42,880 12-04-2014, Saat:12:19
Son Yorum: ekvator1907
  [Bilgi] Dizel Araclar hakkinda önemli bilgi . oquncmqlu 1 3,831 22-04-2013, Saat:19:13
Son Yorum: MsK

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Türkçe Çeviri : MyBB Türkiye
MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.