Fiorino Nemo Bipper | Forum


Otomatik vitesli araçlarda tork konverteri nedir?
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Konu: 451
Mesaj: 2,197
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 29-11-2010



Manuel yani düz vites kullanan otomobillerde vites değiştirirken debriyaj kavraması ile motorun boşa alınması gerekir. Otomatik vitesli araçlarda ise, motor ile bağlantıyı kesecek bir debriyaj kavraması bulunmadığından tork konverteri kullanılır.

[Resim: 219pf6v.jpg]


[Resim: ny5kyr.jpg]

Türbin, stator, pompa ve şanzıman sıvısı(transmission fluid) kısımlarından oluşan tork konverteri, iki vantilatör pervanesine benzer dairesel kapaklar ve onların ortasında stator denilen küçük bir pervane ile konumlandırılmıştır.

Dairesel kapaklar içerisine doldurulmuş şanzıman sıvısı hareket halinde iken şanzıman dişlilerine bağlı olan türbine çarpar.

Bu sayede güç şanzıman dişlilerine tork olarak iletilmiş olur. Araç kırmızı ışıkta durduğunda tork konverteri torkun bir miktarını şanzımana iletir ve frene dokunmadan tam olarak duramazsınız.

Bu aracın stop etmemesi içi zorunludur. Bu nedenle “D” yani viteste olan araç, duruyorken gazdan ayak çekildiğinde yavaşça ilerlemeye başlar.

Bunu sağlayan tork konverterinin gücün bir kısmını iletiyor olmasıdır. Eğer vites “N” konumuna yani boşa alınırsa, pompa ve türbin tamamen boşta döner ve şanzımana hiç güç iletilmez.

Motor çalıştığı sürece tork konverteri dönme hareketini her durumda sürdürür. Otomatik vitesli araçların sıklıkla dur-kalk yapılan kullanımlarda daha fazla yakıt harcamasının nedeni budur.


Tork Konverterinin Kısımları:



[Resim: 2ebwutz.jpg]


•Türbin

•Pompa

•Stator

•Şanzıman Sıvısı

Pompanın dönüşüyle birlikte bir vakum oluşur ve şanzıman sıvısı pompa kanatlarının yönlendirdiği şekilde orta yarıklardan içeri girer.

İçeride dönel bir hareket yapan sıvı türbinin ters yönde konumlandırılmış olan kanatçıklarına çarparak aksi yönde dönmesini sağlar. Başka türlü sıvının türbinden çıkmasına imkan yoktur

Bu nedenle dönüşünü ters yöne çevirmesi gerekir. Türbin ve pompanın ortasında yer alan stator ise, türbinden gelen sıvıyı tekrar pompaya yönlendirerek torkun arttırılmasına ciddi anlamda yardımcı olur.

Stator türbin ve pompa pervaneleriyle aynı yönde dönmekte serbesttir fakat zıt yönde dönmez. Çünkü statorun enerji kaybı yaşanmaması için çalışma anında dönmemesi gerekir.

Pompa ve türbin yaklaşık 65km/s hızda neredeyse aynı hızda dönerler ve bu durumda statora ihtiyaç olmaz. Stator farklı hızlarda dönen türbin ve pompa ikilisi için hareketi kuvvetlendirici rol oynar.


Araç sabit hıza yaklaştığında türbin ve pompanın dönüş hızları neredeyse eşitlenir. Bu durumda pompanın kanatlarından çıkan sıvı zaten aynı hızda dönmekte olan türbine girer, yani statora ihtiyaç kalmaz.

Sıvı stator kanatlarına zıt yönde çarptığı için onu serbestçe döndürür. Üç elemanın(türbin, pompa, stator) hızları birbirine eşitlendiği anda bir sensör ile bu algılanır ve kilit mekanizması devreye girer.

Bu sayede güç doğrudan motora iletilir ve tork konverteri devreden çıktığı için yakıt tasarrufu sağlanır.

Bu kilit mekanizması genellikle son viteste, bazı araçlarda ise her viteste olabilir. Bu durum aynı zamanda şanzıman sıvısının soğuyup, daha verimli çalışmasına olanak sağlar.

(ALINTIDIR) Kaynak:bilgiustam

Cevapla
(Son Düzenleme: 12-03-2011, Saat:17:42, Düzenleyen: isoskeisos.) .
Konu: 0
Mesaj: 2
Cinsiyet:
Kıdem: 02-05-2011

Verdiğiniz bilğiler çok güzel ancak otomatik fiorinoları nasıl kullanmamız gerektiği hakkında dikkat etmemiz gereken noktalar hakkındada bilgi verirseniz otomatik fiorino kullanıcılarına çok yardımcı olursunuz.
Bununla beraber sormak istediğim bir kaç nokta var
1-Seyir halinde vites auto'dan manuele alınabilir mi alınırsa bir sıkıntı olurmu?
2-Vites Auto konumunda iken vites düşürülüp artırılabiliyor auto konumundayken bazen(sürekli değil)bizim müdahale etmemiz sorun yaparmı?

Cevapla
.
Konu: 7
Mesaj: 48
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 03-04-2011

bende otomatik fiorino var bazen düz bazen automaticde kullanıyorum otomatikte kullanırken devir almıyo 3000 devirde vites atmıyo malum kendimiz düz konumdaymış gibi değiştiriyoruz bunun bi zararı varmı ?

Cevapla
.
Konu: 4
Mesaj: 146
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 14-02-2011

bendede otomotik fio var araç zaten gaza basma tepkimene göre deviri ayarlıyor auto iken hafif basarsan 2.5 den sonra atıyor..ama şayet biraz yüklendigin zaman yüksek devirde vites atıyor...şehirler arasında araç sollucağım yada trok istediğim anca müdahale ediyorum vitese bu zaman kadar bi sıkıntı olmadı...gidiceginiz yol düzse "E" modunda gitmenizi öneririm yakıt tasarrufu iyi oluyor..
Her şeyin Başlangıcı 14 "KraTos"

Cevapla
.
Konu: 1
Mesaj: 15
Cinsiyet:
Kıdem: 19-03-2011

otomatik çok rahat istediğiniz gibi kullanın sıkıntı çıkmaz çok ters hareketler yapmazsanız bişey olmaz sadece bakımını aksatmayın diyorlar. yukarıda anlatılar tork konvertirinde çalışma prensibi çoğu araç için geçerli ama fiorinoda küçük bir fark var oda : fio firene bastığınızda duruyor ve ayağınızı frenden çeksenizde gaza basmaz iseniz hiç tepki vermiyor boşta gibi bekliyor. diğer araçlarda ise frene sürekli basmak zorundasınız yoksa araç hareket etmeye çalışıyor.

Cevapla
.


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Hava Yastığı ( Airbag ) Nedir - Ne İşe Yarar ? afacan 8 19,345 07-03-2018, Saat:12:59
Son Yorum: Nemesis
Smile [Soru] BB VAN nedir? passatsever 3 66,041 14-03-2017, Saat:00:35
Son Yorum: minik55
  Kış Lastiği Nedir ve Neden Gereklidir? Admin 7 10,643 09-03-2016, Saat:11:42
Son Yorum: agrilon
  ESP (Electronic Stability Program) nedir ? isoskeisos 13 22,037 23-01-2016, Saat:18:07
Son Yorum: Prodrv
Exclamation Otomatik vites Fluence - Cruze mu yoksa Bipper 'e devam mı? mamikaptan 6 8,208 30-10-2014, Saat:18:31
Son Yorum: Nikkfurie

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Türkçe Çeviri : MyBB Türkiye
MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.