Fiorino Nemo Bipper | Forum


Sıcaklarlarda güvenli sürüş önerileri
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Konu: 44
Mesaj: 102
Cinsiyet:
Kıdem: 28-08-2012


Sıcaklarlarda güvenli sürüş önerileri

[Resim: sicaklarlarda_guvenli_surus_onerileri.jpg]

Tatil yolculuklarının arttığı bu dönemde, sürücülerin topuksuz ayakkabı giymeleri, sıcak nedeniyle eriyen asfalta dikkat etmeleri gerektiği belirtiliyor.

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkanı İhsan Memiş, yaptığı açıklamada, trafikte yaz aylarında ölüm riskinin 2-3 kat arttığını söyledi.

Türkiye'de ilköğretim ve liselerin tatile girmesiyle tatile çıkanların sayısında önemli artış yaşandığını ifade eden Memiş, Avrupa'dan gurbetçilerin de gelmesiyle kara yollarındaki yoğunluğun önemli seviyeye ulaştığını vurguladı.

Haziran, temmuz ve ağustos aylarında tatil amacıyla hareket eden nüfusun yaklaşık 20 milyon olduğunu ve bunların yaklaşık yüzde 80'inin kendi araçlarıyla seyahat ettiğini dile getiren Memiş, bu yoğunlukta trafikte ölümleri en aza indirmek için bazı basit önlemlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havanın sürücülerin refleksini zayıflatıp kaza riskini yükseltebildiğini anlatan Memiş, sıcak hava nedeniyle sürücüler kadar yayaların da bilinçli hareket edebilme kabiliyetlerinde zayıflama olabileceğini bildirdi.

Sıcak havanın, yorgunluğa neden olduğu gibi hareket kabiliyetini de yavaşlattığını vurgulayan Memiş, şöyle konuştu:

''Refleksler zayıfladığından dolayı sürücülerin dikkatini toplaması zorlaşır.

Sürücülerin trafiğe uykusuz ve yorgun çıkmamaları gerekir.

Yola çıkmadan önce ağır yiyecekler tüketilmemesini ve bol sıvı alınmasını öneriyoruz.

Uzun yolculuklarda sürücülerin sık aralıklarla durması ve kan dolaşımının hızlanması için araçtan inerek hareket etmesi gerekiyor. Bunun en az 3 saatte bir tekrarlanması da büyük önem taşıyor.

Bunların yanı sıra sürücüler, ayağın rahat hareket edebileceği topuksuz ayakkabıları tercih etmelidir. Böylece pedallar daha rahat kullanılır.''

Sıcaklığın daha az hissedildiği sabah ve akşam saatlerinde yolculuğu tavsiye eden Memiş, ''Sıcak havanın etkisiyle asfaltta erime görülebilir. Bu nedenle sürücülerin, aracın kontrolünün kaybedilmesine yol açabilecek erimiş asfaltın bulunduğu bölümlerde çok dikkatli olmaları gerekiyor. Gevşek zeminde aracın tutunması zayıflar ve kayma riski artar'' dedi.

Uykulu, yorgun, aç karnına ve alkollü olarak kesinlikle araç kullanılmamasını öneren Memiş, şunları kaydetti:

''12 yaşından küçük çocuklar mutlaka arka koltuğa oturtulmalı ve emniyet kemerleri bağlanmalı. Yaşı küçük çocuklar için mutlaka oto koltuğu kullanılmalı.

Sürücü ve ön koltukta oturanlar dahil araçta bulunan herkesin emniyet kemerlerini takmaları güvenli seyahat açısından büyük önem taşıyor.

Eşler seyahat esnasında bu konuda birbirlerini mutlaka ikaz etmeli. Köprü üstü, viraj, tünel ve tepe üstlerinde kesinlikle araç sollanmamalı. Araca belirlenenden fazla yolcu ve yük alınmamalı.

Araç kullanırken sürekli sol şeritten gidilmemeli. Sürücüler, trafikte cep telefonu kullanmamalı, özellikle şehirlerarası yolculuklarda üzüntüye veya strese yol açacak müzik dinlenilmemeli.''

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Denizli Şube Başkanı Tevfik Karataş, yaz sıcaklarında yola çıkacak ve yolculuk yapacak sürücüler için sürüş güvenliği hakkında hatırlatıcı bigiler verdi. Tevik Karataş’ın önerileri şöyle,
Sıcaklarda;Vücut ısısındaki artışın su kaybına ve elektrolit dengesinin bozulmasına neden oluyor.Elektrolit dengesindeki bozulma, algılama bozukluğu, dikkat dağılması, kontrol kaybı, reflekslerde zayıflama, aşırı gerginlik, acelecilik ve öfke gibi psikiyatrik sorunlara yol açabilir.
Sıcaklar insan vücudunu olumsuz yönde etkiliyor. Sıcak havalara uyum sağlamak için sıcağın yarattığı stresle başa çıkmaya çalışıyor. Tansiyon yükselmesi, nefes almada düzensizlikler nedeniyle Sıcaklarda metabolizmamız ekstra bir yük taşımak zorunda kalıyor.
Diğer taraftan sıcak havaların insanlarda tahammülsüzlüğü artırdığı, isteksizliğe ve bıkkınlığa neden olduğunu sıklıkla gözlemliyoruz. Bedenimiz daha çabuk yorulduğundan dikkatimiz de daha sık dağılmaya başlıyor. Bazen dalgınlık ve uyuklama durumları kazaları beraberinde getirebiliyor.
Sıcaktan bunalmış, bedeni normale göre daha kısa sürede yorulan, isteksiz ve tahammülü azalmış bir kişi araç başına geçince kazaların artması kaçınılmaz oluyor.
Sıcak havalar bıkkınlığa,yorgunluğa ve dikkat dağılmasına reflekslerin zayıflamasına yol açıyor.Vucüd da su kaybı ve damarlarda genişleme yaparak halsizlik ve uyuklamaya neden oluyor.
Sıcakların artması sürüş güvenliğini olumsuz etkilemektedir. Alacağımız küçük ama etkili önlemler ile aşırı sıcakların sürüş güvenliğine etkilemesine engel olabilirsiniz.
Aşırı yorgun iken araç kullanmaktan kaçının.
40 dereceyi aşan aşırı sıcaklarda sürücülerin sinir ve stresinin arttığı, sürücülere açık renkli giymelerini ve bol su içmelerini öneriyoruz.
Aşırı sıcak havalarda, özellikle de 11.00-15.00 saatleri arasında ayrıca uykusuz, yorgun, alkollü olarak trafiğe çıkılmamalı.

Aracı kullanacaklar, açık renkli, hafif pamuklu giysiler giymeli, aşırı yemek yememeli, yağlı yiyeceklerden kaçınmalı.
Bedeni rahatlatmak için yolculukta rahat ve hava alan kıyafetleri tercih edin.
Normalde en geç 5 saatte bir mola verilmesi gerekirken sıcak havalarda maksimum 2-3 saatte bire düşürün.
Bol sıvı tüketmeye özen gösterin.
Tatil yolculuğunda varılacak yer yaklaştıkça sabırsızlık artmaktadır. Bu durum aceleye ve sıklıkla da kazalara neden olmaktadır. Böyle durumlarda mola vererek yola devam etmeyi deneyin.
Klimalı araçla yolculuk yapmayı deneyin. Mümkün değilse de gündüz sıcağın yoğun olduğu saatlerde yola çıkmayın.

Uykunuzu iyice alın. Yola çıkmadan önce vücudu ağırlaştıran ağır yağlı yiyeceklerden uzak durun. Vücutta su dengesinin korunması için meyve ve sebze tüketin, bol su için.Uykunuzu getirecek süt ürünlerinden uzak durmalarını önerdi.

Cevapla
.


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Güvenli sürüş ip uçları. afacan 1 3,239 01-09-2012, Saat:16:27
Son Yorum: afacan
  Sürüş Taktikleri afacan 1 3,707 01-09-2012, Saat:16:04
Son Yorum: afacan
  Araç seçiminde test mi? yoksa sürüş izlenimi mi ? isoskeisos 0 2,643 19-08-2011, Saat:23:47
Son Yorum: isoskeisos
  GÜVENLİ LASTİK SİSTEMİ (SWS) NEDİR? isoskeisos 0 2,956 21-07-2011, Saat:00:33
Son Yorum: isoskeisos
  ekonomik Sürüş Teknikleri isoskeisos 0 3,694 04-03-2011, Saat:23:42
Son Yorum: isoskeisos

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Türkçe Çeviri : MyBB Türkiye
MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.