Fiorino Nemo Bipper | Forum


Trafikte hayat kurtaran öneriler
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Konu: 451
Mesaj: 2,197
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 29-11-2010


Trafik kazaları; insan (sürücü, yolcu), araç-donanım, altyapı-yol, trafik yoğunluğu ve çevre (coğrafi ve iklimsel vs) gibi faktörlerden ya da bu faktörlerin kombinasyonlarından oluşur.

Makalemizde bu faktörlerin arakesitindeki sürücü, yolcu ve yayaları hayata bağlayacak ve trafikte daha güvenli kılacak bazı tavsiyelerimi ve tespitlerimi sizlerle paylaşmak istedim…
■Aracınızı kullanırken yaptığınız iş, hayatınızın en önemli işidir.
■Her yerde sabrı ve akılcılığı siz başlatın. Mümkünse yolu siz verin. Birisine yol vermek kısa zamanınızı alır. Hem trafiğe saygı ve hoşgörü katmış, hem de stressiz ya da daha az stresli araç kullanmış olursunuz.
■100 km uzaklıktaki bir yere saatte 120 km hızla gittiğinizde 50 dakikada ulaşırsınız. Aynı uzaklığa saatte 90 km hızla giderek 67 dakikada varmış olursunuz. Sadece 17 dakikalık fark için yaşamınız riske atılmamalı.
■Trafikte yapılan aşırı hız, amaca uygun olmayan eski ya da uygunsuz lastikler, gereğinden fazla gaz, gereğinden fazla fren, gereğinden fazla direksiyon hareketi ve ani yavaşlamalar sürücü kaynaklı kazaya davetiye çıkaran faktörlerdir.
■Trafikte mümkün mertebe bir probleme girmemek, problemi çözmeye çalışmaktan çok daha kolaydır.
■Trafik canavarlarla dolu bir arena değildir ve olmamalıdır. Yaşamın büyük bir bölümünün zorunlu olarak geçirildiği çok riskli bir ortaklıktır.
■Bir motorlu araçta en önemli ve etkin faktör sürücüdür. Araçlara, yanlışı ve doğruyu yaptıran sürücülerdir.
■Bir araçta sürücüden sonra en önemli faktör lastiklerdir. Lastikler yol ile olan yaşam bağınızdır. En güçlü motor ve en iyi fren sistemi ile donatılmış yüksek teknoloji ürünü bir araçta bile ancak iyi lastikler ile güvenli sürüş yapılabilir.
■Lastiklerle ilgili yapılan yanlışlar, hayatlarla ödenir. Yere sağlam ve doğru basmak için lastiğin içindeki havanın uygun basınçta olması gerekir. Havası olması gerekenden az olan lastik, ayağa bol gelen ayakkabıya benzer. Değil koşmak, yürümek bile konforlu ve güvenli değildir.
■Kısa farlarınızı gündüzleri de yakın. Hem farınız hem de yolunuz açık olsun. Kaza riskiniz azalsın…
■Trafikte görmek ve görülmek esastır. Araçların; camları, aynaları, güneşlikleri ve aydınlatma donanımları kullanılır vaziyette tutulmalıdır.
■Trafik 360 derecedir. Her görmediğiniz bir noktanın arkasında bir tehlike olabilir. Onun için aynalarınızı sık kontrol edin. Şerit değiştirirken başınızı sağa, sola ve arkaya çevirip ölü noktayı/noktaları kontrol edin.
■Aracınızın direksiyonunu tek elle tutularak kullanmayın. Bu durum tek elle ayakkabınızın bağcığını bağlamaya benzer. Direksiyonu her zaman iki elle ve 9:15 pozisyonunda tutun.
■Yalnızca etkin frenleme ve fren sistemi hayat kurtarır. En iyi fren[leme] dönerek yavaşlayan tekerleklerle yapılır. Dönmeyen, kızaklayan ön tekerleklere yön verilemez. Ancak dönen ön tekerleklere yön verilir. Aracınızdaki fren donanımlarını bu bağlamda düşünün ve değerlendirin.
■Emniyet kemerini; her zaman, her yerde ve tüm yolcularınıza taktırın.
■Kaza istatistikleri, ön koltuk yerine arka koltuktaki çocuk koltuğuna yerleştirilmiş çocukların daha güvende olduklarını göstermektedir. Büyük çocuklar (12 yaş üzeri) ön koltuğa oturtulmuşsa, çocuk mevcut kucak/emniyet kemeri ile iyice korunmuş olmalıdır ve koltuk en arka konuma getirilmelidir. 12 yaşın altındaki çocuklar arka koltukta güvenli bir şekilde oturtulmalıdır. 12 yaş ve altındaki bir çocuğu asla ön koltuğa oturtmayınız. Kesinlikle arkaya bakan bir çocuk koltuğunu aracın ön koltuğuna yerleştirmeyiniz.
■Karayolunda yatay ve düşey trafik işaretlerine uyulmalı ve uymayanlar da mutlaka uyarılmalı.
■Trafikte ve hayatın her alanında doğru bilgi, doğru zamanlama ve doğru uygulama (yani sürüş) esastır.
■Aracın manevra kabiliyetini korumak ve fren emniyetini sağlamak için lastik diş derinliği tüm lastiklerde en az 4 milimetre olmalıdır. Şunu unutmamak gerekir ki; yasal olarak 1,6 milimetre diş derinliği lastikte aşınmasının alt limitidir.
■ABS fren, ASR de çekiş güvenliğini arttıran teknik üstünlükler sağlar. Hem ABS hem de ASR fizik kurallarını değiştiremez. Bu ve bunun gibi sistemler size aracın limitlerini zorlama hakkı vermez.
■Sadece yakıt ekonomisi sağlamak için değil, araçtan uzun süre verim alabilmek için aracın bakımlarının periyodik olarak yapılması gerekir. Bu konuda yapılması gereken en doğru hareket, otomobilin üreticisinin tavsiye ettiği bakım periyotlarını, önerilen zamanlarda ve yetkili servislerde yaptırmaktır. Aracın hem sürüş güvenliği hem de performansı açısından düzenli olarak takip edilen periyodik bakımlar, doğal olarak yakıt tüketimini artıracak aksaklıkların da oluşmasına meydan vermez. Bundan dolayı otomobilinizin periyodik kontrollerini zamanında ve yetkili servislerde yaptırın.
■Aracınızın kullanımına özen göstererek hem kendinizi hem de aracınızı korumuş olursunuz. Doğal olarak bu durum içerisinde bulunulan trafik ortamında sürüş güvenliğini arttırır.
■Tatil yolculuklarının hız kazandığı yaz mevsiminin bu sıcak günlerinde, sürüş emniyeti için araçta bulunması gereken donanımlarınız asla ama asla eksik olmasın.

Özetle: Daha katlanılabilir bir seyir emniyeti için 4S’e ihtiyacımız var. Sağlığa, saygıya, sabra. Bu 3S, bize selamet getirir.

Siz siz olun 4S’le yolunuza devam edin.

O zaman yolunuzun daha açık ve yolculuğunuzun daha emniyetli olduğunu daha iyi göreceksiniz ve göstereceksiniz…

(ALINTIDIR) Kaynak; Dr.Abdullah DEMİR'e teşekkürler

Cevapla
(Son Düzenleme: 21-07-2011, Saat:01:00, Düzenleyen: isoskeisos.) .


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  [Önemli] Emniyet kemeri hayat kurtarır - Hayata bağlanın fiorino51 0 2,165 24-12-2013, Saat:23:56
Son Yorum: fiorino51
  Trafikte Radar ve ceza tecrübelerimiz: isoskeisos 8 6,582 13-02-2013, Saat:21:32
Son Yorum: TURUNCU 16
  Trafikte yapılmasından nefret ettiğimiz şeyler isoskeisos 11 8,104 30-12-2011, Saat:02:43
Son Yorum: Nikkfurie
  Trafikte en fazla neden ceza alınır ? isoskeisos 0 2,486 20-10-2011, Saat:11:13
Son Yorum: isoskeisos
  İstanbul Trafiği için öneriler isoskeisos 0 2,568 08-03-2011, Saat:17:18
Son Yorum: isoskeisos

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Türkçe Çeviri : MyBB Türkiye
MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.