Fiorino Nemo Bipper | Forum


Turbolu Araç Kullanımı
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Konu: 40
Mesaj: 717
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 28-12-2010


Turbo nasıl çalışır, turbonun motordaki fonksiyonu nedir?
Bir motorun gücü, yanma hücrelerinde belli zaman aralığında tükenilen yakıt ile doğru orantılıdır. Daha yüksek ve düzenli yanma için daha çok oksijene ihtiyaç duyulur. Günümüzde motor hacimleri sabit tutularak aynı motordan daha fazla verim alabilmenin yolu, yanma hücrelerine turbo vasıtasıyla daha fazla hava aktarabilmekle mümkün olmaktadır. Turbonun temel çalışma prensip, türbin pervanelerinin atık ekzost gazları ile hızla harekete geçip, hava filitresinden bol ve sıkıştırılmış havayı emerek, yanma hücrelerine aktarmasıdır.
Turbolu motorlarda artık ekzost gazı enerjisi, motorun performansını artırdığı için gerçek manada yakıt tüketiminde tasarruf yapılmaktadır. Ayrıca turbolu motorlarda yakıt gereği gibi tüketildiğinden, çevre koşulları bakımından da vazgeçilmez tercih nedenidir. Bir diğer avantajı ise ülkemizin coğrafyası gibi, bir hayli tırmanış gerektiren yol koşullarında, turbolu motorda güç kaybı en az seviyede oluşmaktadır.

Turbolu motorlarda motor yağının önemini nedir?
Turbonun motordan bağımsız bir ünite olduğu halde, motorun ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Motor yağının, yağ filitresinin ve hava filitresinin düzenli bir şekilde değiştirilmesi, turbolu motorların performansının arızasız devamı için en önemli koşuldur.

Turbolu motorlarda mutlaka araç üreticisinin tavsiye ettiği yüksek kalitede motor yağları kullanılmalıdır. Zira düşük kalitede motor yağları özellikle turbonun içi gövdesinde yüksek ısıyla karbonlaşıp, turboya büyük zarar verir. En önemli zarar, zamanla kümeleşen karbon parçacıklarının turbo yağ kanallarını tıkayarak pervaneli milde, segmanlarda ve gövdede önemli hasarlar meydana getirmesidir. Motorun arızasız çalışması için en az beş misli daha önemlidir. Zira günümüzde turbo devir sayısı 150-300.000 rpm gibi rakamlarla ifade edilebilmektedir. Bu yüksek devirde turbonun çok kısa süre için yağsız kalması, bozulması için yeterli sebeptir.

Motorun turbo ile olan tüm yağ bağlantılarının (yağ giriş çıkış boruları ve karter havalandırması) çok titizlikle gözden geçirilip, arızalarının giderilmesi şarttır.

Turboları uzun ömürlü olması için nelere dikkat edilmelidir?
Öncelikle kötü kalitede hava filitreleri zamanla aşınmakta ve buradan kopan tel veya kağıt parçaları turbonun içine çekilerek turbonun emiş pervanesini kırmaktadır. Ayrıca hava filitrelerini temizlemek için basınçlı hava tutmak çok sakıncalıdır.

Motordan kopup gelen kırık segman veya piston parçacıkları mercimek kadar küçük olsalar bile dakikada 150 bin devirde dönen ekzost pervanesine çarptıkları zaman büyük hasarlar meydana getirirler. Matkap ile delinmesi mümkün olmayan pervane kanatları bu yüksek devirde dönerken her hangi bir sert cisimle temas ettiğinde hemen kırılmaktadır. Bu nedenle motorun sürekli olarak bakımlı olmasına dikkat edilmelidir.

Turbolu araçları kullanırken uyulacak kurallar nelerdir?
Turbolu araçlar sabahları ilk çalıştırılışta kesinlikle gaz verilmemelidir. Ayrıca uzun yolculuklar sonrasında araç stop edilmeden önce mutlaka bir dakika süreyle rölentide çalışmasına dikkat edilmelidir. Aniden stop edilen turbolu araçlarda turbonun içindeki yağ zamanla kurumlaşmakta ve turbonun yağlama kanallarını tıkamaktadır. Dolayısıyla turbonun ömrü kısalmakta veya turbonun yağ vermesine sebep olunmaktadır.

Kaçak mazot kullanımının turboya zararı nedir?
Kaçak mazot kullanılan araçlarda zamanla motor yağının niteliği bozulmakta olup ilk önce turboya zarar vermektedir. Zira unutulmaması gereken nokta turboda toleranslar motora göre çok daha hassas ve küçüktür. Motora ilk görünüşte zararı olmayacak yağdaki bozulma turboya rahatlıkla hasar verebilmektedir.

Günümüzde kullanılan turbo dizel arabalarda dizel kalitesi nasıldır?
Günümüzde kullanılan turbo dizel araçlar öncelikle comman rail teknolojisine sahip oldukları için bu araçlarda kullanılan yakıt kalitesi çok ama çok önemlidir. Dikkat edilecek olursa günümüz Türkiye’sinde Avrupa Birliği uyum yasaları uyarınca akaryakıt üretiminde ve satışında bazı yenilikler yapılmıştır. Bu yapılan değişikliklere eş zamanlı olarak otomobil ithalatçıları CDİ, HDİ, ve TDİ tipi araçları ithal etmeye ve iki yıl garanti çerçevesinde satmaya başlamışlardır. Daha önceleri Avrupa’da uzun zamandır kullanılan bu araçları ithal edip satmaya yakıt kalitesinden dolayı cesaret edemiyorlardı. Yinede itiraf etmek gerekirse Türkiye’de satılan dizeller Avrupa’dakilerden çok daha düşük kalitededir. Bu kalite farkı zaman içinde tarifsiz turbo ve pompa arızalarının sebep olabilmekte, araç sahibi ile satıcı karşı karşıya getirmektedir. TDİ, CDİ ve HDİ araç sahiplerinin mutlaka bildikleri yerlerden dizel yakıt almalarını ve kesinlikle katkı maddesi kullanmamalarını daha iyidir..
ALINTIDIR

Cevapla
.
Konu: 451
Mesaj: 2,197
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 29-11-2010

Eline emeğine sağlık . Konuyu ''sürücü eğitimi '' başlığının içinde açsaydın daha güzel olacaktı. Bu ve bu benzeri tüm konularımız o içerikte. Yine de faydalı bir konuyu paylaşmışsın. teşekkürler...

Cevapla
.
Konu: 235
Mesaj: 1,423
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 21-11-2010

Konu taşınmıştır LÜTFEN UYGUN YERLERE BAŞLIK AÇINIZ teşekkürler.
[Resim: 6867511184_7d86958ebd.jpg]
Arama Yapmadan Konu Açmayınız TEŞEKKÜRLER.

Cevapla
.
Konu: 3
Mesaj: 384
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 20-01-2011

üstadım paylaşım için çok teşekkürler..
küçük bir eklemede ben yapayım izninizle..

yeni nesil turbo araçlarınızda mutlaka ama mutlaka tam sentetik motor yağı kullanın..
yağ değişiminde 20-30 liranın hesabını yapmayın..
yarım sentetik veya çok ucuz mineral yağları asla satın almayın..

Cevapla
.
Konu: 40
Mesaj: 717
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 28-12-2010

(26-01-2011, Saat:13:38)Nikkfurie Adlı Kullanıcıdan Alıntı: üstadım paylaşım için çok teşekkürler..
küçük bir eklemede ben yapayım izninizle..

yeni nesil turbo araçlarınızda mutlaka ama mutlaka tam sentetik motor yağı kullanın..
yağ değişiminde 20-30 liranın hesabını yapmayın..
yarım sentetik veya çok ucuz mineral yağları asla satın almayın..

servisin kullandıgı yag hakkında bilgin varmı ne çeşit yag kullanıyorlar

Cevapla
.
Konu: 3
Mesaj: 384
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 20-01-2011

hocam henüz fiat servise gitmedim,aracım daha 4000 km de vede ilk Fiat aracım fio oldu...
fiat periyodik bakımlarda Selenia marka yağ kullanıyor bildiğim kadarıyla
bu markanında muhakkak tam sentetik üretimi vardır ama ben büyük firmaların üretimlerini tercih ederim..
burada marka belirtmek istemiyorum,önemli olan motorunuza uygun viskozitede ve yaz kış mevsim şartlarına yada yaşadığınız iklime göre TAM SENTETİK yağ tercih etmektir..

Cevapla
.
Konu:
Mesaj: N/A
Cinsiyet:
Kıdem: N/A

Tercih hakkımız varmı ve adamlar bunu kendileri sormaları lazım faraza ''30 lira ek ücrete tabi tam sentetik yağ istermisiniz'' diye.

Cevapla
.
Konu: 3
Mesaj: 384
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 20-01-2011

(26-01-2011, Saat:16:22)NemO_R Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Tercih hakkımız varmı ve adamlar bunu kendileri sormaları lazım faraza ''30 lira ek ücrete tabi tam sentetik yağ istermisiniz'' diye.


hocam ben bugüne kadar gittiğim servislerde yada özel tamirhanelerde böyle bir soru sorulduğuna rastlamadım..

yağ değişiminde çoğu sürücü km doldu değişelim yağı filtreyi diyor ustanın insiyatifine bırakıyor,doğrusu çok kişide tam sentetik yağın önemini bilmiyor,ustamız yada servisde maliyeti düşük yağları tercih edebiliyor,ben yağ değiştirirken yada periyodik bakımlarda servisde özellikle belirtirim..

tam sentetik yağ türbin yataklarının uzun ömürlü olması vede en önemlisi pistonları soğutmak için kullanıldığı için tercih edilmeli..günümüz motorları sadece su ile değil yağ ilede soğutuluyor,özellikle piston tepesinin altına bloğun içindeki enjektörler yağ püskürtmekte ki buradaki sıcaklık turbo dizellerde 750 derece ve bunun için tam sentetik yağlar bu ısılarda yağlamaya devam etmesi için geliştirildi...


Cevapla
.
Konu:
Mesaj: N/A
Cinsiyet:
Kıdem: N/A

Bakıma gitmeden dışarıda değiştirsem bakımda uyanırlarmı biggrin

Cevapla
.
Konu: 40
Mesaj: 717
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 28-12-2010

(26-01-2011, Saat:17:03)NemO_R Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bakıma gitmeden dışarıda değiştirsem bakımda uyanırlarmı biggrin

bakımda yaga baktıklarını düşünmüyorum direk degişiyolar smile

Cevapla
.


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Sıfır araç kışlık bakım MasteR 4 7,415 04-12-2015, Saat:12:32
Son Yorum: ikon09
  2. El araç alımında fark yaratacak bir kaç ipucu: afacan 0 3,734 28-06-2014, Saat:10:31
Son Yorum: afacan
  [Bilgi] Araç kullanırken cep telefonuyla görüşmek... isoskeisos 4 5,468 22-08-2013, Saat:12:36
Son Yorum: TURUNCU 16
  Araç muayenesinde 'randevu' oyunu afacan 0 3,309 18-02-2013, Saat:16:57
Son Yorum: afacan
  kilima kullanımı hk isoskeisos 10 18,823 05-02-2013, Saat:17:01
Son Yorum: ayyildiz42

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Türkçe Çeviri : MyBB Türkiye
MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.