Fiorino Nemo Bipper | Forum

Orjinalini görmek için tıklayınız: dizel kullananlara tavsiyeler.
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Dizel kullananlar dikkat!


Dizel otomobil kullanıcılarının dikkat etmesi gereken noktalar için bazı tavsiyeler:

Benzinliye göre fiyatı 3-5 bin lira arasında farklılık gösteren yeni nesil dizel araç sahiplerinin, temiz yakıt kullanmalarının yanı sıra olası arızalarda, özellikle başta Çin menşeli olmak üzere kalitesiz yan sanayi yerine orijinal yedek parça kullanılmasına dikkat etmeleri gerektiği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Otomotiv Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, benzinlilere göre yakıtta önemli düzeyde avantaj yaratan dizel araçlara olan talebin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de son yıllarda hızla arttığını söyledi.

Pazar ve rekabetin artmasının ardından firmaların yaptıkları yatırımlarla artık yeni nesil dizel araç üretimine yöneldiklerini belirten Prof. Dr. Aydın, 'Üretimi yapılan yeni araçlarda 3. nesil püskürtme sistemleri ile yeni nesil turbo üniteler kullanılıyor. Böylece, dizel motorlar güçlendi, egzos emisyonları da benzinli araçlara göre düşürüldü' dedi.

"Dizel motorun ömrü 2 milyon kilometreyi bulabilir"

Prof. Dr. Aydın, 'dizel araçların 100 bin kilometreden sonra genelde motorda sorun çıkardıkları' yönündeki görüşlerin de gerçeği yansıtmadığını, ancak araç sahiplerinin temiz yakıtın yanı sıra olası arızalarda orijinal parça kullanılması, yakıt, yağ ve su seviyeleri konusunda duyarlı olması gerektiğini bildirdi.

Bunlara dikkat edilmemesi durumunda aracın 5 bin kilometrede bile arızalanabileceğini anlatan Aydın, şöyle konuştu:

'Yeni nesil dizel araçların motorları oldukça hassas. Bu nedenle kükürt oranı 50 PPM'in altında olan motorin kullanılmalı. Kalitesiz yakıtın kullanılması durumunda motorda en az 4-5 bin lira arasında değişen masraf çıkabilir. Gösterge tablolarındaki tüm uyarılar araç sahipleri tarafından dikkate alınmalı.

Hava yapmaması için yakıt kontrolüne azami önem verilmeli. Yakıtı son aşamasına kadar tüketmek yerine uyarı sinyalini görür görmez yakıt alınmalı.'

Kadir Aydın, temiz yakıt kullanılması, yağına ve suyuna bakılması durumunda bir dizel otomobilin motor ömrünün 300-400 bin kilometre, otobüsün ise 1,5-2 milyon kilometre arasında olabileceğini sözlerine ekledi.
(ALINTIDIR) Kaynak: vatan gazetesi 18/11/2011
900 bin km yapmış 410hp euro3 MAN motoru gördüm saat gibi çalışmaya devam ediyordu.
Şirketimizin nakliye işlerine bakan tır şirketinde Gördügüm araclarda 2 milyon km yapan arac gördüm aynı model aynı arac 1 milyon km de kapak acmış gördüm şöförden şöföre kullanımdan kullanıma cok fark var
(19-11-2011, Saat:00:54)61AY161 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Şirketimizin nakliye işlerine bakan tır şirketinde Gördügüm araclarda 2 milyon km yapan arac gördüm aynı model aynı arac 1 milyon km de kapak acmış gördüm şöförden şöföre kullanımdan kullanıma cok fark var

kesinlikle haklısınız etki eden çok faktör var.
dizel aracın en büyük düşmanı hararettir ve devirsiz kullanmaktır. bende 2000 model bmc levend var ve 385.000 km daha üst kapak açtırmadım.bu gune kadar yag bakımını kesınlıkle 10 km geçirmedim.
ışık yandıgı anda bir tedirginlik başlıyor bende hemen yakıt almaya bakıyorum.....
Bu konu üzerinde önemle durmak gerekiyor ki, Özellikle yakıt tüketiminden yana şikayeti olan arkadaşlar da iyi okusunlar. ve yorumlasınlar.

Yeni teknoloji dizel motorlu otomobiller, görünüm olarak benzinli kardeşlerinden farksız olması ise yanlış yakıt kullanımına neden olabiliyor. Bu yüzden yakıt alırken siz “motorin” deseniz bile bazı pompacılar “kurşunsuz” gibi algılıyor. Yanlışlıkla depoya benzin konulması gibi olaylar sıkça yaşanıyor. Eğer depoya yanlışlıkla benzin konulmuşsa, motoru çalıştırmadan konulan benzinin mutlaka depodan çıkartılması gerekiyor. Aracın bu durumda çalıştırılması dizel motorda büyük zararlara neden olabilir.

Aracınızı çalıştıracağınızda motor soğuk ise aracı çalıştırmadan önce kontak anahtarını ON konumuna çevirerek ön ısıtma sistemi uyarı ışığının sönmesini bekleyin ve sonra motoru çalıştırın. Motor soğukken ısınmasını bekleyin. Dizel motorlar benzinlilere göre daha yavaş ısınmaktadır. Kalkışta soğuk motor, konforu bozacak şekilde sarsıntılı olur.

Yeni nesil donanımlı dizel araçlarda, aracın marş basmaması durumunda halk arasında “aracın vurdurulması” olarak bilinen işlemin kesinlikle uygulanmaması gerekir.

Periyodik bakım kuşkusuz tüm araçlar için önemlidir ancak dizel araçlarda periyodik bakımın önemi daha da fazladır. Örneğin, sistemde mazotu filtre eden, içindeki partikülleri ve suyu ayrıştıran mazot filtresi, zamanla işlevini kaybeder. Yıpranmış mazot filtresi, enjektörleri tıkar, sistem basıncını düşürür, egzozdan atılan zehirli gazların artmasına yol açar ve bir bütün olarak aracın performansını düşürür.

Turbo şarjlı bir aracı kullanırken bazı kurallara uymak gerekiyor. Turbo motorlu araçlara, sabahları ilk çalıştırılışta kesinlikle gaz verilmemesi gerekiyor. Ayrıca uzun yolculuklar sonrasında araç stop edilmeden önce, aracın mutlaka bir-iki dakika bir süre ile rölantide çalışmasına müsaade edilmelidir. Aniden stop edilen turbo motorlu araçlarda, turbo yataklarının yağsızlıktan ya da yağ tabakasının yırtılmasından dolayı zarar görme ihtimali vardır.

Diğer önemli hususlar ise; yalnız kusursuz durumdaki bir taşıt ile (örneğin temiz hava filtresi, doğru ayarlanmış enjektör sistemi, vs.) en uygun yakıt tüketim değerleri elde edilebilir. Olması gerekenden 1 bar (»14,5 psi) düşük bir lastik hava basıncı % 5’e varan yakıt tüketimi artışına yol açmaktadır. Bu fazla yakıt tüketimi tekerleklerin fazla kavislenmesi sonucunda oluşur ki bu sırada tahrik enerjisi ısıya çevrilir. Dolayısıyla lastiklerin kullanım ömrü de azalır. Araç rölantide çalışırken de yakıt harcar. Mümkün olduğu kadar aracı uzun süre rölantide çalıştırmayınız. Aracın sürüşü esnasında ise; sadece uygun hızda ve motor devrinde vites değiştiriniz. Her zaman mümkün olan en yüksek vitesi kullanın. Sık sık kalkış ve duruş yapmak, ortalama yakıt tüketimini arttırır. Her zaman mümkün olduğu kadar trafik sıkışıklığı olmayan yolları kullanınız. Sıkışık yollarda araba kullanırken, yüksek motor devirlerinde düşük vites seçmeyiniz. Aracın hızı arttıkça, yakıt tüketimi artar. Aracı çok hızlı kullanmaktan kaçınınız. Bagaj bölümüne gereksiz eşya koyarak aracınızı çalıştırmayınız. Özellikle sık sık kalkma ve durma hareketlerinin yapıldığı şehir trafiğinde, araç ağırlığının artması, yakıt sarfiyatını önemli ölçüde arttıracaktır.

Sözün özü kimin ne dediği önemli değildir. Bir aracı üreticisinden daha iyi tanıyan ve bilen olamaz. Bundan dolayı aracınızın kullanıcı el kitabını iyice okuyunuz
(Alıntıdan derleme yapılmıştır. Kaynak:otobil.net.blog )