Fiorino Nemo Bipper | Forum

Orjinalini görmek için tıklayınız: Dizel araçlarda chip tuninig uygulaması
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Chip Tuning

Elektronik olarak yönetilen motorlarda temelde 3 tip elektronik komponent vardir.. 1. si sensörler 2. si aktuatörler 3.sü Bütün bunlari kontrol eden ECU(elektronik kontrol ünitesi) dir..

1.grup beyine durum sinyalleri gönderirler..(motor devir sensörü, oksijen sensörü, hararet sensörü, v.s.)

2.grup beyinden gelen isletme sinyallerini uygularlar..(EGR valfi, Wastgate, enjektörler, Bujiler, v.s.)

ECU(electronic control unit) sensorlerden gelen verileri icerisine yuklenmis haritalarla karsilastirip uygun sinyalleri aktuatorlere gonderir..

Aktuatörler motoru yönetirler..Zamani geldiginde beyin uygun aktuatöre uygun sinyali göndererek motorun islemesini saglar..Motor lar üreticiler tarafindan imal edildikten sonra araclara monte edilmeden önce üretilen ülkenin bagli bulundugu emisyon standartlari kurumunca cevreyi ne kadar kirlettigi ölcülür ve testleri gecen motorlar montaj icin onay alir..Günümüzün avrupa emisyon standartlari Euro4 ve Euro5 dir..Cok sert standartlardir ve motorlar bu standartlara uyum saglamasi icin cok fazla emisyon kontrol sistemine ihtiyac duyarlar..Buda maliyeti arttirir..Üreticiler motorlarin ayarlarini kisarak daha düsük performansla cevreyi daha az kirletemesini saglarlar..Ve böylece motorlarda sakli güc dedigimiz gücler ortaya cikar..Cogu motor fiziksel dayanim olarak mevcut gücünün %40 üzerini bile rahatlikla karsilayabilecek yapidadir..

Chiptuning islemi bahsettigimiz motor ayar parametrelerinin bulundugu haritalari, performans gözetilerek olusturulmus yeni haritalarla degistirilmesi islemidir..

Bu islem günümüzde OBD(ariza teshis soketi) portundan aracin seri haberlesme kanalina dahil olarak ECU Flash bellegini okumak suretiyle yapilmaktadir. Mevcut harita OBD den okunup bilgisayar ortaminda edite edilir ve tamamlandiktan sonra flasha tekrar OBD portundan yüklenir..Ve motor yeni harita ile yeni bir performans karakterine bürünür..

Flash bellegi okumak OBD den mümkün olmayan araclarda beyin sökülüp gerek BDM denilen cihazla gerek Eprom Programlayicilarla flash tekrar programlanabilir

NemO_R

Bu işi bilmeyen biri aracınızın ecu sunu hatalı proglamlama durumunda aracınızın ciddi masrafa yol açacağınıda bilmenizde fayda var.Maksimum devir 4500 rmp de kesilir. deir kesicinin verdiği komutla araç devir almaya çalışsa bile devir 4500 rmp de kesiliyor.Bunun 5500 6000 rmp de kesilmesi demek aracınızın dayanamayacağı bir baskının uygulanması demektir. Olacaklar az buçuk gözünüzde canlanıyordur.Verdiği bilgilerden dolayı moderatörümüze teşekkür ediyoruz.