Fiorino Nemo Bipper | Forum

Orjinalini görmek için tıklayınız: aracınıza kış bakımı tüyoları
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğuk havanın araçta var olan problemleri daha da artırabildiğini söyledi.

Herhangi bir zamanda sürücü için büyük sorun oluşturmayan bir olumsuzluğun kışın ölümcül olabileceğini dile getiren Kalyoncu, "Bu nedenle koruyucu kış bakımı bir zorunluluktur" dedi.

ARACIN ÖMRÜ UZAR

"Bakımlı bir araçla kış koşullarında sürüş çok zevklidir" diyen Kalyoncu, şunları kaydetti: "Bakımla ayrıca aracınızın ömrü uzar ve satış fiyatı yüksek olur. Periyodik bakım, araç kullanıcılarını sıkıntılardan kurtarabilir. Bu nedenle koruyucu kış bakımı bir zorunluluktur. Bu bakımlardan bazılarını araç sürücüleri kendileri yapabileceği gibi bazılarını ise oto teknisyenini gerektirir. En iyi planlama kılavuzu, aracın kataloğudur. Kataloğu okuyarak, imalatçının önerilerine ve servis takvimine uymalıdırlar. Kışın hızlı araç kullanmayınız. Kötü havalarda mümkünse yola biraz daha erken çıkınız."

Kalyoncu, kışa girmeden önce araç kullanıcılarının alması gereken bazı önemli önlemleri ve uyarıları ise şu şekilde sıraladı:

"Motor Performansı: Normalde çok iyi çalışmayan bir motor, kötü hava koşullarında çok daha zor çalışır veya hiç çalışmayabilir. Motorun zor ilk hareket, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa iyi bir serviste ayarlattırınız. (Hava, yakıt, PCV, vb. filtreleri.) belirtilen sürelerde (tozlu koşullarda daha da kısa sürelerde) değiştiriniz.

İŞTE YAPMANIZ GEREKENLER

Yakıt: Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, deponuza ayda bir kez bir şişe buz önleyici katık ekleyin. Yakıt deponuzu yarıdan fazla dolu tutun. Dolu tutulan yakıt deposu borulardaki donmayı önleyecektir.

Yağ: Motorun yağını ve yağ filtresini katalogda belirtilen sürelerde (genellikle her 5000...10000 kilometrede bir) değiştiriniz.

Soğutma Sistemi: Soğutma sistemi iki yılda bir tamamen boşaltılıp yıkanarak tekrar doldurulmalıdır. Soğutma sıvısının seviyesi, durumu ve konsantrasyonunu kontrol ediniz ve eksilmişse ilave ediniz. (Genellikle 50/50 antifriz/su karışımı önerilmektedir.) Motor tamamen soğumadan radyatör kapağını açmayınız! Termostatın çalışıp çalışmadığını, kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık ve durumlarını kontrol ediniz veya ettiriniz.

Ateşleme sistemi: İlk harekete geçme zorluklarına karşı ateşleme sisteminizi kontrol ettiriniz.

Cam Silecekleri: Cam sileceklerinizi ve camlarınızı temiz tutunuz. Cam sileceklerinin çalıştığından emin olunuz. Aşınmış, sertleşmiş sileceklerinizi değiştiriniz. Bulabilirseniz, buzlanmaya karşı gelmek için kış silecek lastikleri alınız. Cam sileceği sıvısı deposunu doldurunuz ve sileceklerle far yıkayıcılarınızı kısa bir süre yıkama modunda çalıştırarak tesisatlarının sıvı ile dolmasını sağlayınız.

Isıtıcı/Defroster: Yolcu konfor ve sürücü görüşünün açık tutulması için, ısıtıcı ve defrosterin iyi durumda olması gerekir. Herhangi bir sorun varsa mutlaka gideriniz.

Akü: Soğuk motoru çevirmek için çok daha fazla enerji gerekmektedir. Kışa girmeden önce akünüzü kontrol ettiriniz. Zayıfsa şarj ettiriniz veya eski ise değiştiriniz. Sizin yapabilecekleriniz, kutupları ve kablo başlarını tel fırça ile fırçalamak, tüm yüzeyleri temizlemek, bağlantıları sıkmak olabilir. Eğer kapakları açılıyorsa akünün içerisindeki sıvı seviyesini kontrol edebilir, eksikse saf su ekleyebilirsiniz. Akü sıvısı asitlidir cildinize ve üzerinize sıçramamasına özen gösterin sıçraması halinde derhal bol su ile yıkayın. Akü yüzeyindeki artıklara dokunmayınız, akü ile çalışırken gözlük ve lastik eldiven giyiniz.

Lambalar: Tüm lambaları kontrol ediniz ve çalıştıklarından emin olunuz. Lambaların üzerini kaplayan yol kirlerini ıslak bir bezle temizleyiniz. Görüş azaldığında mutlaka farlarınızı yakınız. Çok kötü görüş koşullarında mümkünse bir kenara park ederek, görüşün iyileşmesini bekleyiniz.

EGZOZ, LASTİKLER VE FREN
Egzoz Sistemi: Kaçaklara karşı egzoz sisteminizi kontrol ettirin. Gövde ve döşemede küçük delikler olup olmadığını kontrol ediniz. Aracınızı kapalı garajda çalıştırarak ısıtmayınız. Egzoz dumanı ölümcül olabilir. Soğuk hava sadece aracınızda var olan problemleri daha kötü yapacaktır.

Tekerlek ve Lastikler: Lastiklerinizin dişlerinin durumunu kontrol ediniz. Eski lastiklerle kışa girmeyiniz. Aşınmış lastiklerin kışın kullanılması başınıza büyük sorunlar açabilir. Mümkünse kar - kış lastiği kullanınız. Yedek lastiğinizi de kontrol ederek iyi ve hazır durumda olmasını sağlayınız. Lastik basınçlarınızı ayda bir (soğukken) kontrol ediniz.

Fren Sistemi: Frenlerin eşit tuttuğunda emin olunuz. Bir tarafa çekmesi tehlikeli kaymalara sebep olabilir.

Gövde Bakımı: Kışa karşı korunmak için sizin sıcak giysiler giydiğiniz gibi, aracınızın da korunmaya ihtiyacı vardır. Bildiğiniz gibi kışın yollar buzlanmaya karşı tuzlanmaktadır. Yol tuzlarının aracınızın metal kısımlarını çürütmemesi, boyasını bozmaması için, mümkünse, aracınızı ayda en az iki defa yıkayınız. İyi bir cilalama da gereklidir. Cila yağışla gelen kirleticilerin araç yüzeyine yapışmasını önlemektedir. Aynı kirleticiler lastiklerinize de zarar vermektedir. Onlar için de koruyucu sıvılar satılmaktadır. Kullanarak ömürlerini uzatabilirsiniz. Kışın aracınızın içini de en az bir kez temizleyiniz.

Yardımcı Araçlar: Kış güvenliği açısından taşıtınızda cep telefonu, battaniyeler, ilk yardım çantası, uyarı araçları (ışıldak, reflektör gibi), alet kutusu, akü şarj kablosu, kum veya paspas (çekiş için), çekme halatı, takoz, tekerlek zincirleri, el feneri, buz kazıyıcı, kar fırçası, kağıt havlu, küçük bir kürek, eldiven, bot ayakkabı; uzun yolculuklar için ayrıca bir paket mum, bir miktar yüksek enerjili kuru gıda, su, ekstra yıkama suyu, battaniye ve gerekli ilaçları bulundurunuz."
(ALINTIDIR)
emegine saglık gerekli bilgiler.

NemO_R

İsos usatam ben böyle bir konu açmıştım ama fazla bilgi göz çıkarmaz teşekkürşer
(24-01-2011, Saat:16:41)NemO_R Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]İsos usatam ben böyle bir konu açmıştım ama fazla bilgi göz çıkarmaz teşekkürşer

bazen geçmişe düşen mesajları üyeler okuyamadıklarından Kış mevsiminde olduğumuzdan dolayı,konuyu güncel tutma lüzumunu hissettim. duyarlılığın için sağolasın.smile

NemO_R

Rica ederim ustam smile
çok faydalı bilgiler teşekkürler paylaşım için..eklemek isterim :

kış şartlarında haftada bir kez klima kompresörünü çalıştırın ki evaparatör ve boruların içinde gaz dolaşsın,sistemin yağlama ihtiyacı klima gazının içindeki özel yağ ile yapılır..

uzun kış periyodunda hiç çalıştırılmayan sistem rutubet nedeniyle yağsızlıktan zarar görür..
tavsiyem uzun zaman çalıştırılmayan kompresörün ilk etapta rölantide devreye alınmasıdır..
ben özellikle rampa aşağı viteste inerken aklıma geldimi hemen klimayı devreye alır yokuş bitimine kadar çalıştırıp yağlamasını yaptıktan sonra kapatırım..bu şekilde tüketimede hiçbir
yük getirmez..
(03-02-2011, Saat:15:58)Nikkfurie Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]çok faydalı bilgiler teşekkürler paylaşım için..eklemek isterim :

kış şartlarında haftada bir kez klima kompresörünü çalıştırın ki evaparatör ve boruların içinde gaz dolaşsın,sistemin yağlama ihtiyacı klima gazının içindeki özel yağ ile yapılır..

uzun kış periyodunda hiç çalıştırılmayan sistem rutubet nedeniyle yağsızlıktan zarar görür..
tavsiyem uzun zaman çalıştırılmayan kompresörün ilk etapta rölantide devreye alınmasıdır..
ben özellikle rampa aşağı viteste inerken aklıma geldimi hemen klimayı devreye alır yokuş bitimine kadar çalıştırıp yağlamasını yaptıktan sonra kapatırım..bu şekilde tüketimede hiçbir
yük getirmez..

klima konusuna bende dikkat ediyorum aklıma geldikce calıstırıyorum gaz dolaşssın diye bi 10 dk felan calısır vaziyette bırakıyorum calısmayınca sıkıntı yarattıgını duymustum tuhaf sesler cıkartıyormus ve verimli olmuyormuş
Soğuk kış mevsimi henüz ülkemizi terk etmediğinden,üyelerimize kış bakımı konusunu bir kez hatırlatmak maksadıyla güncelleştirme ihtiyacını hissettim. bilgilerinize sunulur.. Sağlıklı sürüşler.
tşkrler..

Arkadaşlar araçlarımızın kış bakımı için yayınladığımız bu makaleyi konunun önemi açısından tekrardan hatırlatıyoruz...
Lütfen kötü hava koşullarında daha dikkatli araç kullananlım.Trafik kurallarına uyalım. Mümkün ise çok kötü hava koşullarında araçlarımız yerine toplu taşıma araçlarını kullanmaya özen gösterelim.
Özel aracımızla şehir içi veya şehir dışı seyahatlarımızda daha dikkatli ve özenli olalım....