Fiorino Nemo Bipper | Forum

Orjinalini görmek için tıklayınız: ABS ve EBD hakkında araştırma
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
EBD:

''Electronic Brake Distributor''ün kısaltması olan ''EBD'' sistemi, fren yapılması halinde gücün ön ve arkadaki akslara dengeli şekilde dağılmasını ve böylece güvenli fren yapılmasına yardımcı oluyor.

ABS:

''Antiblock Brake System''in kısaltması olan ABS, sürücülere, tekerlekler kilitlenmeden fren yapma olanağı sağlayan, bu sayede aracın manevra ve kontrol yeteneğini artırarak sürücüye yardımcı olan sistemi ifade ediyor.


EBD :

Electronic Brake force Distribution (Elektronik Fren gücü Dağılımı)

sisteminin temel amacı ön ve arka tekerlekler arasındaki frenleme kuvvetinin dengeli şekilde dağıtılmasıdır.

[Resim: 2mm7rdg.jpg]


Günümüz araçlarının çoğunda motor ve şanzıman sistemleri aracın ön tarafında bulunmaktadır.

Bunun sonucunda Ön kısımda daha fazla yüklenme söz konusudur.
ABS ve EBD sistemi bulunmayan klasik fren sistemli araçlarda, fren gücü eşit olarak, ön ve arka tekerleklere dağıtılacaktır.


Bunun sonucunda sert frenlemelerde arka tekerleklerin yüküne nazaran ulaşan fren kuvveti fazla gelecek ve arka tekerleklerde kızaklama oluşacaktır.


İşte EBD bu noktada devreye girer ve fren dağılımını değiştirerek , arka tekerleklere daha az fren gücü gitmesini sağlayarak kızaklama (Kilitlemeyi) mümkün mertebe engellemiş/geciktirmiş olur.


Çıkış noktası Ön-Arka fren gücü dağılımı dengelemek olmakla birlikte EBD her tekerleği bağımsız ele alır. Her tekerleğe ihtiyacı kadar fren gücü gönderir,


Bu da özellikle virajlarda tekerlek yüküne göre fren gücünü ayarlayarak direksiyon hakimiyetini arttırır.


Bu noktadan çıkarsak , motoru arka tarafta bulunan lüks spor otomobilleri düşünelim; bunlarda sürüş ve yük durumuna göre arka tekerleklere daha fazla frenleme kuvveti gönderilebilir.


[Resim: 2r6jy3s.jpg]

EBD ve ABS ?

EBD sistemi ABS ile ortak çalışır ve ABS’ye yardımcı bir sistemdir.

Her iki sistemin elemanları ortaktır (Sensörler, EHCU v.b.). İki sistemin beraber çalışması daha iyi bir frenleme ve direksiyon hakimiyeti sağlayacak ve güvenlik özelliklerini geliştirecektir.

EBD her tekerleğe ihtiyacı olan fren basıncını göndererek kızaklama olasığını azaltırken,

ABS bu etkiye rağmen çok ani ve sert frenleme yapıldığında oluşacak kızaklamaları engelleyerek sağlıklı frenleme ve direksiyon hakimiyeti sağlayacaktır.

(ALINTIDIR.) Kaynak : i20turkiye.com.
Teşekkürler İsmail abi faydalı çalışmalarını dikkatle okuyor öğreniyoruz.Sağolasın iyiki varsın...
Thumbup1Thumbup1