Fiorino Nemo Bipper | Forum

Orjinalini görmek için tıklayınız: Yakıt tüketimi nasıl hesaplanır ?
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link

[Resim: i5rbyg.jpg]


Çoğumuz neye ne kadar harcadığımız konusunda çok hassasızdır. Peki, yakıta ne kadar harcadığımızı nasıl hesaplarız?

Artan petrol fiyatları kullanıcıları her geçen gün daha da zorluyor. Bu yüzden günümüzde yeni bir otomobil satın almayı düşünen çoğu tüketici öncelikle otomobilin yakıt tüketim değerleriyle ilgileniyor. Kağıt üzerinde düşük tüketim değerlerine sahip otomobiller potansiyel müşterisinin yüzünü güldürürken, “acaba gerçek şartlarda ne kadar tüketirim?” sorusunu akıllara getiriyor.

Ancak otomobillerin gerçek kullanım koşullarında ki tüketim değerleri fabrika verileriyle uyuşmayabilir.


FABRİKA VERİLERİ NASIL HESAPLANIR?


Şehir içi: Motor soğuk halde çalıştırılır ve maksimum 50 km hıza çıkılarak, ortalama 19 km ile 4 kilometrelik bir mesafede gerçekleştirilen test sonucu elde edilen veridir.

Şehir dışı: Maksimum 120 km hıza çıkılarak 7 kilometrelik bir mesafede yapılır. Hız yarı zamanlı sabit, yarı zamanlı değişkendir. Bu test şehir içi testinden hemen sonra yapıldığı için motor ideal ısıdadır.

Ortalama: Şehir içi tüketiminin yüzde 37’si ve şehir dışı tüketiminin yüzde 63’ü toplanarak elde edilen değerdir.



EN GERÇEKÇİ TEST KENDİ YAPTIĞINDIR


Otomobilinizin ne kadar yakıt harcadığını belirlemenin en sağlıklı yolu kendi yapacağınız testtir. Bunun en iyi yolu ise depo doldurma yöntemidir. Benzin istasyonuna girin ve pompalardan birinde deponuzu fulleyin.

Fakat pompa attıktan pompacının üzerini tamamlamasına izin vermeyin. Olduğu haliyle ödeyin ve günlük kilometre sayacınızı sıfırlayın.

Burada bir daha ki doluma kadar kat edeceğiniz kilometre ne kadar fazla olursa o kadar ortalama bir değer yakalamış olursunuz. Bu yüzden ışık yanana kadar bekleyin.

Benzin alacağınız zaman tekrar aynı benzinlikteki aynı pompadan deponuzu fulleyin. Kilometre sayacınızda ki rakamı ve aldığınız yakıt tutarını bir kenara not edin.

Aldığınız yakıtın tutarını yaptığınız kilometreye böldüğünüzde otomobilinizin kilometredeki ortalama maliyetini en sağlıklı şekilde öğrenmiş olursunuz.


Örnek hesap

Yapılan Kilometre: 350

Alınan Yakıt Maliyeti: 75 TL

Alınan Litre: 25

Litre Fiyatı: 3 TL


75/350=0,21Kr (1 kilometre maliyeti)

350/25=14 km (1 lt yakıt ile gidilen mesafe)

100/14=7,14 lt (100 kilometredeki ortalama yakıt tüketimi)

(ALINTIDIR) Kaynak:ikincieltest.com