Fiorino Nemo Bipper | Forum

Orjinalini görmek için tıklayınız: Yarı otomatik şanzıman nedir ?
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link

[Resim: dqn4h1.jpg]


Otomatikleştirilmiş manuel şanzıman olarak da bilinen yarı otomatik şanzımanlar, düşük yakıt tüketimi ile birlikte otomatik vitesin rahatlığını kullanıcılarına sunuyor..

PEKİ, NEDİR BU YARI OTOMATİK ŞANZIMAN?

Yarı otomatik şanzıman teknolojisi özünde klasik manuel şanzımanlarla aynı prensiple çalışmaktadır. Yani manuel şanzımanlı bir otomobilde sizin yaptığınız debriyaja basma ve vites değiştirme işlemi, yarı otomatik şanzımanlarda robotize edilmiştir ve bu işlem elektronik olarak gerçekleşir.

Sistem, vites değişikliği gerektiğinde elektronik olarak debriyaja basar, yeni dişliye geçer ve tekrar kavrama sağlar. Bu nedenle bu şanzıman türünde vites geçişleri yavaş ve sarsıntılıdır.

AVANTAJLARI


Otomatikleştirilmiş manuel şanzımanların en büyük avantajı, klasik otomatik şanzımanlarda ki gibi yakıt tüketimini arttırmaması.

Manuel şanzıman prensibi ile çalıştığı için hızlanma değerleri ve tüketim değerleri manuel şanzımanlarla büyük farklılıklar göstermezler. Yani otomatik vites keyfini manuel vitesin avantajlarıyla size sunar.



DEZAVANTAJLARI


Yarı otomatik şanzımanların en büyük dezavantajlarının başında yavaş ve sarsıntılı vites geçişleri geliyor. Klasik bir otomatik şanzımandan çok daha fazla hissedeceğiniz vites geçişlerine vereceğiniz gaz tepkileri alışkanlık gerektiriyor.

Şanzımana alıştıktan sonra doğru gaz tepkileriyle ideal vites geçişlerini sağlayabilirsiniz.


BAZI MARKALARIN YARI OTOMATİK ŞANZIMAN TEKNOLOJİLERİNİN İSİMLERİ

Opel: Easytronic

Toyota: Multimode

Peugeot: Auto6R

Ford: Powershift

Renault: BVR

Fiat: Speedgear

(ALITIDIR) Kaynak:Kerem GÖK