Fiorino Nemo Bipper | Forum

Orjinalini görmek için tıklayınız: ASR sistemi ve Adeptive Criuse Control hk.
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
ASR’nin teorisi temelde ABS ile aynıdır. Her iki sistemin de ana parametresi yol-lastik sürtünme katsayısıdır ve her ikisi de yol ile lastik arasındaki doğrusal kuvveti sürtünmenin izin verdiği seviyede tutarak lastiğin yol üzerinde kaymasını önlemektir.

Frenleme esnasında bu kuvvet ileri yönde oluşmakta ve bu esnadaki bir kayma hadisesi kızaklama olarak adlandırılmakta idi. Patinaj ise tam tersine, gaza basıldığında tekerlek yüzeyinde oluşan geri yöndeki kuvvetin, yol ile lastik arasındaki sürtünme eşiğini aşmasıyla oluşan kayma durumudur.


Frenleme ile arasındaki tek fark, yola etki eden kuvvetin yönü olduğundan, ABS’de anlatılan prensipler burada da aynen geçerlidir.


ASR sistemi, uygun olmayan yol koşullarında bile çekişi, hızlanmayı ve dik rampaları tırmanmayı kolaylaştırır ya da mümkün kılar.

ASR sistemi normal koşullarda sürekli açık tutulmalıdır. Sadece tekerleğin patinaj yapmasının istendiği özel durumlarda ASR sistemi devre dışı bırakılabilir.

ASR sadece elektronik gaz pedalı ile bağlantılı çalışır ve ABS’nin kompanentlerini kullanır. ASR tekerlere giden güç akışını azaltarak lastiklerdeki patinajı azaltır.

ASR, ESP’nin tamamlayıcı sistemi olup, fren ve motor kontrolü aracılığı ile her hızda çekişin optimum seviyede muhafaza edilmesini sağlar. ABS sensörleri tarafından hesaplanan tekerlek devir sayısına göre sistem kayma derecesini hesaplar ve tutuşu tekrar temin etmek amacı ile iki ayrı kontrol sistemini devreye sokar.

Aşırı güç talebi her iki çekiş tekerleğinin de patinaj yapmasına yol açtığı durumlarda -örnek olarak aquaplaning veya bozuk, karlı ve ya buzlu satıhlarda gaz verildiğinde-, jiklenin açılma açısını kısarak ve dolayısı ile hava girişini düşürerek motorun torkunu azaltır.

Eğer tek bir tekerlekte patinaj meydana gelmiş ise -örnek olarak ivmelenme veya yükün dinamik değişimleri sonucunda virajın iç kısmında kalan tekerlek-, sürücünün fren pedalına müdahalesine gerek kalmadan otomatik olarak frenlenir.


Çekiş kontrol sistemi; ASC (Automatic stability control), ASC+T (Automatic stability control + traction), TCS (Traction control system) ve TC (Traction system) gibi adlandırmalarla da kullanılmaktadır.

(ALINTIDIR) kaynak :aracbilgisi.com
süpersin be ismail ağabey
ismail hocam cruze control başlık ama anlatılan esp sistemi. yoksa benmi yanlış anladım.
Evet mustik 61 kardeş konu başlığı karışmış. İşte düzeltilmişi burada..

[Resim: 2mcyulf.jpg]


Adaptive Cruise Control (ACC) mesafe kontrollü hız sabitleyici sistem

Yoğun trafikte araç sürmek sürüşü zorlaştırır ve sürücüyü yorar. Önünüzdeki araç ile aranızda doğru mesafe bırakmanız, dinlenmenize olanak sağlayacaktır. Adaptive Cruise Control (ACC - Mesafe kontrollü hız sabitleyici sistem) önünüzde giden araçla doğru mesafeyi otomatik olarak ayarlayacaktır. Bu sayede stressiz ve daha konforlu araç süreceksiniz.

Üstün teknoloji, ideal mesafe

[Resim: 250qp0i.jpg]

Otoyol üzerindeki yoğun trafik içerisinde, hızınızı ve sürüş tarzınızı trafiğin akışına ve önünüzde seyreden araçlara göre ayarlamak zorundasınız. Son derece dikkatli olmalı ve diğer araçların hız ve hareketlerini de kontrol etmelisiniz.

[Resim: 2zg7mev.jpg]

Bosch bu nedenle, trafiği gözlemleyen ve aracınızın hızını trafik akışına uyarlayan mesafe kontrol sistemi ACC'yi geliştirdi. Bu sayede aracınız, öndeki araç ile güvenlik mesafesini otomatik olarak ayarlayacaktır.

Adaptive Cruise Control (ACC) nasıl çalışır?

Sistem otomobilinizi otomatik olarak, önceden seçtiğiniz hıza gelene kadar hızlandırır.

[Resim: 1zfopr8.jpg]



Otomobiliniz size göre daha yavaş giden bir araca yaklaştığında, ACC otomatik olarak fren yapar ve öndeki aracı sizin seçmiş olduğunuz mesafeden takip eder.

Önünüzdeki araç hızlandığında veya şerit değiştirdiğinde , ACC otomobilinizi otomatik olarak hızlandırarak önceden ayarladığınız hıza getirir.

Tüm bunlar sizin için daha az stres ve daha fazla güvenlik demektir. Sürekli fren yapmak, gaza basmak ve öndeki araca fazla yaklaşmak artık geride kaldı. Doğru mesafe ve kazandığınız serbest alan sayesinde gideceğiniz yere dinlenmiş olarak ve güvenli bir yolculuk sonucunda varırsınız.

[Resim: 1zday2p.jpg]


ACC, otomobilinizi sizin seçtiğiniz hızla hareket ettirir. ACC'nin radar sensörü aracınızın önündeki alanını tarayıp algılayarak bu bilgiler yardımıyla trafik durumunu analiz eder. Otomatik fren yapma ve gaz verme yoluyla aracınız trafik akışıyla uyumlu hareket eder.

ACC ayrıca aracınızın takip edeceği rotayı önceden hesaplayabilme yeteneğine sahip. Bu sayede önde giden araçlar virajlarda tespit edilebilir.

ACC ile aracınızın "dıştan yönlendirileceği" korkusunu taşımanıza gerek yoktur. Sürücünün isteği daima otomatik kumanda karşısında önceliklidir. Gaz pedalına bastığınızda aracınız alışık olduğunuz şekilde hızlanır. Ayağınızı gazdan çektiğinizde, ACC aracınızın hızını yeniden düzenler. Fren pedalına dokunmanız ise, ACC'yi devreden çıkarmak için yeterli olacaktır.
[Resim: 2hn9fsw.jpg]

ACC sistemi, fren ve aktif güvenlik sistemlerinin üretiminde uzman olan Bosch'un bilgi birikiminin ürünüdür. ACC, "akıllı araç" kavramı doğrultusundaki Bosch tarafından geliştirilen çok sayıdaki teknoloji ürünlerinden sadece bir tanesidir. Akıllı sensörler ve destek sistemleri sayesinde araçlar gelecekte daha güvenli ve daha konforlu hale gelecekler. Bosch'un sürücü destek sistemleri, AB komisyonunun e-güvenlik programında dile getirilmiş olan, trafiklerdeki ölüm sayısını 2010 yılına kadar yarı yarıya azaltma hedefine ulaşma yolunda önemli bir katkıdır.
(ALINTIDIR) Kaynak boch.com