Fiorino Nemo Bipper | Forum

Orjinalini görmek için tıklayınız: Araçlardaki sıvıların değişim zamanı hk.da
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
ARACINIZIN ÜNİTELERİNDE YER ALAN SIVILAR NE İŞE YARAR?
NE KADAR ZAMANDA BİR DEĞİŞTİRİLMELİDİR?

Araçların çalışma unsurlarında önemli görevleri olan yağ, antifriz, gaz, asit ve su gibi araç bünyesinde bulunan sıvılar kaputun altında kendilerine ait haznelere sahipler. Eksildiği zaman tamamlanan yada bakımı yapılan bu sıvıların bakım zaman aralıkları değişkenlik göstermektedir. Araç ve sürücüsü için hayati önem arz eden bu sıvıların kullanma kılavuzu yada talimatnamesine göre belirtilen bakımlarının yapılması gerekmektedir.

Bahsi geçen kılavuzda depoların litre hacimlerinden hangi sıvının doldurulması gerektiğine, sıvıların kalitesinden işlevine pek çok bilgi sunulmaktadır.

Aracımızın ünitelerinde yer alan belli başlı sıvılar:

• Motor yağı

Motor yağı, motorun tüm hareketli aksamı üzerinde film şeklinde ince bir tabaka oluşturarak sürtünme ve aşınmayı azaltır, bu da tekerleklere daha fazla güç aktarıldığı anlamına gelir. Motor yağı içerdiği deterjanlar vasıtası ile motoru temizlemeye yardımcı olur, pasa karşı korur ve aynı zamanda silindirlerin çevresindeki aşırı sıcağın bir bölümünü kartere indirmeye yardımcı olur. Yağın kullanma kılavuzuna göre bakımı yapılır.


Şanzıman yağı
40.000 ile 60.000 kilometrede yada 2 yılda bir değiştirilmesi önerilen şanzıman yağının tavsiye edilen bakım / değişim oranları araçların el kitabında mevcuttur.

Otomatik şanzıman bakımı.

Direksiyon hidroliği
Hidrolik direksiyon sistemlerinde kullanılan hidrolik yağı çoğunlukla sorun çıkarmayan sıvıların başından gelir. Her ne kadar sızıntı olasılığı düşük olsada periyodik bakımlarda servis tarafından kontrol edilmeli ve eksikse tamamlanmalıdır.

HİDROLİK DİREKSİYONUN BASİT ÇALIŞMASI
Hidrolik direksiyonun direksiyon eforunu sağlayan iki ayrı tipi vardır, birinci tip motor gücünü kullanan hidrolik bir sistemdir. Diğerinde ise bir elektrik motor kullanılır. ikincisi için , ön bagaj kompartmanı içinde bağımsız bir elektrik motorlu pompa kullanılır. Her ikisi de hidrolik basınç üretir ve bu basınç hidrolik silindir içinde bir piston üzerinde uygulanır. Böylece hidrolik basınç kremayer eforu için pinyona yardım eder. Bu yardımın miktarı basıncın miktarına bağlı olarak pistonun üzerine uygulanır. Bu nedenle, eğer daha fazla direksiyon kuvveti gerekirse, basınç yükselmelidir. Hidrolik basınç içindeki değişim, direksiyon ana miline bağlı bir kumanda valfi ile sağlanır.

Fren Hidroliği
Özellikle havanın uzun süreli sıcak olduğu yerlerde eskiyen hidrolik yağı kaynama yapabileceğinden ortalama 1.5 yılda bir kez değiştirilmesi gerekmektedir. Sızıntı bile olmasa zamanla fren pistonları ile balataların sıkışması sonucu oluşturduğu boşluğa dolduğundan kendi kendine azalır.

Klima gazı
Uzman ve bilgili kişiler haricinde açılmaması gereken ve motor kaput kilidinin arka kısmında bulunan alüminyum borular üzerindeki kapaklardan dolumu yapılan klima gazı kesinlikle yetkili servis tarafından ve uzman kişilerce doldurulmalıdır. Yılda 1 kere kontrolü gereken klima gazının 2 yılda 1 değiştirilmesi öngörülmektedir.

Antifriz
Radyatörün paslanması ve soğuk havalarda suyun donmasını engellemek için radyatör suyuna ilave edilen antifriz yılda 1 sefer kontrol edilmeli ve gerekiyorsa değiştirilmelidir.

Cam Suyu
Deterjan katkılı suyun konması camların temizliği açısından daha olumlu olduğundan saf su yerine katkılı su kullanılması tavsiye edilen Cam Suyu bittikçe eklenerek doldurulmalıdır
(ALINTIDIR) Kaynak:aracbilgisi.com
eyvallah üstadım
ben sanayi de fren hidroliğini ve klima gazını zorunlu nedenler olmadıkça ne değiştiren bir usta ne de bi müşteri gördüm. Bunun değişiminin yapılması gerektiğini söylediğimizde insanlar uzaylı gibi bakıyor.

not: kendim oto yedek parçacısıyım ve de otomotiv öğretmeniyim yazdıklarım tecrübeyle sabittir. smile
(23-03-2011, Saat:22:35)akrep43 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]ben sanayi de fren hidroliğini ve klima gazını zorunlu nedenler olmadıkça ne değiştiren bir usta ne de bi müşteri gördüm. Bunun değişiminin yapılması gerektiğini söylediğimizde insanlar uzaylı gibi bakıyor.

not: kendim oto yedek parçacısıyım ve de otomotiv öğretmeniyim yazdıklarım tecrübeyle sabittir. smile

Henüz geçen günlerde istanbulda özel bir serviste arkadaşımın araç bakımı yapılırken, servis elemanı özel bir lastik basıncı veya antifriz ölçen cihaza benzer bir cihazı,aracımızın fren hidrolik yağı kabına daldırdı. Ve o ölçüm cihazı fren hidrolik yağını renk skalası ile ölçtü.(Cihazda üç renk var yeşil/sarı/kırmızı) Servis elemanı yağın vasfının bozuk olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini söyledi. Aslında aracın hidroliğini değiştirmek gibi bir düşüncemiz yoktu. Dışarıdan bakıldığında yağın rengi de güzel görünüyordu.
Servisteki teknisyen ölçüm cihazı ile ölçmesiyle durumun vehametini anladık ve yağımızı değiştirdik.
Demekki herşey dışarıdan görüldüğü gibi değil..... Dikkat etmeli bakımlara önem vermeliyiz arkadaşlar...
Kendimize nasıl bakıyorsak...nasıl hasta olmamak,bitkin düşmemek,vs için elimizden geleni yapıyorsak...araçlarımızıda o önem sırasına koymalıyız...nede olsa onlarda bizim işleyen parçalarımızdan birisi..
Yaptığınız paylaşım için teşekkürler TRUCKER kardeşim. Gayet faydalı ve önemli bir açıklama yapmışsınız.