Fiorino Nemo Bipper | Forum

Orjinalini görmek için tıklayınız: otomobil renkleri hakkında herşey
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
EN ÇOK HANGİ RENK OTOMOBİL KAZA YAPAR?


[Resim: whjmhf.jpg]

Trafik kazalarının bir çok nedeni var. Avustralya Melbourne’deki Monash Üniversitesi kazalarla ilgili 20 yıllık bir araştırmayı yayınladı. Çalışmada kazaların tek nedeni kural ihlali ya da teknik sorunlar değil.

Siyah renkli araçlar, diğer renktekilerden yüzde 47 daha fazla kaza yapıyor.

Avustralya, Melbourne’deki Monash Üniversitesi’nde 20 yıl süreyle yapılan araştırmaya göre siyahtan sonra en riskli renkler gri ve gümüş.

850 bin kaza inceleyen ekip en güvenli rengin beyaz ve sarı olduğunu söylüyor. Siyah, gri, gümüş ve onları takip eden mavi ve kırmızı araçların yol ve çevre rengi içinde görünürlüğünü yitirdiği için kazaya yol açtığını belirten uzmanlar siyah araçların gündüzleri yüzde 12, geceleri yüzde 47 daha fazla kazaya sebep olduğunu belirtti.

OTOMOBİL SAHİPLERİ HANGİ RENGİ TERCİH EDİYOR?

Kiri ve çizikleri göstermemesi nedeniyle vatandaşlar otomobil alırken 'gümüş' (gri) rengi tercih edince, son bir yılda satılan otomobillerin yarısına yakınını bu renk otomobiller oluşturdu.

AA muhabirinin yaptığı araştırmaya göre, diğer renkteki otomobillere göre ek boya maliyeti 500 ile bin lira arasında fazla olmasına karşın, Türkiye'de otomobil ve cipte en çok tercih edilen renk gümüş.

Bu rengin bu kadar yoğun tercih edilmesinin nedenlerinden biri, kiri fazla göstermediği için sahibinin otomobilini sıkça yıkatmaya gitmek zorunda bırakmaması.

Diğer önemli tercih nedeniyse, gümüş renginin küçük çaplı çizikleri belli etmiyor, bu tarz çizikleri diğer renklere göre daha az gösteriyor. Böylece gümüş renkli otomobil sahibi, her çizik için 100-500 lira boya parası ödemek zorunda kalmıyor.

Bir diğer neden ise gümüş rengin otomobili daha alımlı ve hoş göstermesi... Türkiye'deki otomobil kullanıcılarının çoğu, gümüş renkli otomobillerin daha güzel göründüğünü düşünüyor.

Tüm bu avantajlara rağmen gri tondaki otomobiller, yolun ve çevrenin rengiyle uyum sağladığı için, diğer otomobil sürücüleri ya da yayalarca zor fark ediliyor.

Bu açıdan yolda kolaylıkla kamufle olabilen gümüş renkli otomobil kullananların, bu dezavantajı ortadan kaldırmak için, günün her saatinde farları açık seyretmeleri öneriliyor.

Volkswagen'in Konya bayisi Gökmen Otomotiv Satış Müdürü Hasan Tarhanlıoğlu, tüm markalarda son bir yılda satılan otomobillerin yarısına yakınının gümüş olduğunu söyledi.

Ancak son dönemde genel olarak otomobillerde kullanılan renklerin modaya göre belirlenmeye başladığını, tüketici tercihlerinin de bu yönde değişmeye başladığını anlatan Tarhanlıoğlu, ''Vatandaşın tercihi ağırlıklı olarak gümüş grisi... Ancak tüm dünyada otomobil firmaları her yıl, o yılki moda akımına göre bir konsept renk belirliyor. Geçen yıl siyah olan konsept renk, bu yıl beyaz... Bunu otomobil fuarlarında ve firma kataloglarında net bir şekilde görebiliyoruz'' diye konuştu.


DUPONT FİRMASININ RENK ARAŞTIRMASI - I

Gümüş en popüler renkGümüş en popüler renkBilim firması DuPont, 57 yıldır yayınlanan DuPont Global Otomotiv Renk Popülaritesi Raporu ile otomotivdeki renk trendlerini açıklıyor. 06 Ocak 2010 09:00Gümüş, siyah ve beyaz dünya otomotiv renk popülerliği sıralamasında en üst sırada yer alıyor. Raporda, yılın en gözde küresel renklerinin yanı sıra, en iyi otomotiv pazarlarına ilişkin ayrıntılı analizler, otomotiv trendleri hakkındai orijinal bilgiler yer alıyor.

57 yıldır yayınlanan DuPont Global Otomotiv Renk Popülaritesi Raporu renk tercihleri sıralamasında güvenilir bir kaynak olarak kullanılıyor. Rapor, Kuzey Amerika, Avrupa, Rusya, Güney Amerika, Meksika, Brezilya, Güney Kore, Çin ve Hindistan dâhil farklı ülke ve bölgelerdeki otomotiv piyasaları hakkında ayrıntılı bilgiler içeren tek rapor olma özelliğini koruyor. 2009 rapor sonuçlarına göre bölgeler çapında daha homojen hale gelen renk tercihleriyle renk seçimlerinin devamlı olarak uyum göstermesine karşın, bölgesel farklılıklar etkisini koruyor. En beğenilen üç renk siyah, beyaz ve gümüş bölgeler genelinde büyüyerek küresel anlamda güçlü bir etki yaratıyorlar.

Pazarlar Arasındaki Değişiklikler

DuPont OEM Performans Boyaları renk pazarlama müdürü Nancy Lockhart, “Tercihler açısından hala bölgesel farklılıklar var, fakat küresel trendlerin var olduğu da şüphe götürmez bir gerçek. Renk tercihleri, piyasaya sunulan araçların türleri, küçültülmüş araç boyutu, müşteri beğenisi ve hatta ekonomi dâhil olmak üzere yıldan yıla birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bunlar ve diğer kültürel, sosyal ve demografik etkiler bölgesel trendleri zamanla değiştirebilir" diye konuşuyor.

Kuzey Amerika’da beyaz yüzde 17.8 ile en çok tercih edilen renk olurken, bunu yüzde 17 ile siyah, yüzde 16.7 ile gümüş izliyor. Ancak, zaman içinde siyahın popülerliği incelendiğinde, 2005’ten bu yana yüzde altı yükseldiği, buna karşılık beyaz ve gümüşün popülerliğinin ise geçen beş yılda yaklaşık iki puan düştüğü gözlemleniyor. 2006'da yüzde on birden bu yıl yaklaşık yüzde 12'ye çıkan mavi ve kırmızı renkler, Kuzey Amerika'da popülerliğini koruyor.

Avrupa'da en çok tercih edilen renk olan siyah (yüzde 27) düşmeye devam eden gümüşle (yüzde 19.9) karşılaştırıldığında popüler olmaya devam ediyor. Beyaz popülaritesini artıyor ancak piyasanın yüzde 10.2'si ile hala ikinci sırada.

Japonya, son zamanlarda daha çok Kuzey Amerika ve Avrupa piyasalarına paralel olarak yıl içinde renk popülerliği açısından geniş bir aralıkta seyretti. Beyaz, 2008’de 4 puan düşerek yüzde 28 ile en çok tercih edilen renk oldu.

Bunun aksine, Çin, otomotiv piyasası renk tercihinde dalgalanmalar yaşadı. Gümüş, yıl içinde dört puan yükselerek yüzde 36 ile en çok tercih edilen renk olmayı sürdürürken, siyah sekiz puan düşerek yüzde 23 ile en popüler ikinci renk oldu. Bu pazar büyümeye devam ettikçe, yıldan yıla daha az farklılıkların olacağı olası görünüyor.

Hindistan'daki piyasa, gümüş (yüzde 26.4), beyaz (yüzde 23.4), kırmızı (yüzde 16.1) ve mavi (yüzde 10.9) renklerinde yoğun bir tercihe sahip ve kalan renkler piyasanın yüzde 6’sı ya da daha azını oluşturuyor. Rus piyasası, sıralamalar içinde karışan renk seçimleriyle, Hindistan'a benzer bir profil çiziyor.. Rusya sıralamasında, gümüş yüzde 23.4 ile ilk sırada yer alıyor; onu yüzde 18.2 ile yeşil, yüzde 16.7 ile siyah, yüzde 15.5 ile mavi ve yüzde 10.8 ile kırmızı takip ediyor.


Otomotiv Renk Trendleri

Lockhart, “Otomotiv piyasasında, bir aracı geliştirmek, kaynak sağlamak ve üretmek için uzun bir süre gerektiğinden, hedef modelin çıkacağı yıldan en az üç yıl önce trend tahmininde bulunmak gerekiyor" diyor ve ekliyor; “DuPont, müşterilerimizle ortak olarak, endüstrideki yeni araç renkleri ve teknolojik ilerlemelere dikkat çeken yıllık renk trendleri şovu oluşturuyor.”.

2009 trend şovu olan “Renk Kontrastı”, uzun süreli renk tercihlerini eksiksiz ve taze bir yaklaşımla harmanlamak için kontrast fikirler kullanarak, otomotiv boyalarındaki küresel beğenilere odaklandı. Pigmentler ve renk tonunu değiştiren elementlerin kullanımıyla, geleneksel renkler binek araçlara benzersiz ve özel bir anlayış getiriyor.

Pantone Cllor Enstitüsü yönetici müdürü Leatrice Eisemen “Yeni bir araba satın almanın birçok nedeni vardır, ama bir araç satın alırken en itici gücün çoğu kez “renk” olduğunun farkındayız. Tüketiciler, renk trendlerini nerede ve nasıl arayacaklarını ve renkte neyin yeni (güncel) olduğu hakkında nasıl ve nereden bilgi edinebileceklerini takip ediyorlar” diyor.

Renk trend şovu farklı, basit, karmaşık ve hareketli trendlerin birlikte yer aldığı tek bir renk paletine dönüşen zıt temaları kullanıyor. Temalar şöyle tanımlanıyor: “Geleneksel Avangart”, “Normal Manyak”, “Yüksek Teknoloji Çevreci” ve “Küresel Vatansever”.

“Geleneksel Avangart”- Traditional Avant-Gardist kategorisi, renkleri klasik ve modern olarak yorumluyor. Bu klasik renkler, kalıcı değerlerini korurken, zarafet ve prestij de sağlıyor. Bu renkler Su Çöl – Water Desert (mavi), Ahşap Nikel-Wooden Nickel (orta koyu gri) ve Kış Lavanta-Winter Lavender (mor) gelecek trendlerine uyum sağlamaları için güncellenen ve nesiller boyu hatırlanan tarihi renklerin ifadeleridir.

“Normal Manyak”- Normal Maniac kategorisi renklerin oldukça basit ve açıkça vahşi olabileceğini gösteriyor. Bu renkler parlak ve kromatiktir. Basit Kaos – Simple Chaos (mavi) Ciddi Eğlence – Serious Fun (yeşil) ve Hızlı Başlangıç – Running Start (sarı). Küçük arabalar, sınırlı sayılar ve pazar sonrası kullanım bu paletin inancını ortaya koyuyor.

“Yüksek Teknoloji Çevreci”- High-Tech Ecologist paleti doğal renkleri modern özelliklerle harmanlıyor. Yakıt açısından etkin araçlar yeni araç piyasasına entegre oldukça, yeni renk alanları da gelişecek. Bu yumuşak ama gösterişsiz palet, tüketicilere hiç bitmeyecek bir zevk veriyor Hafif Yoğunluk – Light Intensity (turuncu), Donmuş Dalga- Frozen Wave (açık mavi) ve Mikrokozma – Microcosm (koyu mavi).

“Küresel Vatansever”- The Global Patriot kategorisi dünya piyasalarındaki büyümeye cevap veriyor. Her bölgenin kendine has bir tercihi olmasına rağmen, genel renk trendleri tüm dünyada paylaşılıyor.. Bu küresel palet, dünyadaki trendleri, tüketicilerin yerel talepleriyle ilişkilendirecek. Bilindik gümüş, siyah, beyaz, gri, mavi, kırmızı ve bej renkler, günümüzün olgun hale gelen piyasasında Otantik Kopya- Authentic Replica (koyu kırmızı), Kristal Krem – Crystal Creme (bej) ve Koyu Elmas-Dark Diamond (gümüş) renklerinde geniş bir popülerlik sağlamak için güncelleniyor.


Dünyada En Çok Tercih Edilen Otomotiv Renkleri:

1. Gümüş– yüzde 25
2. Siyah – yüzde 23
3. Beyaz – yüzde 16
4. Gri – yüzde 13
5. Mavi – yüzde 9
6. Kırmızı – yüzde 8
7. Kahverengi/Bej – yüzde 4
8. Yeşil – yüzde 1
9. Sarı/ Altın– yüzde 1
10. Diğer – yüzde 1

(ALINTIDIR) kaynak aracbilgisi.com


DUPONT FİRMASININ RENK ARAŞTIRMASI - II

Dünyanın en popüler otomobil rengi ne?

Bilim firması DuPont’a göre, gümüş ve siyah 'dünyanın en popüler otomobil rengi' ünvanı için sıkı bir yarışta. Global otomotiv boyaları lideri DuPont, otomotiv renk popülaritesi hakkında bilgileri ve dünyanın önde gelen 11 otomotiv bölgesine ait trendleri içeren 58. Global Otomotiv Renk Popülarite Raporunu sundu.


Her sene otomotiv endüstrisindeki mevcut ve büyüyen pazarlardan gelen verileri yansıtan DuPont raporu 2010 yılında, ilk kez Güney Afrika trendlerini de içerdi. Gümüş, sadece yüzde ikilik bir puan farkıyla global lider taşıt rengi olarak siyahtan ayrılıyor. Siyahın popülaritesi Kuzey Amerika’nın dışındaki kilit otomotiv pazarlarında oldukça sağlam. Beyaz ve gri üçüncülük için kıyasıya bir rekabetteyken, grinin popülaritesi geçen yılki ankete göre yüzde üç puan arttı. İlk beşte tek nötr olmayan renk kırmızı, global renk popülaritesi sıralamasında beşinciliğe yerleşen kırmızının popülaritesi artıyor. İlk 10 global taşıt renkleri şöyle sıralanıyor:
1. Gümüş – yüzde 26
2. Siyah/Siyah Efekti – yüzde 24
3. Beyaz/ İnci Beyazı ve Gri – her biri yüzde 16 (eşit oy)
5. Kırmızı – yüzde 6
6. Mavi – yüzde 5
7. Kahverengi/ Bej – yüzde 3
8. Yeşil – yüzde 2
9. Sarı/ Dore – yüzde 1
10.Diğerleri – yüzde 1’den az
DuPont renk pazarlama müdürü Nancy Lockhart, “Yıllık global renk analizimiz, DuPont’un global renk trendlerine ilişkin bilgilerini, taşıt tasarlayan otomobil üreticileriyle paylaşmasını sağlıyor. ” diyor.
Sadece üç yıl önce, gümüş bütün bölgelerde renk popülaritesinde lider renkti. Otomotiv endüstrisinde artan küreselleşmeyle birlikte, bölgesel tercihler global trendi etkiliyor. Gümüş, siyah ve beyaz (hepsi nötr renkler) trendleri, ilk üç sıralama için pek çok bölgede rekabet ederken, grinin popülaritesi arttı ve bir çok bölgede tüketiciler arasında ilgi çekmeye başladı. 2010 raporunda hem gümüş hem de siyah/siyah efekti, global popülaritede yüzde 1’lik bir artış yaşarken, beyaz geçen seneyle aynı oranda devam etti. Grinin popülaritesi yüzde üçlük bir puanla artış yaşadı. Kırmızı ve mavi bölgesel olarak tercih edilmeye devam ederken, her ikisi de yüzde üçlük bir oranda geçen yıla göre düşüş gösterdi. DuPont analistleri kahverengi ve bejde artan bir popülerlik görmeyi sürdürdüler.

Bölgesel tercihler global trendi etkiliyor

Kuzey Amerika’da, beyaz/inci beyazı arka arkaya dört yıl, yüzde 21’lik popülariteyle liderliğini korudu. DuPont uzmanları, bunun büyük ölçüde Kuzey Amerika’da filo ve kamyonet ile SUV pazarlarındaki tercihleri yansıttığını söylüyor. Siyah/siyah efekti, gümüşü yüzde 1’le geçerek yüzde 18’lik popülariteyle 2. sıradaki yerini aldı. Gri, geçen seneye göre yüzde 2’lik bir artışla bölgede dördüncü sıradaki yerini sağlamlaştırdı. Kırmızı yüzde 11’lik popülaritesiyle ilk beşteki yerini güçlendirdi. Kuzey Amerika’da, siyah/siyah efekti kompakt/sportif ve lüks/lüks SUV kategorilerinde liderken beyaz/inci beyazı kamyon/SUV kategorisinde lider. Beklenildiği gibi, Kuzey Amerika pazarında gümüş, siyah/siyah efektini orta/arazi taşıtı (CUV) segmentinde sadece yüzde birlik farkla geçti.
Avrupa trendlerinde bu yıl, siyah/siyah efekti, hemen hemen tüm taşıt kategorilerinde, yüzde 24’le genel olarak lider. Avrupa’da gri, yüzde 19’luk puanı ile yüzde beş geride ve gümüşün popülaritesi yüzde 17’ye düştü. Avrupa’da siyah/siyah efektinin orta/çok amaçlı taşıt (MPV) segmentindeki liderliğinin tek istisnası bu segmentte grinin küçük bir farkla lider olması. Gri, beyazın kamyon/ SUV dışında kalan bütün kategorilerde yüzde dört farkla lider olduğu tüm bölge genelinde 2. sırada.
DuPont Avrupa renk tasarımcısı Elke Dirks, “Nötr renkler Avrupa bölgesinde renk popülaritesinde lider olsa da, hala tüketicinin, kişisel ifadenin bir biçimi olarak parlak renk sergileme arzusuna ve tercihine sahip olduğunu görülüyoruz. Taşıtlar için mavi renk hacmi, son yıllarda giderek düşüyor, ancak Avrupa’daki tüm taşıt segmetlerinde parlak renkte 1 numara ve gelecek için artış potansiyeli taşıyor” diyor.
Meksika’da, 2009 yılından beri ilk üç renkte bir değişiklik olmadı; ancak, siyah/siyah efekti yüzde dört yükselerek yüzde 22 olan beyazla pazarda kıyasıya bir rekabete girdi. Bu arada gümüş yüzde 18’le üçüncülüğü korudu. Gri ve kırmızı, her ikisi de yüzde 11’lik popülariteyle bölge genelinde ilk beş renk seçimindeki yerini aldı. Ayrıca, kahverengi/bej bölgede, Meksika pazarının yüzde 5’ini temsil ederek, önemli bir artış gördü.
Güney Amerika’da gümüş, yüzde 33’lük pazar payıyla hakimiyetini korurken, siyah yüzde 10’luk puanla onu takip ediyor. Beyaz ve gri uzak bir üçüncülük için rekabetteler; her ikisi de bölgede yüzde 13’lük bir popülariteye sahipken kırmızı (yüzde 9) ilk beşi tamamlıyor.
Brezilya’ya özgü olarak, gümüş ülke çapında yüzde 34’lük popülariteyle lider ve raporda yer alan bölgeler/ülkeler arasında popülerlikte en büyük yüzdeye sahip. Siyah yüzde 24’le onun yüzde 10 gerisinde ve beyaz yüzde 13’le üçüncü sırada.
Asya/ Pasifik Bölgesi’nde açık nötr renkler popülaritede liderken, siyah/siyah efekti bölgedeki lüks modellerde popüler. DuPont Asya Pasifik Bölgesi renk tasarımcısı Emily Hung, “OEM’ler yeşil taşıtlar için ve konsept tasarımlar için uğraşırken,‘Mavi Düşün’ konsepti endüstri genelinde gelişti. Bölgede, açık mavi metalik renkler, çevre dostu konseptli taşıtlar için pek çok otomobil üreticisi tarafından tercih ediliyor” diyor.
Çin’de gümüş bu yıl yüzde 33’lük popülarite payıyla zirvede. Bu arada, siyah geri geldi ve yüzde 31’lik yüzdeyle geçen yılın yüzde 8 üzerine çıkarak zirveye yakın bir ikincilik elde etti. Gri, yüzde 18’le 3. sırada, beyaz yüzde 9’la dördüncü ve kırmızı yüzde 4’le beşinci sırada yer aldı.
Japonya’da, beyaz/ inci beyazı taşıtlarda en çok tercih edilen renk olmayı toplam pazar payını yüzde 28’de tutarak sürdürdü. Bölgede, inci beyazı, çoğunlukla küçük/kompakt taşıt segmenti için tercih ediliyor. Gümüş, yüzde 24’le sıralamada ikinci yerini korurken siyah, pazarda yüzde 22’iyle hemen arkasında yer aldı. Mavinin bölgedeki popülarliği yüzde iki arttı ve toplam yüzde 10’la popülarite payında dördüncü sıraya yerleşti. Açık mor metalik rengi de bölge için yeni ve küçük/kompakt ve orta taşıt segmentinde sevilen bir seçenek haline geliyor.
Hindistan’da, beyaz, pazarda yüzde 29’luk payıyla taşıtlarda en fazla tercih edilen renk. Gümüş, yüzde 24 ile sadece yüzde 5 gerisinde. Ne varki, araştırılan bölgeler içerisinde bir ilk olarak, kahverengi/siyah (yüzde 11 ile) Hindistan pazarında üçüncü sırada. Gri ve siyah sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 8. Siyah/ siyah efekti (yüzde 8 ile) Hindistan’ın tüm bölgelerinde sıralamada beşincilikle en son sırada.
Güney Kore’nin orta büyüklükteki taşıtlar için gümüş sempatisi ( yüzde 33 ile) ve lüks taşıtlar için siyah/siyah efekti (yüzde 26 ile) bu yılda devam ederek; bu renkler sırayla birinci ve ikinci oldular; ancak, 2009 raporunun ardından beyaz (yüzde 18 ile) ve gri (yüzde 14 ile) popülerlik kazanmaya devam ediyor.

Güney Afrika ve Rusya – Büyüyen Pazarlar Renk Seçiminde Önemli

Güney Afrika’da otomotiv endüstrisindeki ciddi büyüme yaşanıyor. Bölgede, beyaz yüzde 35 ile büyük bir çoğunlukla en popüler taşıt rengi. Bu oran raporun kapsadığı bölgeler içindeki en yüksek yüzde. Gümüş (yüzde 24 ile) ikinci sırada ve siyah/siyah efektiyle birlikte yüzde 14’ü oluşturuyor. Bir diğer büyüyen bölge Rusya, siyah/siyah efektini (yüzde 21 ile) en popüler renk olarak tercih ediyor ve gümüş ile gri ikincilik için neredeyse başabaş gidiyorlar. Beyaz taşıtlar Rusya’da pazarın yüzde 16’sını oluşturuyor. Ayrıca ilginç olarak, Rusya’da yeşil taşıt tercihi yüzde 11; bu renk sadece bu yılki raporda ilk beşte.
DuPont trend şovu, dünyanın dört bir yanındaki müşterilerle global değerlendirme için tasarlandı. Katı renkler, metalik renkler, üçlü kaplama, hafif ton kaplamalı son kat boyalar çeşitli taşıt tipleri için tasarlandı. Global taşıtlara süregelen bir vurgu olsa da, kültürel ve bölgesel tercihler renk popülaritesini dünya çapında belirlemeye devam edecek.

(ALINTIDIR)Kaynak:aracbilgisi.com



HIZ TUTKUNLARININ RENK TERCİHİ NASIL DEĞİŞİYOR?

Son yıllarda yapılan araştırmalar, ekonomik krizin başlangıç dönemlerinden bu yana popüler otomobil renkleri arasında “beyaz”ın liderliğe soyunduğunu gösteriyor.

Bütün ülkelerde sosyal yaşamı derinden etkileyerek değiştiren küresel ekonomik kriz, satın alma alışkanlıklarını ve tercihleri de etkilemiş durumda.
Örnek mi? Bilim firması DuPont’un, “Global Otomotiv Renk Popülaritesi Raporu”na göre tüm dünyada 6-7 yıldır otomobillerde gri renk hâkimdi. Son yapılan araştırmalar bunun değiştiğini ortaya koydu. Kriz döneminde tüketiciler “beyaz” renge yönelmeye başladı.
DuPont, öncelikle küresel kriz nedeniyle ortaya çıkan belirsizliklerden dolayı, renk eğilimlerini etkileyebilecek faktörler hakkında bilgi almak amacıyla psikolojinin yanı sıra insan bilimi olarak da adlandırılan antropolojiden yardım almış.

Yeni dönemin başlangıcı
ABD’deki Delaware Üniversitesi’nde kültürel antropoloji uzmanı olan Doç. Dr. Peter Weil, tüm toplumların renklere özel anlamlar yüklediğinin ve renklerin insanların davranış biçimlerine ilişkin ipuçları verdiğinin altını çizdikten sonra, beyazın yükselişinin tesadüf olmadığını anlatıyor. Nitekim Weil, statü simgesi gümüş grinin gözden düşmeye başlamasının, ekonomilerdeki değişimlerin de habercisi olduğunu belirtiyor.
Beyaz rengin yükselişinin, son iki yıldır küresel ekonomideki daralmayla birlikte gerçekleştiğini söyleyen Weil, “Beyaz, işte bu geçiş dönemiyle yakından ilgili” ifadesini kullanıyor.

Türkiye’de de yükseliyor
Türkiye’ye ilişkin toplu veriler yok. Ancak böyle veriler bulunmasa da son dönemde ülkemizde, özellikle de lüks sınıftaki modellerde beyaz rengin giderek ağırlık kazandığı bir gerçek. Pek çok firma, lüks modellerinde beyaz renk siparişlerinin sayısını artırırken, daha önce popüler olan siyahın ağırlığının azaldığını belirtiyorlar. Ve yine gümüş gri rengin yine popülerliğini sürdürdüğünü, ikinci elde halen avantajlı sayıldığını söylemek de…
Renkler konusunda da değerlendirmeleri olan Psikolog Dr. Kayte Gajdos, “Renk seçimi ruh haline işaret ederken, bazı renkler de belirli duyguları uyandırabilir. Renkler coşku verici ve sakinleştirici olabilir” diyor. İnsanların renk seçimlerinin ruh hallerine ve olaylara göre değişim gösterebildiğini söyleyen Gajdos, “İnsanlar yaşamlarının özellikle kötü dönemlerinde, kendilerini daha iyi hissettirecek renklere ihtiyaç duyuyor” ifadesini kullanıyor.

Renkler ve anlamları

Kırmızı veya açık menekşe - Tutku
Koyu kırmızı - Güvenlik
Mavi - İletişim
Mavi ve yeşil - Bütünlük
Çivit mavisi - Anlayış
Sarı ve yeşil - Güçlü/iddialı
Turuncu - Kendine güvenen



KRİZ DÖNEMLERİNDE RENK TERCİHİ NEDEN NÖTR RENKLERE KAYIYOR?

Kriz tüketim alışkanlıklarının yanında psikolojik olarak renk tercihlerini de etkiliyor. Cebinde parası ve aklında alacağı modelle ilgili fikri olan müşteri, otomobil almaya gittiğinde farkında olmadan nötr renkli otomobil seçebiliyor. Yapılan araştırmalara göre kriz dönemlerinde müşteriler nötr yani siyah, beyaz ve gri renkleri tercih ediyor.
Geçtiğimiz hafta Türkiye’ye gelen BMW’ye bağlı MINI’nin Tasarım Direktörü Gert Volker Hildebrand, kriz dönemlerinde tüm dünyada aynı trendin gerçekleştiğini ve bu üç nötr rengin satışın büyük bölümünü oluşturduğunu söylüyor.

Hangi renk neyi anlatıyor?
Nötr renkler, beyaz, siyah ve kurşuni gibi tarafsız renkler anlamına geliyor. Nötr renklerden siyah, derinlik ve karanlık beyaz ise aydınlık, temizlik ve yakınlık hissi yaratıyor. Renklerin özelliklerine göre, meydana getirdiği ve aksettirdiği değişik havadan, insan ruhu da çeşitli şekillerde etkileniyor. Araştırmalara göre yerine göre huzur, ferahlık ve sakinlik verebileceği gibi tersine kötümserliğe de neden olabiliyor. Renklerin insanların üzerinde bıraktığı etkiler özel durumlarına ve ruh haline göre reaksiyonlara bağlı oluyor.

Güneş olmayan Kuzey ülkeleri renkli seviyor
MINI’nın 50. yılı şerefine üretilen MINI 50 Mayfair ve MINI 50 Camden modellerinin tanıtımına katılan Gert Volker Hildebrand ile tasarım ve renkler üzerine konuştuk. Hildebrand, Almanya’da da Türkiye’ye benzer şekilde siyah, beyaz ve gri gibi renklerin tercih edildiğini söylüyor. Hildebrand, Kuzey Avrupa’da daha fazla renkli otomobilin göze çarptığını belirtirken, “Orada güneş ışığı neredeyse hiç görünmüyor. Ama sizde herşey renkli olduğu için renkli otomobile ihtiyaç duymuyorsunuz” diyor. Filo ve leasing şirketleri de alım yaparken nötr renkleri istiyor. Hildebrand, bunun nedenini ise satışının kolay olmasına bağlıyor.
“Araştırmalar gösteriyor ki kriz dönemlerinde müşteriler daha koyu renkleri tercih ediyor” diyen Hildebrand, önümüzdeki yıllarda renk tercihlerinin önemli ölçüde değişeceğini, bireysel müşterilerin artık daha renkli otomobiller almaya başlayacağını ifade ediyor.

Nötr renkler her yıl artıyor
Dünyanın en büyük ikinci kimya şirketi olan ve otomotiv boyası üreten ABD’li DuPont’un raporu da son yıllarda nötr renklerin tüm dünyada liderliği ele geçirdiğini gösteriyor. DuPont’un her yıl açıkladığı Global Renk Popülaritesi Raporu (Global Color Popularity Report) sonuçlarına göre siyah, beyaz ve gri renkler Amerika, Avrupa ve Asya ülkelerinin tamamında ilk üç sırayı alıyor.
Son üç yıllık raporlara bakıldığında bu üç rengin sürekli yükselişte olduğu gözleniyor. Ancak en yüksek artışın krizin başladığı ülke olan Kuzey Amerika’da daha yüksek olduğunu gösteriyor. ‘Global Renk Popülaritesi Raporu 2006’da ABD’de payı yüzde 16 olan beyaz renk, 2007’de yüzde 19’a 2008’de ise yüzde 20’ye çıkıyor. Yine aynı bölgede siyah rengin payı üç yılda yüzde 13’ten yüzde 17’ye çıkıyor. Gümüş rengi ise yüzde 19’dan yüzde 17’ye iniyor.

Çin’de araçların yüzde 32’si gümüş renk
DuPont’un raporlarında Avrupa’nın tamamında siyah rengin yüzde 26 ile lider olduğu, gümüşün yüzde 20 ile ikinci grinin ise yüzde 18 ile üçüncü sırada olduğu görülüyor. Avrupa’da mavi yüzde 13 ile dördüncü sırada bulunuyor. Avrupa ülkelerinde beyaz rengin oranı ise yüzde 10’da kalıyor. Hızla gelişen ve Asya pazarının göstergesi haline gelen Çin pazarında gümüş renk yüzde 32 gibi ezici oranla lider. Yüzde 31’le siyahın ikincili aldığı pazarda grinin payı yüzde 15.


RENKLER KAREKTERİ GÖSTERİR Mİ?

“Bu tercihler o kimseler hakkında en azından bir kanaat edinmemizi sağlar. Bilimsel olarak kesin kanıt ve doğrular olmamakla birlikte bazı renkleri tercih eden kişilerin ortak yönleri olduğu da görülebilmektedir. Araştırmalarda otomobil alırken renk seçiminin çok önemli olduğu belirlenmiştir. Bazı kimseler bir takım renklerde o kadar ısrarcıdır ki o renk yoksa otomobili almaktan bile vazgeçebilecek kadar obsesif (takıntılı) davranışta bulunurlar.”

İşte renklerin dili ve karakteriniz hakkında verdiği ipuçları:

UYUMLU SÜRÜCÜLERİN RENGİ BEYAZ

Beyaz renk araba tercih eden insanlar sakin mizaçlı ve genellikle kurallara riayet eden, risk almayan, uyumlu sürücülerdir.

TURUNCU, MOR, PEMBE MARJİNAL

Turuncu, mor, pembe gibi marjinal araba renklerinde ısrar edenler obsesif (mükemmeliyetçi, takıntılı), biraz sosyal fobik (toplumsal çekingenlik, toplum içinde rahat olamama), bazen manik (iki uçlu mizaç bozukluğu, mizaç'ın arttığı dönem) ve entelektüellitesi ve zeka düzeyi yüksek kişilerdir ki trafikte pek sorun çıkaracak hareketler beklenmez.

KAHVE, SİYAH VE GRİYE DİKKAT!

Kahverengi, siyah, lacivert ve gri renklerde ısrar edenler genellikle olgun, saygılı, bazen agresif, hırslı ve başarı odaklı kimselerdir. Her ne kadar olgun ve başarılı da olsalar trafikte bu renk araba kullananlara dikkat etmekte fayda var. Bazen risk alabilmeleri mümkün olabilmektedir.

MAVİYİ KADINLAR TERCİH EDİYOR

Koyu mavi otomobil sahibi kendisini çok iyi kontrol edebilen ve çoğunlukla da mantığı duygularının önünde giden kişi olarak tanımlanıyor. Mavi koyulaştıkça kişi daha kapalı bir hal alıyor. Açık mavi ise tek kelimeyle bağlılık simgesi. Mavi renk otomobil daha çok kadınlar tarafından tercih ediliyor.

ŞÖFÖR BİLGİLERİ CİLADA

Herhangi bir objenin rengini seçerken ortaya çıkan kişilik otomobil rengini seçerken de aynı sonucu veriyor ve kullanıcısı ile ilgili karakteristik bilgileri dışa yansıtıyor.


(ALINTIDIR)Kaynak:aracbilgisi.com
RENKLERİN SIRRI

Renk otomobile ruhunu verir. Otomobilin rengi, birçok tüketici için performans, teknik özellikler ve konfordan daha önce gelir. Öyle ki bazıları alacağı otomobil için önce rengini belirleyip ardından diğer özelliklerini arar.

Lükste siyah, orta sınıfta gri
Türkiye de Avrupa gibi renk konusunda son derece hassas. Otomotivdeki renk trendleri yakından izleniyor. Otomobillerin renkleri konusunda henüz bir araştırma yapılmasa da şirket yetkilileri ilk sırayı çelik grisinin ikinciliğiyse siyah rengin aldığını söylüyor.
Türkiye'de en çok satılan C segmenti yani orta sınıf otomobillerde en çok gri renk tercih ediliyor. Siyah renk lüks otomobillerde ilk sırayı alıyor. Öyleki cip satışlarının yüzde 90'ından fazlasını siyah renkler oluşturuyor.
Rengini söyle sana kim olduğunu söyleyeyim

Gri: Türkiye'de otomobilde genellikle çelik ve gümüş gri kullanılıyor. Gümüş renk sahibinin gizemli olmayı sevdiği söyleniyor. Gümüş rengi otomobiller gerçek benliğini dışarıya yansıtmaktan kaçınan insanların rengi olarak biliniyor. Bu renk kiri göstermemesi sebebiyle de diğer renklere göre daha öne geçiyor.

Beyaz:Beyaz renk otomobil sahiplerinin daha çok dikkat çekmek istemedikleri belirtiliyor. En çok tercih edilen renkler arasında olan beyaz Avrupa ve gelişmiş ülkelerde Türkiye kadar kullanılmıyor.

Siyah:Tarihte ilk otomobillerin de rengi olan siyahın modası Türkiye'de de hiç geçmiyor. Üstelik her geçen gün daha artıyor. Cipyerin vazgeçilmez rengi. Genellikle asaleti seven insanların tercih ettiği siyah renk prestijin de simgesi olarak görülüyor.

Sarı: Sarı, kıyafette olduğu gibi otomobilde de kendine güveni ifade ediyor. Dikkat çekmeyi seven insanların genellikle sarı otomobil aldığı ifade ediliyor.

Kırmızı:Kırmızı spor otomobil tercihinde ilk sırada olduğundan anlaşılacağı üzere agresif kişiliği de ortaya çıkarıyor. Kırmızı otomobil sahipleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hız tutkunu olarak biliniyor. Kadınların kırmızı sevgisini ise açıklamaya gerek yok sanırız.

Kahverengi:Toprak rengi olduğu için sağlamlık ve ve güvenilirlik hissi veren kahverengi otomobilde fazla tercih edilmiyor. Psikologlar bu rengi tercih edenlerin olgun ve güvenilir olduğunu söylüyor.

Mor:Otomobilde tercihe göre sipariş edilen renklerden biri de mor. Mor, lüks hayat ve zarafeti simgeliyor. Mor aynı zamanda duygusallığın rengidir.

Mavitonguesikologlara göre mavi, bilgeliği, güveni ve sadakati simgeliyor. Koyu mavi otomobil sahibi mantığı duygularının önüne geçen kişi olarak tanımlanıyor. Mavi renk, kadınlar arasında çok seviliyor.

Yeşil: Yeşil otomobil sahipleri güvenliğine düşkün, başkalarına saygılı olan kişiler. Sürücü, bütün kurallara uyduğu için trafikte kuyruk oluşturabilir.

OPAK RENK NEDİR?

Opak donuk, şeffaf olmayan, mat demektir. Opak boyalar sürüldükleri zeminin ışığı yansıtmaz.

METALİK RENK NEDİR?

Metalik boyalar saydam renk pigmentleri ile birlikte alüminyum parti- küller içerirler. Alüminyum partiküller ise üzerlerine düşen ışığı yansıtırlar ve bu da tipik metalik efektin oluşmasını sağlar. Bu efekt en fazla dik açıdan bakıldığında görülür. Dar açıdan bakıldığında yansıma azalır ve rengin tonu daha koyu görünür. Buna da flop-efekti adı verilir.

Bu nedenle metalik boyalar iki renk tonuna sahiptirler: dik açıdan algılanan üstten görünüş ve eğik açıdan bakıldığında algılanan yan görünüş. Metalik boyaların her iki renk açısından da uyumları sağlanmalıdır.

RENKLERİN İNSANDAKİ İZLENİMLERİ NASILDIR?

PTT’nin tamir ve bakım servisi sunan arabaları genellikle sarı renklidir.Rent a Car gibi hizmet sunan araba kiralama servislerinin logoları da genellikle sarı renklidir. Ve şirket arabayı kiralayanlara logosunun rengiyle; ‘..lütfen arabayı alıp gitme, işin / sözleşmen bitince bana yeniden bu arabayı geri getir...’ mesajını göndermekte / iletmektedir.

BMW, Porsche ve Mercedes gibi arabalarda seçilen baskın renk ise koyu lacivert, metalik renkler ve özellikle de metalik gridir. Ancak spor arabalarda ise yoğunluklu olarak kırmızı renklerde de bir yoğunlaşma söz konusudur. BMW ve Mercedes gibi arabalarda genellikle uçuk yeşil ve açık mavi renklerin kullanılmaması da bu anlamda bir diğer örnekleme olarak düşünülebilir. Çünkü bu iki renk daha çok yerli üretim olan arabalarda ya da ucuz Japon yapımı aile Finans kurumlarında veya bankalarda bizi yeşillerle, morlarla veya sarılarla karşılayan bir kişiye paramızı teslim etmekte zorlanırız. Genellikle böylesi durumlarda karşımızdaki kişinin üzerinde ciddiyeti temsil eden lacivertler, koyu maviler ve siyahlar görmeyi arzularız.
Yeşil uzun süreli bakıldığında gözdeki iki hücreyi birden öldürüyor ve başka tarafa baktığınızda diğer renkleri algılama şansınız yok oluyor. 0 yüzden yeşil rengin araba göstergelerinde pek kullanılması tavsiye edilmez.(VW Polo, Renault Broadway yeşil göstergelere birer örnek olabilir.) Gece göstergeye baktıktan hemen sonra gözünüzü yola çevirdiğinizde kısa bir süre farklı renkleri algılayamazsınız. Karşıdan gelen farların geçtikten sonra bir süre görmeyle ilgili zorluk çekmemiz de buna bağlanabilir. Bir bilimsel araştırmaya göre insan gözünün mavi ile yeşile uzun süre bakamadığı sonucu ortaya çıkmıştır.
Polis, otomobil kaçakçılığından terör suçlarına kadar geniş bir alanda araç takibine Önem veriyor. Takipler sırasında aracın rengi, markası ve modeli kadar gerekli oluyor. Dolayısıyla ortak bir renk tanımı, polisin doğru aracı tespit etmesi açısından büyük Önem taşıyor. Temel olarak yeşil denebilecek bir renk, tonlarına göre Fiat’ta farklı, Peugeot’da ve Smart’ta farklı bir isimle anılıyor. Oasis yeşili, sis yeşili, altın yeşili gibi birçok ‘yeşil’ renk tanımı bulunuyor. Otomobil şirketleri özellikle bayana hitap eden modellerde, özel renk isimleri tercih ediyor

Taksilerde kullanılan sarı rengi ise gelip geçiciliği temsil eder.İtfaiye araçlarında kullanılan kırmızı renk ise ateşe meydan okumayı temsil eder.Eskiden beri makam araçlarında siyah ve gri renkleri hakimdi ama son zamanlarda bu anlayış değişmeye başlamıştır.Orman araçlarında kullanılan yeşil rengi ormanın,ağaçların rengini temsil eder ve iç açıçılığı temsil eder.
Ambulans araçlarında kullanılan lacivert rengi hasta nakil ambulansını temsil eder.Yine bu araçlarda kullanılan kırmızı şerit acil yardım ambulansını temsil eder.
Polisin kafasını karıştıran otomobil renklerinden bazıları şöyle: Fırtına beji, oasis yeşili, tundra grisi, kara büyü, lazer mavi, buğday bej, tossa mavi, mocca antrasit, royal navy, kiraz füme, meltem füme, titanyum gri, toprak bej, arctic gri, parlak grafit, havana kahvesi, solid gold, şeffaf, şili kırmızı, likid sarı, biber beyazı, astro siyah, hayal mavi, altın yeşil, batik oranj, sis yeşili, panacotta, colorado kırmızı, güz kızılı, refleks gümüş.
Polis otolarının üzerindeki ışıkların yarısı mavi, yarısı kırmızıdır. Bunun nedeni de lambanın kırmızı sayesinde yakından, mavi sayesinde de uzaktan fark edilebilmesidir

(ALINTIDIR) Kaynak: aracbilgisi.com