Fiorino Nemo Bipper | Forum

Orjinalini görmek için tıklayınız: Açılır otomobil tavanları hakkında
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link

[Resim: 15qu8vk.jpg]

Açılır tavanlar camsız olarak veya renklendiril­miş cam ile sunulmak­tadır. Açılır tavan ünitesi, tavan dış yüzeyi ile tavan kaplaması arasındaki bir kılavuz boyunca hareket eder. İçeriye su sızmasını önlemek için, tavanda biriken su iki adet tahliye hortumu vasıtasıyla ön tavan kaplamasının altından geçirilerek dışarıya atılır. İç mekan yüksekliğinde çok düşük miktarda bir azalma ve kimi zaman yolcu tarafı tavan tutamağının kaldırılması, açılır tavanlı araçlarda göz önünde tutulması gereken unsurlardır.

Canvas-top'lar kumaştan yapılmış olup, son derece büyük tavan açıklığı sağlamaktadır. Özellikle küçük araç sınıfında söz konusu kat­lanır açılır tavanlar yaygın biçimde kullanılmaktadır.

Targa ise adeta açılır tavan ile Cabrio'nun bir karışımını sunmaktadır. Targa, kumaştan tavan veya açılır tavan yerine, çıkarılabilir tek veya çift parçalı sert tavan yapısından oluşmaktadır.

Güneş hücreli sürgülü tavanlarda, camın altına yerleştirilmiş olan fotovoltaik sensörler en zayıf güneş ışığında bile elektrik üretir ve böylece araçtaki fanı besler. Bu suretle kontak kapalı olmasına rağmen aracın içine sürekli olarak taze hava verilir ve dışarıdan alınıp toz ve pollen filtrelerinde temizlenen hava sayesinde aracın içindeki sıcaklık %50’ye varan oranda düşürülebilir. Bu tür havalandırmada aracın aküsü kullanılmaz. Bu ön soğutma, aracın klima tertibatının istenilen sıcaklığa daha hızlı ve daha az enerji ve fan kullanımı ile ulaşmasını sağlar.
(ALINTIDIR)Kaynak:aracbilgisi.com