Fiorino Nemo Bipper | Forum

Orjinalini görmek için tıklayınız: Yazla gelen klimatizasyon
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Klima (A/C) sisteminin soğutma ünitesi, araç içindeki havanın soğutulmasının yanısıra hava içerisindeki nemi, tozu ve polenleri temizler. Klima devrede olduğunda bile, sıcaklık kontrol düğmesini sıcak konuma getirmişseniz, aracınıza sıcak hava verilir. Bu görevleri yapan ve kış mevsimi boyunca pek kullanım ihtiyacı duyulmayan klimalar, yaz geldiğinde sürücülerin otomobilde en çok ihtiyaç duyduğu konfor sistemlerinin başında gelir. Ancak kış boyunca ihmal edilmiş, bakımı yapılmamış klima sistemi kullanılmaya başlandığında sorun çıkartabilmektedir. Klima sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için 15 günde bir defa 10 dakika ya da ayda ortalama 30 dakika süreyle çalıştırılması gerekir. Aksi takdirde sistemde gaz oturması ya da gaz sızması olabilmektedir.

Hiç çalışmayan klimalarda sorun büyük ölçüde elektrik arızasından kaynaklanırken, çalıştığı halde yeterince soğutamayan klimalarda bunun nedeni çoğunlukla evaporatörlerde toz birikmesinden kaynaklanmaktadır. Ülkemiz yol koşulları genelde tozlu olduğundan, varsa polen filtresinin zamanında değiştirilmemesi, klima sisteminin içindeki soğutmanın gerçekleştiği evaporatörde toz birikmesine neden olmaktadır. Soğuyan hava, biriken tozun tıkadığı klima borularından rahat geçemediğinden, yeterince soğuma gerçekleşmemektedir. Klima sisteminde soğutmamın oluştuğu nemli bir bölge olan evaporatöre toz zerreciklerinin sızması, zamanla bakterilerin oluşmasına da neden olur. Biriken bakteriler, bünyesi alerjiye karşı hassas olan sürücüleri rahatsız edebilir.

Evaporatörde biriken bakterileri yok etmek üzere, bu iş için geliştirilmiş anti-bakteriyel sprey kullanılması önerilmektedir.

Aracınızı park edeceğiniz zaman, mümkünse gölgeye park edin. Mümkün olamıyorsa, özellikle ön paneli karton güneşliklerle korumaya çalışın.

Aracınıza biner binmez tüm pencereleri açın. Zira klimayı hemen devreye alsanız bile, soğutması zaman alacaktır.

Önce aracınızı havalandırırsanız klima için daha etkili bir çalışma ortamı oluşturmuş olursunuz.

Şayet dur-kalklı trafikte ya da bir kuyrukta beklemeniz gerekiyorsa, egzoz kokusu almaya başladınız ise, klimanızın ayar düğmesini, içerideki havayı sirküle edecek konuma getirin. Zira önde veya arkadaki araçtan aracınızın içerisine dolacak egzoz gazı, sıcak havanın da etkisiyle baş ağrısına ve hafif çaplı zehirlenmelere sebep olabilir.

Klimayı, uzun süreli olarak, çok düşük sıcaklık ayarında ve en üst hızda kullanmayın. Solunum yolu hastalıklarından tutun da, yüz felcine kadar birçok hastalığa sebep olabileceği doktorlarca söylenen bir durum. Kısa süreli de olsa aracı park edip, dışarı çıktığınızda, çocuğunuzu araç içerisinde bırakmayın.

Hele de camlar kapalı olarak asla! Çünkü aracın iç sıcaklığının, 100 dereceye kadar yükselebileceğini akıldan çıkarmayınız.

Sözün özü: Yazın serinlemek için araç içinde kullandığımız klimalar solunum yolu hastalıklarını artırmaktadır. Bu ve benzeri hastalıkları önlemek için araçlarda klima kullanırken klimaları yüze ve göğse doğru değil, ön cama doğru yönlendirmemiz, hastalıkların önüne geçilmesinde yardımcı olur.


Önemli Açıklama I: Klima devredeyken araç kullandıktan sonra, motor bölmesinin altında su damlası görebilirsiniz. Bu normaldir. Çünkü soğutma sistemi, hava içindeki nemi almaktadır.

Önemli Açıklama II: Soğutma sistemi kompresörü, motor gücü ile çalışır. Bu nedenle, kompresör çalışırken motor gücü ve performansında belli bir düşme olabilir.


(ALINTIDIR) Kaynak: otogüncel.com; Dr. Abdullah Demir