Fiorino Nemo Bipper | Forum

Orjinalini görmek için tıklayınız: Fiyat fayda ilişkisiyle Linea rekora koşuyor
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Bakan Ergün’ün “Türk halkına hitap eden otolar üretin” çağrısına Tofaş, ilk 6 aylık satışlarla yanıt verdi. Bursa‘da üretilen Linea, satış rekoru kırdı.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün, satmaz dediği otomobil, ilk 6 ayda satış rekoru kırdı. Ergün’ün ‘Bursa’da ürettiğiniz Linea Fiat‘ın ürün gamı içerisinde otomobilden sayılır mı? Türkiye’de bile fazla bir müşterisi yok. İtalya’da gördüğümüz modelleri üretin’ çağrısına Tofaş, ilk 6 aylık satışlarla cevap verdi.
Fiat Marka Direktörü Okan Baş, ilk 6 ayda otomobil satışlarının Linea’nın desteğiyle birlikte yüzde 80 arttığını belirterek, “Bugüne kadar Linea’nın toplam yıllık satışından daha fazlasını 6 ayda gerçekleştirdik. 16 bin 300 adet sattık. Linea, son 2 ayda Türkiye’de en çok satılan otomobil oldu” dedi. Baş, 6 ayda 30 bin adetlik otomobil satışlarının 16 bin 300 adetinin Linea’dan oluştuğunu belirterek, satışlarda fiyat fayda ilişkisinin etkili olduğunu belirtti.
Tofaş CEO’su Ali Pandır ise, dış ticaret açığı vermeye başlayan otomotiv sektörünün haziran itibariyle eksiye geçtiğini belirterek, kendilerinin ise aynı dönemde 200 milyon doların üstünde dış ticaret fazlası verdiğini kaydetti. Pandır, “Bizi bu dönemde en çok gururlandıran şey, yerli satış oranımız. Toplam pazarda satışların yüzde 39′u yerliyken Tofaş’ta bu oran yüzde 85″ dedi. Toplamda 5 markaya (Fiat, Peugeot, Citroen, Opel, Vauxhall) üretim yaptıklarını ifade eden Pandır, Tofaş’ın Opel Combo modelinin de devreye girmesiyle 2012′den itibaren cari açığın azaltılmasına sağladığı katkıyı daha da artıracağını belirtti. Pandır, üretim yaptıkları Peugeot, Citroen ve Opel markalarını da cari açık riskinden koruduklarını kaydetti.
Dünyada böyle büyüme görülmedi
Türkiye’de ilk 6 ayda otomotiv sektöründe anormal bir büyüme yaşandığını söyleyen Fiat Marka Direktörü Okan Baş, şunları söyledi: “Dünyanın hiçbir yerinde bu adetlerde böyle bir büyüme yaşanmadı. Bu büyümenin yılsonuna kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Artık sert frenler olmayacağını, hükümetten bir müdahale gelmeyeceğini düşünüyoruz. Pazardaki satışlar her ay yavaş yavaş düşsede yine rekor bir yıl olacak.”
Türkiye Fiat’ın ikinci vatanı
Türkiye’nin Fiat’ın Avrupa‘da İtalya’nın ardından en büyük pazarı olduğunu söyleyen Pandır, şöyle konuştu: “Kapasite kullanımı bakımından ise Fiat’ın en büyüğüyüz. Opel üretimiyle birlikte kapasite kullanımımızı yüzde 90′a çıkartacağız. İlk 6 ayda 1.1 milyar dolarlık ithalata karşı 1.3 milyar dolarlık ihracat yaptık. Yerli araç ve parçaya daha fazla destek verilmesi halinde üretimde kullandığımız mamul ithalatında da ciddi azalma olur.”
(ALINTIDIR) Kaynak: Sabah’tan alıntılanan ve Haber7.Com Web sitesinde yayımlanan “Satmaz denilen otonun rekoru” haberinden alınmıştır (18/07/2011).