Fiorino Nemo Bipper | Forum


2. El araç alımında fark yaratacak bir kaç ipucu:
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Konu: 44
Mesaj: 102
Cinsiyet:
Kıdem: 28-08-2012


2. EL ARAÇ ALIMINDA FARK YARATACAK BİR KAÇ İPUCU:

Deneme sürüşünü mümkünse 20-50 kilometre hızla bir duvar boyunca yapmanız çeşitli ipuçları yakalamanızı sağlayabilir. Duvardan yankılanan ses alışılmamış gürültüleri duymanıza yardımcı olacaktır. Eğer bir aracınız varsa şimdiden kendi arabanızla test edip kulağınızı eğitebilirsiniz.
Motor çalışmazken motora ve kablo demetlerine dikkatlice bakın yağ sızıntılarını ve sonradan bantlanmış kabloları tespit etmeye çalışın, bunlar gelişigüzel yapılmış onarımları gösterecektir.
Satıcıya otomobil hakkında aklınıza takılan her şeyi sorun.


Her zaman araca bakmaya gündüz gidin!
Hatta yağmursuz bir hava işinizi daha da kolaylaştırır.
Otomobili mutlaka denemelisiniz.
Tanıdığınız bir tamirci veya kaportacıya group kontrol etmesi önemli.
Kaza geçirip sonradan toplanmış olabilir.
Kaportanın içindeki ve dışındaki boyaların aynı olup olmadığını kontrol edin.
Kaportanın üzerinde darbe izleri, pas olup olmadığına bakın.
Yanınıza mıknatıs alın.Otomobilin köşelerine ve tavanına) yapıştırın;
mıknatısın değişik çekim gücü gösteriyorsa, bu boyanın altında macun tabakası olduğunu gösterir.
Amortisörleri kontrol etmek için otomobilin dört köşesine gidip
yukarıdan aşağıya sallamaya çalışın ve bırakın. Sağlıklı bir süspansiyon
(amortisörler) ise 1-2 kez yukarı aşağıya hareket ettikten sonra duracaktır.
Motor çalışmazken motora ve kablo demetlerine dikkatlice bakın yağ sızıntılarını ve sonradan bantlanmış kabloları tespit etmeye çalışın, bunlar gelişigüzel yapılmış onarımları gösterecektir.
Motorun durumunu yağ çubuğunun ucundaki yağdan da kontrol edebilirsiniz. Yağı parmaklarınızın arasında ezip içinde çok küçük ****l parçalar olup olmadığını hissetmeye çalışın; eğer ****l parçalar hissederseniz motorun durumu sağlıklı değildir.
Motoru çalıştırdığınızda egzoz dumanının rengini kontrol edin. Mavi renkli gaz motorun yağ yaktığını, siyah renkli duman motorun gereğinden fazla yakıt tükettiğini, yoğun beyaz duman silindirlere su karıştığını gösterir.
Almayı düşündüğünüz aracın ruhsat, garanti belgesi, vergi makbuzları vb belgeli çok dikkatli ve titizlikle inceleyerek her şeyin düzenli olup olmadığına bakın. Aracın temiz kâğıdını isteyerek eski sahibine ait olabilecek her türlü vergi borcu, trafik cezası, OGS cezası vs. olmadığını mutlaka kontrol ediniz.
Otomobilin çalıntı olup olmadığını anlamak için motor ve şase numaralarını, ruhsattaki motor ve şase numaraları ile karşılaştırın. Çalıntı otomobil aldıysanız ödediğiniz paradan olacağınız gibi, çalmadığınızı ispatlayana kadar uğraşmanız gerekecektir.
aracınıza sahip olabilirsiniz.
Aracın ruhsatında yazan şasi ve motor numaralarının aracın üzerindekiler ile karşılaştırın ve aynı olup olmadığını kontrol edin.
Aracın kilometre saati ile oynanıp oynanmadığını kontrol edin. Direksiyon simidi, vites topuzu, pedallar ve aracın iç döşemelerindeki yıpranmalar size aracın kilometre değeri hakkında bir ipucu verir.
Aracın servis kayıtlarını gösterir belgelere veya yağ değişim kartına bakarak periyodik bakımlarının düzenli olarak yapılıp yapılmadığını kontrol edin.
Aracın lastiklerini ve yedek lastiğini aşınmasını ve balon yapma riskine karşı kontrol edin.
Aydınlık bir ortamda aracı boya ve kaporta hasarlarına karşı inceleyin. Parçalar arasındaki renk farkı, eşit olmayan boşluklar, iç kısımdaki civataların değişmiş olması, kapıların rahat açılıp kapanmaması aracın daha önceden işlem görmüş olduğunun işaretidir.
Aracın camlarının ve farlarının çatlak olma ihtimaline karşı kontrol edin. Camdaki ufak bir çatlağın ileride büyüyebileceğini sakın unutmayın.
Motor yeni çalıştığında ve ısındıktan sonra sesini dinleyin. Anormal bir ses geliyorsa sebebini araştırın.
Aracın motor kaputunu açarak motor ve şanzuman yağ seviyesi kontrolünü yapın. Yağ kaçağı olup olmadığını hortumların sağlamlığını kontrol edin.
Aracın altını kotrol edin. Motorun alt kısmında herhangi bir akıntı varsa sebebini araştırın.
Aracın fren ve sinyal lambaları ile iç aydınlatma lambalarını, farlarını, sileceklerini, radyosunu, ısıtma ve havalandırma sistemini mutlaka kontrol edin. Aracın üzerinde ek bir donanım varsa bunların da çalışır durumda olduğundan emin olun.
Araç ile test sürüşüne çıkarak ön düzen, süspansiyon, motor performansını ve yol tutuş kontrollerini yapın. Aracın ivmelenmesini ve frenlerini düz ve emniyetli bir yolda test edin. Sert fren yaptığınızda araç savrulmadan durmalıdır. Aracı engebeli bir yolda deneyin. Herhangi bir yerinden anormal bir ses gelip gelmediğini kontrol edin.
Aracın emniyet kemerlerinin, hava yastıklarını ve ABS sisteminin aktif durumda olduğundan emin olun.
Aracın amortisörlerini kontrol edin. Aracı köşelerinden aşağıya bastırın.Bastırdırdığınız da araç 3 defadan fazla salınım yapıyorsa amortisörlerde bir problem var demektir.
Tüm bu kontrollerin yanısıra alacağınız aracın garanti kapsamında olup olmadığını, sigorta, bakım, onarım ve kullanım masraflarını (yakıt tüketimi gibi) öğrenmeniz sizin için faydalı olacaktır.
Yukarıda saydığımız tüm kontrollerin en doğru şekilde yapıldığı yerler ekspertiz hizmeti veren yetkili satıcılardır. Kullanılmış araç almadan önce ekspertiz hizmeti veren bir yetkili satıcıyla temasa geçerek satın almak istediğiniz aracı götürmeniz ve kontrol ettirmeniz araçla ilgili olarak ileride doğabilecek olası sorunları en aza indirecektir.
İkinci el alırken kontrol edilecekler:
Lastiklerin durumuna bakın. Dişleri ve yanaklarına bakın, asimetrik bir aşınma, takımlarda bir ayarsızlık olduğunu gösterir.
Direksiyon bir taraftan diğerine toplandığına akıcı olmalı. Herhangibir takılma, titreşim ve/veya ses, problemi işaret eder.
Vitesler sorunsuz geçmeli, debriyaja tam basılı vites atarken, zorlanma veya ses gelmesi sorun olduğunu gösterir. Çok sert veya çok hafif debriyaj pedalı da, aşınmış parçalardan dolayı olabilir.
Motor rölantide sarsıntısız çalışmalı. Devirlenirken rahatça devirlenmeli, titreşim veya takılma olmamalı. Yağ çubuğu ve yağ haznesi kapağını kontrol edin, kahverengi tortu görürseniz, vakit kaybetmeyin, başka bir arabaya bakın.
Gaza bastığınızda egzozdan çıkacak mavi dumana bakın. Mavi egzoz gazı çokça çıkıyorsa, motorun iç parçaları aşınmış demektir.
Arabanın kaportasını kontrol edin. Pas, çürüme var mı? Aracın altına bakın, değiştirilmesi gereken bir egzoz sistemi belli olur.
Çok temiz bir motor bölmesi, sizden bir şey saklamak için yıkanmış olabilir.
Kaputu açtığınızda pul pul dökülen bir boya, yapılmış bir kazanın habercisi olabilir.
Arabanın içinin durumu ile kilometresi birbirine uyuyor mu, kontrol edin. Düşük kilometrede bir arabanın koltuk kumaşı/derisi ve/veya yayları aşınmış, pedalları erimiş olmamalı. Aracın kilometresi geri çekilmiş olabilir.
Kapıları açıp kapayın, sorunsuz açılıp kapanıyor mu? Kapı lastiği yırtılmış, erimiş veya tam oturmuyorsa, aracın aldığı bir darbeden kaynaklanıyor olabilir. Kapı lastiğinde boya olmaması gerekir. Plaka ışıkları arabayla aynı renk parlıyorsa, kötü boyamadan kaynaklanabilir.
Arabanın panellerinin hizasına dikkat edin. Bütün boşlukların eşit olması lazım.
Test sürüşünde frenler, isteklerinize tepkili olmalı.
Elektrik sistemi doğru düzgün çalışıyor mu kontrol edin; camlar, havalandırma, klima, açılır tavan vs..
İkinci el oto her zaman alıcı aleyhine konulara açık bir alışveriş olmasına rağmen, İnsan en azından az yanıldım demekle kifayet edşyor.

İkinci el oto konularında Ülkemizde yeni gelişen firmaların güvenilir olanlarının eksper raporları ile satılan araçlar daha güvenli oluyor bence veya aracın geçmişini (Örnek sizin yaşadığınız mahallenin veya arkadaşınızın aracı vs) bizzat kendiniz bilirseniz daha güvenli oluyor.
Uzmanlar, kullanılmış otomobil alırken tam anlamıyla inceleyebilmek, basit çizik ve darbeleri görmek için mutlaka gün ışığı gerektiğini vurgulayarak, otomobilin mutlaka gündüz görülmesinin şart olduğunu belirtiyor.

Fiyat araştırması yapın
Karar verilen marka ve model otomobili almadan önce mutlaka fiyat araştırması yapılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, "Gerek gazete ilanlarını, gerek galerileri, gerekse de açık otomobil pazarlarını iyice araştırın. Fiyatları karşılaştırıp daha sonra otomobili almaya niyetlenin. Ne kadar çok otomobile bakarsanız, alacağınız otomobilin fiyatı o kadar içinize siner ve en avantajlısını alabilirsiniz" diyor.

Fiberglas yanıltıyor
Kaportadaki çürük yerlerin fiberglas veya macunla kamufle edilmiş olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, bunu anlamak için bir kalemle kaportaya vurup gelen sesin dinlenmesini öneriyor. Sacla fiberglasın vereceği sesin birbirinden farklı olduğunu kaydeden uzmanlar, sacın daha tiz, fiberglasın ise daha tok çınlama sesi çıkardığını bildiriyor.

Somunlara ve ek yerlerine dikkat
Kaportayı incelerken, parçaların montajında kullanılan somunların değişip değişmediğinin kontrol edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, ayrıca her otomobilde fabrika montajında kullanılan teknikler olduğunu hatırlatıyor. Bu tekniklerin zamanla bozulduğunu ve gözle görülür hale geldiğini ifade eden uzmanlar, ama araç bir hasar görmüşse veya araçta değişiklik yapılmışsa, bunu anlamak için otomobilin ek yerlerinde kullanılan elastiki fabrikasyon macunlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlar, fabrikalarda puntolama sistemi robotlar tarafından yapıldığı için, kaportadaki bir değişiklikte ustanın elle aynı sonucu vermesinin mümkün olmadığını kaydederek, buradan otomobilin darbeli olup olmadığının kolayca anlaşılabileceğini bildiriyor.

Uzmanlara göre, ayna ve kenar çıtaları, anten bağlantı yeri, tampon gibi yerlerde boya izlerinin olması, otomobilin boyasının orjinal olup olmadığını gösterir. Kapı veya cam fitilleri de kontrol edilerek aracın boyanıp boyanmadığı tespit edilebilir.Ayrıca otomobilin çeki demiri gibi zor görülen kısımlarında unutulan bir bant da boya yapıldığının belirgin bir delilidir.

Motoru bir ustaya gösterin
İkinci el otomobil alırken mümkünse motordan anlayan bir tamirciyle yola çıkılmasını öneren uzmanların diğer tavsiyeleri ise şöyle:

"Kullanılmış otomobil alırken öncelikle motor kontrol edilmeli. Bu sebeple, almayı düşündüğünüz otomobili ya servisine gösterin, veya yanınızda motordan anlayan bir ustayı götürün. Kaput açıldığında, öncelikle motor kapağı açılıp yağ akıtması kontrol edilmeli ve contaların yağ sızdırıp sızdırmadığına bakılmalı. Otomobili çalıştırıp mutlaka motorun sesini dinleyin. Bu size motor hakkında referans olacaktır. Otomobili motoru soğukken çalıştırdığınızda rölantisi düzgünse ve uğultu yapmıyorsa bu iyiye işarettir. Motoru çalıştırdığınızda sesi dinlerken egzozun da patlak olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer egzoz aşırı yıpranmış ve delinmişse bu durum kendini sesiyle ele verir."

Radyatör önemli
Uzmanlar, radyatörün ve motor hortumlarının su kaçırıp kaçırmadığına da bakılması gerektiğini belirterek, eğer radyatör suyu paslı ve yağlıysa sorun olduğunu vurguluyor. Alınacak otomobilin kaputunu kapatmadan önce aküsünün kontrol edilmesinin unutulmaması gerektiğini ifade eden uzmanlar, akü başları okside olup yağlanmış ise bunun akünün ömrünün azaldığı anlamına geldiğini kaydediyor.

Şase ve motor numaraları
Uzmanlar, otomobilin çalıntı olup olmadığını anlamak için, ruhsattaki bilgilerle şase ve motor numaralarının karşılaştırılması gerektiğini de bildirerek, "Yoksa çalıntı otomobil alıp daha sonra başınızı ağrıtırsınız" uyarısında bulunuyor.

Kilometre göstergesi değiştirilebilir
İkinci el otomobil alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birinin de yaptığı kilometre olduğunu belirten uzmanlar, bunun otomobilin yıpranmasıyla doğru orantılı olan en belirgin değişken olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, kilometre göstergesinde oynama yapılıp yapılmadığının da ya aracın bakım kitapçığına bakılarak veya uzmanına gösterilerek anlaşılabileceğini söylüyor.

Rot ve rotillerin sağlam olup olmadığını anlamak ve ön takımı kontrol etmek için otomobili kullanmanın gerekli olduğunu kaydeden uzmanlar, bu sayede otomobilin amortisörleri, fren ve debriyaj balatalarının da kontrol edilebileceğini vurguluyor.

Sahte ruhsat baş ağrıtıyor
İkinci el otomobil alırken yasal yükümlülükleri de unutmamak gerektiğini belirten uzmanlar, "Bazı otomobiller, Türkiye'ye kaçak olarak sokulmaktadır. Bu sebeple, Avrupa otomobil alırken gümrük kağıdının veya ithal belgesinin mutlaka kontrol edilmesi gerekli. Çünkü ruhsat sahte olabilir. Ayrıca, otomobilin hacizli olup olmadığını ve vergi borçlarını araştırmayı unutmayın" diye de uyarıyor.
Aracın yağ çubuğu ve yağ haznesi kapağı kontrol edilmeli. Kahverengi tortu görüldüğünde araç yetkili bir servise gösterilmeli.

Araçta vurma, çarpılma, paslanma vb. hasarlar olup olmadığı, aracın radyatörünün ve motor hortumlarının su kaçırıp kaçırmadığı incelenmeli, gerekirse bir servise gösterilmeden araç satın alınmamalı.

Aracın çalıntı olup olmadığını anlamak için motor ve şasi numaralarının, ruhsattaki motor ve şasi numaraları ile karşılaştırması yapılmalı.

Otomobilin yaptığı kilometre, otomobilin yıpranmasıyla doğru orantılı olan en belirgin husustur. Kilometre göstergesinde oynama yapılıp yapılmadığı uzmanına gösterilerek öğrenilmeli.

Lastiklerinin durumuna bakılmalı, aşınmanın düzensiz olup olmadığı kontrol edilmeli. Asimetrik bir aşınma, takımlarda bir ayarsızlık olduğunu gösterir. Ayrıca lastik dişleri ve yanaklarına bakılmalıdır.

Akünün de kontrol edilmesi unutulmamalı. Akü başları okside olup yağlanmış ise bu, akünün ömrünün azaldığı anlamına
gelir.

Aracın servis ve bakım kayıtlarının olup olmadığı sorulmalı.

Cevapla
.


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Sıfır araç kışlık bakım MasteR 4 7,398 04-12-2015, Saat:12:32
Son Yorum: ikon09
  [Bilgi] Araç kullanırken cep telefonuyla görüşmek... isoskeisos 4 5,462 22-08-2013, Saat:12:36
Son Yorum: TURUNCU 16
  Araç muayenesinde 'randevu' oyunu afacan 0 3,304 18-02-2013, Saat:16:57
Son Yorum: afacan
  araç muayene soygunu afacan 3 4,718 30-01-2013, Saat:02:59
Son Yorum: agrilon
  Araç alırken dikkat edilecek hususlar isoskeisos 1 7,759 03-09-2012, Saat:10:16
Son Yorum: afacan

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Türkçe Çeviri : MyBB Türkiye
MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.