ABS Fren sistemi araçların lastiğinin fren sırasında kilitlenerek kaymasını engelleyen bir güvenlik mekanizmasıdır.
Geleneksel fren sistemlerinde, sert bir fren yapıldığında, fren balataları lastiğin dönüşünü tamamen durdurarak tekerleği kitler. Ancak hızla yol alan aracın ağırlığı, tekerleklerin kilitlenmesi durumunda aracın lastiklerin üzerinde kaymasına yol aşabilir ve bu durumda fren yapılmasına karşın aracın durması güçleşir. Özellikle yağmur, kar vs. nedenlerle kayganlaşmış zeminlerde, araç tekerleklerinin fren esnasında kilitlenmesi, sert fren durumunda aracın yol üzerinde kayması nedeniyle neredeyse hiç hız kaybetmemesine ve bunun sonucu olarak da ağır trafik kazalarına neden olabilir.
ABS fren sisteminde ise, frenler tekerleklerin tamamen durmasını engellemekte ve çok sert bir fren yapılmış olsa dahi tekerleğin az bir hızla dönmesine izin vermekte ve böylece aracın mümkün olduğunca kaymasını engellemektedir. Bu nedenle ABS fren sistemine sahip araçlarda sert fren esnasında aracın duruş mesafesi daha kısa ve bu nedenle araç güvenliği daha yüksektir.
2003 yılında Avutralyadaki Monash Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre ABS Fren sistemi, araç kazalarını %18 ile %35 arasında azaltmaktadır.
ABS kısaltması İngilizce Anti-lock Braking System (Kilitlenmeyen Fren Sistemi) teriminden türemiştir ve çoğunlukla otomobiller için kullanılmasına karşın aslında fren sistemine sahip her tür araçta yer alabilen bir teknolojidir. Nitekim ABS'nin ilk uygulaması da 1929 yılında uçaklar için olmuştur. ABS sistemi 1988'de BMW tarafından motorsikletlerde de uygulama başlanmıştır.
.