Fiorino Nemo Bipper | Forum


[Bilgi] Araçta yakıt tasarrufuna değişik bir bakış makale
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Konu: 451
Mesaj: 2,197
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 29-11-2010


Araçlarımızda nasıl yakıt tasarrufu sağlanacağı ile ilgili yayınlanmış bir makaleden alıntıdır.

Deponuza koyduğunuz yakıtın sadece %15 kadar bir kısmı aracınızı yolda ilerletmek veya klima ve yönlendirme sistemleri gibi yararlı aksesuarlara harcanmaktadır. Enerjinin geri kalanı kaybolmaktadır. Bu sebeple yakıt ekonomisinin teknolojik yöntemlerle arttırılma potansiyeli oldukça yüksektir...

Motorlu araçlar hızlanmak (eylemsizlik), aracın önündeki havayı itmek (aerodinamik sürtünme) tekerlek , jant ve dingillerdeki sürtünmeyi yenmek (yuvarlanma direnci) için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Yakıt da içindeki kimyasal enerjiyi ısı enerjisine dönüştürerek motorun ihtiyacı olan bu enerjiyi sağlar. Motor da yanma sonucu oluşan bu enerjiyi hareket enerjisine dönüştürerek aracın tekerleklerinin dönmesini sağlar.

En modern içten yanmalı motorlar bile yakıttaki enerjinin sadece üçte birini yararlı bir işe dönüştürmektedir. Kalan enerji ise ısı, hareketli parçaların sürtünmesi motordan içeri giren ve dışarı çıkan havanın yarattığı sürtünme şeklinde kaybedilmektedir. Enerjinin kayıp olarak atmosfere atıldığı bu alanların her biri yakıt ekonomisini geliştirmek için büyük bir fırsattır.

Deponuzda bulunan yakıtın sahip olduğu enerjinin 62%'si motor sürtünmesine, pompalama kayıplarına ve kaybedilen ısıya harcanmaktadır. Şehir içi kullanımda (sıkışık trafik) %17'lik bir kısım daha boşta çalışmaya (ışıklarda veya trafikte durma) harcanır. Aracın çalışması için gerekli olan aksesuarlar (örneğin su pompası) ve yolcu konforu için gereken sistemler (örneğin klima) bu enerjiden bir %2 daha alır.

Böylece hareket için enerjinin %18'den biraz daha fazla bir kısmı kalmış olur. Güç aktarım organlarındaki sürtünmeye de %5'lik bir kısım harcandığı düşünülürse aracın yolda ilerlemesi için bize kalan enerji sadece %13 olur. Fizik kanunları tüm bu kayıp enerjilerin ortadan kaldırılmasına izin vermese de bunların oldukça önemli oranlarda azaltılması mümkündür.

Yakıtımızın %12.6'lık bölümünden %5.8'i hızlanmaya, %2.6'sı hava direncine ve kalan kısmı da yuvarlanma direncine gider. Dur-kalk hareketinin sıklıkla yapıldığı şehir içi kullanımda hızlanma en önemli ihtiyaçtır ve bunu yuvarlanma direnci ve hava sürtünmesi takip eder. Şehir dışı yüksek hızda kullanımda ise (otoyollarda) bu sıra tersine döner ve en önemli etken hava sürtünmesi olur. Yüksek dayanıma sahip hafif metallerin kullanılmasıyla araç ağırlığının azaltılması, aracın şeklinin hava sürtünmesini düşürecek şekilde tasarlanması ve gelişmiş lastik tasarımları ile yuvarlanma direncinin azaltılması ile %20-30'lara varan oranlarda enerji tasarrufu sağlanması olanaklıdır.


Yakıt Tasarrufu İçin Basit Önlemler

Maliyeti çok az olan yada hiç maliyeti olmayan birçok yakıt tasarruf yöntemi mevcuttur. Aşağıdaki uygulamaları yaparsanız % 10 ila %15 arasında bir tasarruf sağlamış olursunuz.
•Yavaşlayın – Sıkıcı ama gerçek

% 10 daha hızlı sürüş hava direncinin çok yüksek olmasından dolayı aracınızın % 10 - %20 arasında daha fazla yakıt yakmasına neden olacaktır. Çünkü hızlı bir şekilde yol alırken aracınız gücünün yarısını hava direncini yenmek için kullanılır.

•Pencere ve Sunroof 'u kapatın

Bu hava direncini daha da azaltacaktır.

•Klimayı kapatın

İhtiyacınız olmadığı durumlarda klimayı daima kapalı tutun.

•Gereksiz ağırlıklardan kaçının

Çok fazla ağırlıktaki yükler çok miktarda yakıt harcanmasına neden olur. Aracınızın üstündeki boş bagaj aparatları dahi yakıt tüketiminin artmasına neden olur.

•Lastik basıncını her zaman kontrol edin

Tavsiye edilen basınç miktarlarını uygulamanız size her zaman iyi derecede direksiyon hakimiyeti ve yakıt tasarrufu sağlayacaktır. (Goodyear firmasının araştırmasına göre % 20 daha az şişirilmiş bir lastik % 10 daha fazla yakıt kaybına neden olmaktadır.)

•Kontrollü Sürüş

Ani hızlanmalar kavşak ya da trafikte sert frenler yapmak yerine, hızınızı kontrollü bir şekilde arttırmayı deneyin ve böylece ani frenlerden kaçının. Belirli bir hıza ulaştığınızda yüksek viteste sabit bir hızda aracınızı sürün. Kontrollü hızlanma, virajları yavaş dönme, yumuşak frenleme yakıt tasarrufunun artmasını sağlar. Unutmayın ki yaptığınız her fren o ana kadar hızlanmak için topladığınız enerjinin dışa atılması anlamına gelir.

•Yüksek vitesler kullanın

Motorlar düşük hızlarda, yüksek hızlara nazaran, daha iyi performans verirler. Zira yüksek hızda gücün büyük bir kısmı motor parçalarının hareketi için harcanır. Motor duracakmış gibi olana kadar kaba bir tarifle 1500 devirin altına inmeyin

•Servis

Aracınızı düzenli olarak servise götürün. Bu küçük maliyetler sizi ileride büyük maliyetlerden kurtaracaktır. Bakımı iyi yapılmamış bir otomobilin yakıt tüketimi %10 -%20 arasında artabilir. Unutmayınız ki tam olarak çalışmayan bir parça bile size yakıt tüketiminde ekstra maliyetlere neden olacaktır.

Ekonomik bir araba satın almak tabii ki yakıt tasarrufunda daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Örneğin bir dizel araba almanız normal bir arabayla kıyaslandığında ilk satın aldığınızda biraz daha pahalı olacaktır fakat sağlayacağı yakıt tasarrufu ile bu farkı fazlasıyla kapatacağınızdan emin olabilirsiniz.
(ALINTIDIR)Kaynak:turkcebilgi.org'den alıntı ve düzenleme yapılmıştır.

Cevapla
(Son Düzenleme: 03-01-2012, Saat:20:05, Düzenleyen: isoskeisos.) .
Konu: 3
Mesaj: 384
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 20-01-2011

yakit tuketimine farkli bir pencereden bakilmis cok guzel paylasim icin tesekkurler..

yakit tuketimini artiran zaman dilimi trafikteki dur kalk ve kisa mesafe kullanimlar..
dur kalk trafige takilmamak icin daha erken saatlerde yada tersine daha gec saatlerde yola cikmamiz tavsiye ediliyor
ama bu is hayatimizda ne derece uygulanabilir tartisilir..

kisa mesafelerde ise soguk motor isinamadan gidecegimiz yere geliriz ve motoru stop edip tekrar sogumaya terk ederiz..
iste bu hem motor omru icin hemde litrelerce fazla yakit harcamamiz icin aci recetedir..

kisa mesafeler icin toplu ulasim araclarini tercih edebiliriz belki !!

Cevapla
.
Konu: 451
Mesaj: 2,197
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 29-11-2010

(04-01-2012, Saat:03:28)Nikkfurie Adlı Kullanıcıdan Alıntı: yakit tuketimine farkli bir pencereden bakilmis cok guzel paylasim icin tesekkurler..


kisa mesafeler icin toplu ulasim araclarini tercih edebiliriz belki !!

Sağolasın kardeşim; En doğru yaklaşımlarden bir tanesi ise özellikle büyük kentlerde yaşayanlar için toplu taşıma araçlarını kullanmak ve toplumu buna alıştırmaktır.. Bu günlerde İstanbulda minübüslerin kaldırılarak yerine havaray sistemine geçilmek istenmesinin altında da bu yatıyor aslında.. Çevre kirlenmesinin önüne geçilmesi, trafik yoğunluğunun azaltılması, ekonomiye yakıt yönünden katkı sağlanması v.b gibi nedenleride buna ekleyebiliriz...

Cevapla
.


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  hangi istasyondan yakıt alıyorusunuz ? zealous 20 22,364 24-12-2016, Saat:15:47
Son Yorum: ayhaneröz
  [Soru] Yakıt Tasarruf Cihazı Nedir ? fiorino51 5 6,212 08-01-2013, Saat:18:02
Son Yorum: bariscan
  [Bilgi] Fren sistemi arıza tesbiti hk makale isoskeisos 9 14,434 29-11-2012, Saat:17:57
Son Yorum: isoskeisos
  Yay ve amortisör ve helezonlar hk makale isoskeisos 1 11,842 28-09-2012, Saat:19:17
Son Yorum: kuzgun
  Şehir İçi Yakıt Tüketimi Comwar 6 7,948 18-07-2012, Saat:19:55
Son Yorum: Yasin90

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Türkçe Çeviri : MyBB Türkiye
MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.