Hava emiş sisteminin amacı, motora gönderilecek havanın filtre edilmesi, ayarlanması ve ölçülmesidir. Hava filtresi tarafından temizlenen hava, değişken hacimlerde emme manifoldunun içerisine gelir.
Burada ilgili silindirlere giren havanın miktarı gaz kelebeği açıklığının ve motor devrinin bir fonksiyonudur. Hava hızı; manifold konfigürasyonuna, hava filtresi durumuna ve varsa turbo ya da kompresör sistemlerine bağlı olarak arttırılabilir. Nihayetinde bu durumda motorun volümetrik verimini arttırır.
Motorlarda dolgu değişiminin gerektiği şekilde sağlanması, silindire alınan taze dolgunun ve silindirden atılan yanma gazlarının miktarını etkiler. Silindire taze dolgunun alınmasında, servis ve ayar yönünden önem taşıyan hususlar, hava filtresinin minimum basınç kaybıyla görevini yapması ve supapların boşluk ayarlarının üreticisinin önerdiği mertebede bulunmasıdır.
Hava emme ağzı, filtre haznesi boyun uzunluğu ve filtreye bağlantısı, hava akış tekniğine uygun tasarlanmalı, sistem titreşim açısından incelenmeli, hava filtresi haznesi mümkün olduğunca büyük tutulmalıdır.
Hava filtresi; bakımı/bakımsızlığı, volümetrik verime etkisi, emme sisteminden kaynaklanan gürültü oluşumu, yapım metodu (kağıt elemanlı, metalik örgülü, yağ banyolu, santrifüj) ve araç gereksinimine göre değerlendirilmelidir.
(ALINTIDIR) kaynak:otobil.net.blog
.