Fiorino Nemo Bipper | Forum


[Bilgi] Kış Lastiği Gerekli mi?
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Konu: 235
Mesaj: 1,423
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 21-11-2010


Kış lastikleri genel bilgiler;

Lastiğin yol üzerinde tutunabilmesi için belirli bir ısıya ulaşması gerekir. Kış / Kar lastikleri 7 derece ve altı sıcaklıklarda kullanılmak üzere üretilmektedir. Desen, kullanılan kauçuk bileşimler, yere temas eden alandaki yük dağılımları ve benzeri birçok ölçüt ayrıntılı bir şekilde hesaplanır ve lastik bu verilere göre üretilir.
-30 derecede bile kış/kar lastiklerinde görülebilen performans kayıpları sürüş emniyetini zorlayıcı boyutta değildir. Yol, yüzeyi nasıl olursa olsun kış/kar lastiği takan araçlar, standart yaz lastiği tanka araçlarla kıyaslandığında yolda daha iyi tutunur, frenler, virajlara daha emniyetli girer çıkar.


Kış lastiklerinin standart lastiklerden farkı nedir?
Kış lastiklerinde kar ve buz üzerinde tutunmayı sağlayan iki özellik vardır. Bu özellikler taban deseni ve fiziksel yapısıdır. Fiziksel özellik kauçuk bileşimlerinin kimyasıdır. Lastik deseninin asimetrik ve yönlü olması yola daha iyi tutunmasını sağlar. Karın kara tutunması, kauçuğun kara tutunmasından çok daha fazladır. Bu nedenler lastiğin kanallarına sıkışan kar yol yüzeyindeki kara tutunur. Ayrıca blokların yan yüzeyleri de sivri testere dişi gibidir ve bu sayede kar, bloklar arasına daha iyi sıkışır. Kış lastikleri seçimini aracınızı kullandığınız güzergâh, yöre, yol şartları ve kış mevsiminin ne şiddetler geçtiği belirlemelidir.

Kış lastiklerinde görülemeyen özelliklerden biride taban bloklarının altındaki daha yumuşak kauçuk bileşimli taban katları ve yanak bölgesinde kullanılan yumuşak kauçuk bileşimleridir. İlk olarak sır polimer ve doğal kauçuk başlar. Sonra dolgu görevi yapan karbon siyahı ve diğer kimyasallarla karışım güçlendirilir. Ortaya çıkan uzun zincirli kimyasal bileşim zincirinde çapraz bağaları oluşturmak için pişirme/yanma ajanları eklenir. Sonra karışım içindeki bileşenleri bağlayan ajanlar eklenir. Silikanın da kauçuğa bağlanabilmesi için bağlayıcı ajanlar gereklidir. Silika değişik düzeylerde ve nano ölçekte ölçülebilen parçacıklar halinde kullanılır. Silikanın tip ve derecesi lastiğin aşınma oranını da değiştirir. Kış/kar lastiklerinde slika, tutunma amaçlı kullanılır. Teorilerden biri de nano silika parçacıklarının kimyasal ve fiziksel olarak buz zeminde tutunma sağladığıdır. İyi bir kış lastiği üretmenin anahtarlarında biri de doğru tip ve doğru oranda silikanın tabanın her bir noktasına dağıtılmasıdır.

Diğer bir anahtar da değişik tip yağlardan oluşan ve düşük ısılarda lastik tabanının esnekliğini korumasını sağlayan plastikleştiricilerin eklenmesidir. Bu sayede ortam sıcaklığı düştükçe diğer tip lastiklerin kauçuk bileşimleri sertleşir ve yol yüzeyinde aynı şeklim alamadıklarından tutunmaları azalır.

Kış lastiklerinde takılacaksa mutlaka 4 ad takılmalıdır. Sadece çeker dingile 2 adet kış lastiği takmak kesinlikle tehlikelidir.

Kış lastiklerini ne zaman takılacağında dair pratik bir yöntem vardır. Günün büyük bir bölümünde dışarıda nefes alıp verirken ağzınızdan buhar çıkıyorsa kış lastiklerini takma vakti gelmiş demektir. Teknik olarak ise hava sıcaklığı 10 derecelerde gezdiği zaman kış lastiklerini takmalıyız.
Araçlardaki ABS daha kısa mesafede değil özelikle karlı, ıslak ve kaygan zeminlerde güvenle durmayı sağlayan bir sistemdir. Frenleme mesafesini kısaltan birçok faktör vardır. Lastiğin yere temas eden kauçuk karışımının içeriğinden tutun, frenleme sisteminin etkili çalışmasına kadar birçok faktörü sıralamak mümkündür.
Kışın aracınızın orijinal lastiğine göre toleranslar içinde olmak şartı ile daha dar tabanlı lastikler kullanmak faydalıdır.


Kış lastikleri sezonluk lastiklerdir. Kış şartlarından uzaklaştığınızda mutlaka yaz lastiklerinizi takmalısınız. Aksi takdirde ortam sıcaklığı ve ısınmış yol yüzeyi zaten yumuşak olan kauçuk karışımını iyice yumuşatır. Lastiğin ani direksiyon manevralarına karşı tepkileri oldukça yavaşlar.

Yaz lastiklerini kullanırken önümüzdeki araç ile takip mesafemizin 3 saniye olması yeterlidir. Kış şartlarında ise her ne kadar kış lastiği takılı olsa da mutlaka önümüzdeki araçla aramızda yaklaşık 10 saniyelik mesafe bırakmalıyız. Önce güvenlik gelir.

Kış lastiklerinde mevcut jantlarınızı kullanabilirsiniz. Eğer alüminyum alaşımlı jantlarınız varsa, olası boya problemleri yaşamamak için jant üzerine yapışan ince tuz tabakasını sıkça yıkayarak temizlemelisiniz.

Aracınız ile hızlı bir şekilde çukura girdiğinizde jantlarınız eğilebilir ve lastiğiniz balon yapabilir. Balon yapması için gövdesini oluşturan iplerden birkaç tanesinin kopması yeterlidir. İplerin koptuğu bölgede direnç azatlığı için basıncın etkisi ile apse yapmış gibi dışa doğru şişer. Tamir yapılması sakıncalıdır. esneme bölgesi olduğundan sorun çıkması anlık bir olaydır.Lastiğin değiştirilmesi önerilir.

Alıntı: DH FORUM
[Resim: 6867511184_7d86958ebd.jpg]
Arama Yapmadan Konu Açmayınız TEŞEKKÜRLER.

Cevapla
(Son Düzenleme: 29-12-2011, Saat:00:18, Düzenleyen: Admin.) .
Konu: 165
Mesaj: 1,790
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 15-10-2011

Serkan hocam eline sağlık +1 benden smile

Cevapla
.
Konu: 11
Mesaj: 459
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 19-12-2011

Tabiî ki en önemli konulardan biri kış lastikleridir.

Kış lastiklerini kullanmayan sürücüler, karda, çiğde ve gizli buzlanmada tehlikeye maruz kalacaklardır.

Normal lastikler 7 derece ve üstünde, kış lastikleri ise 7 derece ve altında maksimum performans sağlarlar.

Bu konuya ek olarak sürücüler gizli buzlanma levhalarını gördükleri ya da gizli buzlanma olabilecek yerlerde;

Sert direksiyon hareketlerinden kaçınmalıdırlar. Takip mesafesi iyi olan bir sürücü sert direksiyon hareketi yapmak zorunda kalmaz.
Ani şerit değiştirmemelidirler. Çünkü bu gibi durumlarda araç kontrolden çıkabilir.
Hızlarını yükseltmemelidirler. Özellikle çiğ yağıyor yada yağmış ise köprü, viyadük ve rüzgarı yandan alan yollarda aracın hızı düşürülmelidir.
Öndeki araçla aralarındaki takip mesafesini artırarak 3 katına yani 6 saniyeye çıkartmalıdırlar.
Vites düşürme yöntemiyle hızlarını azaltma yoluna gidebilirler.
Gaz ve fren pedallarına mümkün olduğunca yumuşak davranmalıdırlar.

bılgı amaclı alıntıdır. ve dıyorum kı onumuz kıs arkadaslar herkes tedbırı elden bırakmasın.emnıyet hayat kurtarır..
SİYAHIN EN ASİL HALİ
[Resim: 85752321368564877419493.jpg]

Cevapla
.


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Kış Lastiği Nedir ve Neden Gereklidir? Admin 7 10,640 09-03-2016, Saat:11:42
Son Yorum: agrilon
  [Bilgi] Kış lastiği uygulaması. (Genelge) isoskeisos 30 42,823 08-12-2013, Saat:04:49
Son Yorum: komando29
  [Soru] Fiorino Tipi Araçlar Kullanmak İçin Belge Gerekli mi? Lost 2 9,820 03-06-2013, Saat:00:35
Son Yorum: Lost
  [Acil] KIŞ LASTİĞİ KONUSUNDA KESİN BİLGİ farukozgursoy 3 11,131 25-12-2012, Saat:10:48
Son Yorum: c4pk1n00
  Kar Lastiği Olmayana Ceza afacan 22 21,164 10-12-2012, Saat:21:58
Son Yorum: DreamTime

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Türkçe Çeviri : MyBB Türkiye
MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.