Fiorino Nemo Bipper | Forum


Rodaj
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Konu: 451
Mesaj: 2,197
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 29-11-2010


Rodaj konusuyla ilgili birçok görüş olmasına rağmen genel olarak nasıl yapılacağı hakkında aşağıda bir makaleden alıntı yaptım.

Öncelikle bilinmelidir ki ; Rodaj, hız ile değil, devir ile ilintilidir.
Silindirlerin içindeki pistonların 4 zamanı (emme, sıkıştırma, ateşleme, boşaltma) tamamlarken maruz kaldıkları direnci yenebilecek bir devirde kullanılmasını anlatır. Piyasa değimiyle aracı " baygın" kullanmamak gerekir. Yani gerekenden düşük devirde kullanıldığında, pistonlar gereği gibi kesintisiz iniş-çıkış yapamazlar. Bu, silindir çeperinde düzensiz aşınmalara ve piston sekmanlarının ömrünün kısalmasına yol açarki, orta vadede kompresyon düşüklüğü ve yağ tüketimi, uzun vadede (öngörülenden önce ) motor yenileme anlamına gelir.

Ancak, aşırı devirde kullanmakta aynı olumsuz sonuca neden olur. Birbirine alışmamış parçalar yüksek devirde kullanıldığında, öncelikle krank boşluğu olumsuz etkilenir. İlk vereceği sinyal motorun ilk çalıştırılmasında duyulacak, ana yatak vuruntusu olur. Yatak ve gayıdlara alışmamış siboplarda ise, kol eğilmesi, yatak çatlaması ya da egzantrik milinde sibop ayarı tutturmayı imkansız kılacak düzensiz aşınma yaratabilir.
Kısaca, yeni motor pistonların her aşamada kesintisiz bir güçle yukarı-aşağı hareket edebileceği bir devirde kullanılmalıdır ki, yana doğru bir güçle silindirlere baskı uygulamasın.

Peki, ne devirde kullanmalı? derseniz, her motorun ve birlikte çalıştıkları şanzımanın oranları farklı olduğu için sabit bir şey söylenemez. Pratik olarak, 1900-3000 devir/dakika denebilir. Çok valfli, vites oranları seri olan araçlarda 1900 devir düşük sayılabilir. Seyir halinde, hafif bir titreme (pistonların dikey hareketle beraber yanlara doğru da zorlandığı anlamına gelir) hissediyorsanız, gaza çok hafif basın. Araç tepki vermiyorsa (yani devir artmıyorsa) baygın kullanıyorsunuz demektir, üşenmeden vites küçültün.
Günümüz araçlarında montajın robotlarla yapılması, her bir parçanın gereken güçle sıkılmasını sağlamaktadır ve rodaj konusunda çok yol katedilmiştir. (ALINTIDIR.)



Bu yaptığım alıntıdan sonra bir de kendi araştırma ve deneyimlerim sonucunda özetle tekrar anlatırsak ;
Rodaj aslında çok çok önemli ve hayati bir konu olup; yeni bir araçta ilk çalışmada hafif sıkı olarak monte edilmiş kısımların en iyi şekilde biribirine uyum sağlaması ve alışması en gerekli hususlardan biridir.

Motor,şanzuman,diferansiyel ve frenlerin doğru olarak alıştırılması bu ünitelerin ileriki kullanım ömründe uzun zaman arıza yapmadan ve maksimum verimle çalışmalarını mümkün kılar.Bu da iyi yapılmış bir rodaj devresi ile mümkün olur.

Rodajın düzgün yapılması ile biribirine sürtünerek çalışan kısımlar çabuk aşınmayı önleyen parlak bir satıh meydana getirir.Bu rodaj süresi de 500 ile 1500 km arasında değişimler gösterebilir.

Bu süreler zarfında araç çok yumuşak ve dikkatli kullanılır.Tam dip gazlardan ve ani sıkı frenlerden, uzun ve sürekli olarak sabit süratte ya da motor devrinde çalıştırmaktan, yokuşlarda yüksek viteste zorlamaktan, vaktinden önce vites büyültüp küçültmekten , soğuk motoru ilk çalıştırmada düşük devirde tutmaktan ya da soğuk motora aşırı gaz vermekten , yokuş aşağı küçük viteste motorun aşırı devirlenmesinden uzak durmak gerekir.

Yine bu dönemde aracın herşeyi ile çok tasarruflu kullanılmalı, Uzun süreli marş basılmamalı, fren ya da debriyaj mümkün olduğunca yumuşak ve zorlamadan kullanılmalı, dik yokuşlarda Yarım debriyajla kalkış yapılmamalıdır.

Lastik havaları kullanım kılavuzunda belirtilen miktar olmalı ,yakıt olarak Euro dizel den başka yakıt kullanılmamalı,

Bu dönemde (0- 1500 Km arası )araçlara ait çıkılabilecek maksimum süratler de 50 ila 90 km arasında olmalıdır.
O yüzden yeni bir araç satın alanlara önerim biraz sabırlı olarak araca ait maksimum değerlere ulaşmak için rodaj devresinin sonunu beklemeleridir.

İYİ , SABIRLI ,KAZASIZ SÜRÜŞLER




Cevapla
.
Konu: 0
Mesaj: 12
Cinsiyet:
Kıdem: 29-12-2010

evet teşekkürler güzel bir bilgilendirme olmuş pazar günü dik yokuşta yarım debriyajı biraz fazla abbarttım tuhaf bir koku geldi baskı balatadan allah muhafaza 1500-2000 civarı masrafı var garanti dışı sayılıyor kullanıcı hatası çok dikkat etmek lazım...

Cevapla
.
Konu: 0
Mesaj: 12
Cinsiyet:
Kıdem: 29-12-2010

evet gerçekten hill holder şart bu araçların düzünede ama düz viteste daha önce hiç işitmedim hill holder varmı?

Cevapla
.
Konu: 0
Mesaj: 12
Cinsiyet:
Kıdem: 29-12-2010

doğru ya yaparmı adamlar onusmilesmile çok güldüm kendimesmile

Cevapla
.
Konu: 3
Mesaj: 26
Cinsiyet:
Kıdem: 01-12-2010

Zamanla tecrübe kazanılır.. Hillholder olmazsa olmaz bir özellik değil..

Cevapla
.
Konu:
Mesaj: N/A
Cinsiyet:
Kıdem: N/A

benim gözümde olmazsa olmaz bi özellik bu araçlar ticari genelde ticari amaç teşgil ediyor aracınızda yük ile rampada her kalkışta debriyaj balatanız normalden tam 5 kat daha fazla aşınıyor normal kullanacağınız yakıtın tam 3 katı ile kalkış yapıyorsunuz aracınızın zorlanması vs. zararlarda cabası

Cevapla
.
Konu: 451
Mesaj: 2,197
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 29-11-2010

Muallim hocam ; Ben ce hill holder oldukça faydalı bir donanım aracıdır. Aracımız belli bir eğimde veya özellikle eğimli yerlerdeki trafik ışıklarında kalkış esnasında freni bıraktıktan sonra gaz vermezsek 1-2 saniye daha fren yapmaya devam ediyor. Keşke düz manuel vitesli araçlarımızda bu standart olsa. Bence ilave olarak 650 TL vermeye değer. Ayrıca rampa kalkışlarında da , yukarıdaki arkadaşın dediği gibi aracın debriyajına binen yük de hafifliyeceğinden faydalı bir donanım olarak görüyorum. sleepy

Cevapla
.
Konu: 6
Mesaj: 183
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 17-12-2010

baskı balata yanmazki başka türlü opsiyonelde koymazlar kesinlikle...

Cevapla
.
Konu: 165
Mesaj: 1,790
Cinsiyet: Erkek
Kıdem: 15-10-2011

Dikkat..!
Motor üreten firmaların çoğu motorlarının rodaja ( Break in ) ihtiyacı olmadığını yada az bir süre ile rodaj yapılabileceğini söylemektedir. Oysa gerçekte durum bunun tersidir. Tüm motorların rodaja ihtiyacı vardır. Çünkü günümüzde motorlar her ne kadar profesyonel şekilde yapılıp yüzlerce kez testten geçse de çalışma şartlarında dönen parçaların ve hareketli parçaların şekilleri değişmektedir. Normalde piston ve gömlek dairesel olarak üretilmektedir.ayrıca piston ve gömlek arasında belirli bir boşluk bırakılmaktadır. Ancak motor çalışma sıcaklığına eriştiğinde bu değerler değişmekte piston ve gömlek bir miktar aşınarak gözle görülemese de elips (yumurta) şeklini almaktadır. Bu yüzden motorların ilk çalıştırılmalarında bazı temel konulara dikkat edilmelidir.

Rodaj, motorların ilk defa kullanıldığında belli bir sure fazla ısıtmadan ve zorlamadan çalıştırılması demektir. Piston ve silindirlerin birbirine daha uyumlu çalışmasını sağlar. Yanlış rodaj motorunuzda güç kaybına yol açabilir ilerleyen zamanlarda.

Alıntıdır:

Cevapla
.


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Türkçe Çeviri : MyBB Türkiye
MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.