Fiorino Nemo Bipper | Forum

Orjinalini görmek için tıklayınız: Oto teyplerimizdeki RDS nedir,NBe işe yarar.
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
[Resim: wbmw.jpg]

İngilizce kökenli ve sıkça karşımıza çıkan bir kelime ile karşı karşıyayız. RDS kelime anlamı olarak (Radio Data Systems) veya Radyo Veri Sistemi olarak bilinen bir teknik terimdir.

En basit anlamda ne işe yaradığını açıklayacak olursak, FM radyolarda, radyo istasyonundan radyo çalarımızın ekranına dijital olarak (şarkı adı, şarkıcı, istasyon adı, yayındaki DJ, hava durumu etc..) bilgilerin gelmesini sağlayan sistemdir.

Sadece FM bandında ve desteği bulunan radyolarda kullanılabilir. RDS Sistemi günümüzde sürekli kullandığımız bir yapıdır. Evimizdeki radyoda, Otomobil'de, RDS desteği bulunan Radyolu cep telefonlarına sıklıkla kullandığımız bu elektronik sistem radyo dinlerken bize büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Sadece FM bandına kullanılabildiğini söylemiştik. Çünkü gerekli bilginin taşınması için uygun modülasyon türü olan yapı FM dir. Orta ve Uzun Dalga (AM) bandında çalışmamaktadır.

RDS Sisteminin Yapısı ve Görevleri

RDS destekli radyolar ile sahip olabileceğimiz avantajlar hakkında bilgi vermek gerekirse;

Program Servisi (PS): RDS destekli bir radyoda frekansı başka bir kanala ayarladığımız zaman o kanalın adını otomatik olarak ekrana getiren sistemdir. Ayrıca ekrana getirilen bu kanal isimleri radyo hafızasına da kaydedilebilir. Örneğin Radyo1 Dinlerken Ekranda TRTRADYO yazısı çıkarken bunu değiştirdiğimizde hangi frekansta hangi radyo yayın yapıyorsa onun adı gözükür. Maksimum 8 karaktere kadar destek sağlar. Radyolar genelde bu bilgileri önbelleklerine kaydederler.

AF (Alternatif Frekanslar): Özellikle şehirlerarası yollarda veya uzun mesafeli yollarda bir istasyonun çekim gücü düşer ve kopmalar yaşanır. Bir süre sonra istasyona erişim sağlanamaz. RDS AF modu burada işimize yarayabilir. Sinyal gücü düştüğün de bizi otomatik olarak başka kuvvetli bir kanala yönlendirir.

CT (Saat ve Zaman): Rds sistemi ile saat bilgisi de radyo veya cep telefonu ekranımıza iletilebilir. Genelde çok kullanılan bir özellik değildir.

EON (Gelişmiş Network Değişimi): Bu sistemde oldukça etkin ve yararlı bir sistemdir. Aktif edildiği zaman herhangi bir radyo dinlerken özel olarak hava, trafik yol ve bazı diğer durum yayını yapan radyolardan biri bu yayınlardan birine başlıyorsa otomatik olarak oraya geçer ve yayın bittiğinde tekrar dinlediğiniz radyoya otomatik olarak dönersiniz.

PTY (Program Türü): Bu özelliğin görevi ise Müzik türlerini 31 farklı şekilde kategorize eder. Örneğin Slow, Pop, Rock, Yabancı gibi. Ülkeler arasında numaralandırma farkı olabilir. 31 numara standart dır ve sadece acil durum kategorisidir. Örneği Pop kategorisindeki radyolar 5 ile ifade ediliyorsa, Sadece 5 numaradaki radyoları dinleme seçeneğimiz olabilir.

RT (Radyo Metni): 64 karaktere kadar destek sağlayan ve radyo yayını yapan kuruluş tarafında istenilen şekilde yazılabilen bir metindir. Yayıncı kurumun yayınladığı mesaj evimizdeki radyoda, cep telefonumuzda veya otomobil radyomuzda eğer rds desteği var ise gözükür.

TP, TA (Trafik Programı, Trafik Anonsları): Bu sistem ise aktif edildiği zaman cd, teyp veya farklı ne dinlenirse dinlensin, yapılan işin durdurularak gerekli anonsun yapılacağı radyoya geçmesini ve anons bittikten sonra yapılan işe devam etmesini sağlar.

RDS Arama Nedir? Bazı elektronik cihazlarda özel bir yazılım ile rds arama eklentisi kurulur. Yukarıda bahsettiğimiz birçok özellik bu arama sayesinde daha kolay kullanılabilir hale gelir. Ayrıca aradığımız istasyon şeklini de çok kolay bulabiliriz. Aşağıdaki resimde örnek ve basit bir rds destekli radyo ekranı göreceksiniz.

[Resim: wbql.jpg]


RDS ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

Cep Telefonumun Radyosunun RDS Desteği Olduğunu Nasıl Anlarım? Bunun için telefonunuzun kitapçığına veya telefon radyosunu aktifleştirerek ayarlar menüsünden görebilirsiniz.

RDS Özellikleri Oto Teyp ve Telefon için Aynımıdır? RDS bir sistemin adıdır ve tam kurulum yapıldığı aman aletler arasında teknik bir fark yoktur. Fakat Cep telefonlarında RDS in bazı yetenekleri genelde tam olarak etkin değildir.

RDS Destekli Ürünler Nelerdir? Cep Telefonu, Bilgisayar Radyosu, Oto Teyp, Ev Radyosu ve Birçok Teknolojik Ürün

RDS Pahalı Bir Sistemidir? Hayır aksine günümüzde oldukça ucuz hale gelmiş ve tüm radyolarda neredeyse standart olarak bulunmaktadır.

RDS ile iletilebilen bilgiler nelerdir? Radyo adı, Şarkıcı adı, albüm, haberler, istasyon web adresi, dj adı, programın adı ve daha yüzlerce bilgi iletilebilir.
(ALINTIDIR) Kaynak:teknovadi.com
Abicim elinize sağlık,güzel paylaşım.
Teşekkürler İşime Yaradı Bu Bilgiler....