Fiorino Nemo Bipper | Forum

Orjinalini görmek için tıklayınız: araçlarda maksimum hız nasıl hesaplanır ?
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Bir Aracın Maximum yapabileceği hız nasıl hesaplanır..

Aracın çevirebileceği max. devir ve şanzıman oranlarıyla alakalıdır max. sürat.
Araç yüksek hacimli torklu bir motora sahipse uzun oranlı bir şanzımanla motor bayılmaz ve yüksek son hız elde edilebilir.

Ancak düşük hacimli, güçsüz, torksuz bir motoru çok uzun oranlı şanzımanla desteklerseniz motor sürekli bayılacaktır. Bu nedenle son hız düşecektir.

Örneğin
Birinci araç 2cc/ litre ve 200 hp olsun,
İkinci araç sa 1.2 cc/ litre ve 80 hp olsun,

Bu araçlar aynı şanzımanla desteklenirse son viteste erişecekleri sürat aynı olur. Ancak 200 hp olan maksimum süratine daha çabuk erişir.
80 hp olan ise yavaş yavaş bu sürate çıkmaya çalışacak ve çıkacaktır. Tabii teoride , ( pratikte rüzgar sürtünmesi hızın karesiyle doğru orantılı olduğundan, belirli bir hızdan sonra hedeflenen max. sürate çıkmaya motor gücü el vermeyebilir)

Yani 2 litrelik bir araçla 1 litrelik bir araç aynı şanzımanla aynı devirde aynı max. hızı elde eder.

Arkadaşlar bu hesaplamalar tamamen gerçektir , fakat teoride geçerlidir. Yani aracın aerodinamik yapısı , kilometrede yaşanan sapmalar, motor sağlığı, yol durumu , rüzgar durumu gibi her şey son hızda etkilidir.

yani normalde 200 km hız yapabilecek bir araca, fabrika verisi 180 km max hız değeri verilmiş se , bu tamamen günlük şartlarda yapılabilecek gerçek hızlardır . öncelikle şunu bilmek gerekir ki , çoğu aracın kilometre göstergesinde yüksek hızlarda ciddi sapmalar vardır . O yüzden gördüğümüz değerlere değil , gerçek hesaplanan değerlere bakmak lazım.
Mesela fabrika verisi hesaplanırken sürücü + 1 yolcu + 20 kg. , ağırlık, deponun % 80 i dolu, düz rüzgarsız eğimsiz bir yolda yapabileceği maximum hızdır. Ve bu hız ölçümü özel bir alet ile ölçülür.

Bu arada son olarak aracın son hızını hesaplamada size daha kolay pratik bir yöntem söyleyeyim.
Aracımız ile yola çıkalım ve son vitese atalım.

Örnek olarak 5 .vitese attık ve aracın devrini tam 1000d/d e getirdik o an kilometre göstergesine bakın . Diyelim ki 36 kilometre hız yapıyorsunuz. Bu hızı aracınızın kırmızı çizgiye gelmeden çevirebileceği devir ile çarpın. Diyelim 6000 devir çeviriyor 36*6=216 yani bu araç son viteste max 216 km hız yapar. (ALINTIDIR)