(29-03-2011, Saat:16:39)mustik61 yazdı: dizel motorun çalışma prensibi benzinli motorlardan çok farklıdır.dizel araçda pistonda hava sıkıştırılır, sıkışan hava ısınır. basınç istenilen değere gelince yakıt enjektörlerle havanın üstüne püskürtülür ve patlama olur. patlama ne kadar şiddetliyse güç o kadar fazla üretilir. eğer sen bu basıncı daha çabuk sağlarsan daha çabuk güç üretirsin. birim zamandaki patlama sayısı fazla olduğu içinde aracın gücü artar . turbo büyüterek güç artışı böyle sağlanır. 75hp fio ile 95hp fionun arasındaki fark budur.
güç arttırmanın ikinci yolu ise patlama zamanını değiştirmek, chip tuning işte bunu yapıyor.eğer sen misal (değerler örnek vermek içindir tam değerler hakkında bilgim yok) 5 atmosfer basınç yerine 6 atmosfer basınca ulaşınca yakıtı püskürtürsen daha uzun zamanda çok daha büyük basınçla patlamayı sağlarsın zaman uzamasına ramen üretilen güç fazla olduğu için güç artışı olur, yakıt düşer ama motorun hareket eden tüm parçalarında yıpranma daha fazla olur. %20 civarında bi chip tuningde 300.000 km gidecek motorunun ömrü 200.000 e düşer ama çoğu kişi için bu mühüm değildir zaten 50.000 bile yapmadan çoğumuz arabayı değiştiririz. chip tuning firmaları böyle bişeyi kesinlikle reddederler çünkü kimse aynı arabadan iki tane alıp aynı şartlarda birini cihipli diğerini chipsiz bu kadar uzun kullanıp karşılaştırmaz. tuning miktarı arttıkça yıpranma artacak motor ömrü düşecektir.
senin tuning fazla kaçmış yakında motoru yersin. eksantirig milini yada piston kolunu kırman oldukça muhtemel. 110 hp ye kadar artırımlarda yıpranmadaki artış kabul edilebilir değerlerde çünkü fiat motoru kendiside 105 hp yapıp lanciada kullanıyor. sen 130 yaptırmışsın. 130 hp araç lazımsa sana fiorino almıcaktın.
mustik61 kardeşim verdiğin bilgiler için tşrkler... sanırım şimdiye kadar chiptuning yararı ve zararı hakkında okuduğum en doyurucu açıklama olmuş, devamını bekleriz